Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Иванка Караколева: Недоволството сред хората е огромно

Снимка: БГНЕС

Протестна акция с искане за увеличение на минималната работна заплата от 1 юли на 760 лева и на доходите на работещите в бюджетния сектор започна КНСБ. Синдикалистите търсят подкрепа от народните представители техните искания да бъдат включени в предстоящата актуализация на бюджета. 

Исканията на КНСБ не са отсега, коментира в ефира на Радио Кърджали Иванка Караколева, регионален лидер на КНСБ в Кърджали.

"Даваме си сметка, че ръстът на минималната работна заплата от 710 лв. от 1 януари отдавна се стопи - инфлацията е двуцифрено число, на 15.6 нарасна. Такава инфлация сме имали през 1998 година. КНСБ не може да стои встрани. Всички наши искания са съвсем резонни, защото действително ще ни чакат и тежка зима и не ми се иска всички политически грешки да ги плаща народа. Искаме увеличение на работниците и служителите в бюджетната сфера с 15%, а на работещите на терен с 20%, покачване на минималната работна заплата на 760 лева, както и да се направи едно по-голямо увеличение на размера на данъчното облекчение на семейства с едно и с две деца, което да им даде глътка въздух", заяви Иванка Караколева.

Тя е убедена, че народните представители и политическите сили ще чуят синдикалистите, защото "всички, които ни докараха до тази политическа криза, би трябвало да знаят, че същите работници и служители са техните избиратели. И да не се чудят на спада на гласувалите. Този спад идва заради недоволството как живеем".

КНСБ има достатъчно добри аргументи и разчети откъде да се вземат средствата за увеличение на тези средства. Над 500 хиляди души в България работят на минимална работна заплата, каза още Караколева.

От синдиката искат още ръст на средствата в здравеопазването, както и в образованието, данъчни облекчения. "Всеки народен представител, който е граждански отговорен, трябва да ни чуе. Ако не го направи, улицата е наша", коментира тя.

В област Кърджали към момента няма средства за увеличение на работната заплата или не са получили увеличение в областта на културата - библиотеки, музеи, които имаха много малък ръст, общински служители в някои администрации, заетите в детското и училищното здравеопазване в общини от областта. Там има напрежение, както и във фирми, които догонват работните заплати.

"Не сме спирали да правим срещи в различните сектори, да търсим начин да минимизираме напрежението, но ако от 1 юли не се даде старт за увеличение на минималната работна заплата, напрежението ще избухне по естествен начин", коментира Иванка Караколева.


Цялото интервю на Станислава Георгиева със синдикалния лидер може да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Станислава Георгиева
Вижте още
Кметът на общината, арх. Анастас Карчев, връчва знак „Почетен гражданин на Свиленград” на д-р Димитър Ермов

Д-р Димитър Ермов: Електронното здравеопазване не е истинската реформа

Електронните направления за хоспитализиране не облекчават процеса, а напротив -  натоварват лекарите и им отнемат от времето за преките медицински дейности. Това мнение изказа в ефира на Радио Кърджали директорът на Многопрофилната болница за активно лечение - Свиленград д-р Димитър Ермов. Според него д игитализацията на системата „изяжда“ времето..

публикувано на 02.08.22 в 22:22
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: Очакванията за служебния кабинет са и позитивни, и негативни

Новоназначеното служебно правителство ще трябва да функционира в един много по-широк обхват, отколкото се очаква от служебен кабинет, заради почти военното време, в което живеем и в което кризите следват една след друго. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали политологът Евгений Дайнов. Според него очакванията за работата на кабинета..

публикувано на 02.08.22 в 22:03
Димитър Димов

Димитър Димов: Служебното правителство би трябвало да направи ревизия на кабинета "Петков"

"Оптимист съм за работата на служебното правителство. Не защото има много правомощия, всички знаем, че не е така. По-скоро очаквам това, което в публичното пространство се говори последните дни - че служебното правителство би трябвало да направи ревизия на кабинета "Петков" за някои неща, които смятаме, че създават предпоставки за кризите, които..

публикувано на 02.08.22 в 20:41
Даниела Късовска

Радио Кърджали става част от проекта „БНР – Проверка на факти“

Радио Кърджали, е много важна част от обществената мисия на БНР, заради района, в който работи, каза Даниела Късовска, програмен директор на националната медия. В ефира на Радио Кърджали тя представи и най-новия проект на БНР – Проверка на факти. Основната задача на екипа му е да проверява истинността на фактите, които се публикуват. „ Това..

публикувано на 02.08.22 в 20:28
Катя Филипова

Инспектори проверяват условията на труд в горещите дни

Бум в исканията на разрешения за наемане на непълнолетни отчитат от дирекция "Инспекция по труда" в Кърджали (ДИТ). Само за последния месец те са 52, съобщи за Радио Кърджали директорът на институцията Катя Филипова . Около 70 проверки са извършени през месец юли от Инспекцията. Те са предимно в питейни и увеселителни заведения, плувни басейни,..

публикувано на 28.07.22 в 18:17

Пожарът в Дадя унищожава световно застрашени видове и птици

Неизвестни до този момент са yетите за животинския, птичия и растителния свят в най-големия природен парк на Гърция - Дадя, който е на границата с България. От пет дни там бушува пожар, в гасенето на който са включени над 300 пожарникари и доброволци.  Паркът е част от НАТУРА 2000 и дом на единствената естествена колония черни лешояди на Балканите...

публикувано на 26.07.22 в 09:15
Георги Кючуков

Георги Кючуков: Оптимист съм, че ще имаме правителство

От днес БСП за България започват преговорите за съставяне на редовно правителство в рамките на 47-то народно събрание. Първата политическа сила, с която ще разговарят, е Продължаваме промяната. Предстоят разговори и с останалите досегашни коалиционни партньори - Демократична България и Има такъв народ, но не и с ГЕРБ, ДПС и Възраждане. "Не мога да..

публикувано на 19.07.22 в 18:16