Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Горан Благоев: С френското предложение за Северна Македония Европа отчита българския интерес

Снимка: БГНЕС

Със 170 гласа "за" и 37 "против" Народното събрание одобри проект за решение, което може да отблокира процеса на интеграция на Северна Македония с Европейския съюз, но постави редица условия. 21 депутати се въздържаха при гласуването.

С решението депутатите потвърждават позицията, че България може да подкрепи която да е и стъпка от интеграцията на Севарна Македония - при условие на ефективно изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година, гарантиране на правата на българите в РСМ, наличие на европейски гаранции за изпълнение на договореностите между България и РСМ.

Депутатите задължават правителството да одобри предложения от сегашното председателство на ЕС проект за преговорна рамка със следните условия:

- прецизиране на текста на заключението на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ

- подобряваяне не предложенията с оглед на това, че нищо в преговорния процес не може да бъде тълкувано като признаване от страна на България на съществуването на македонски език

- гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий по време на целия преговорен процес.


"След срещата в Брюксел Западни Балкани-Европейски съюз ситуацията около ветото на Република Северна Македония не се промени чувствително, като изключим драстичното говорене на албанския представител, което всъщност почна да става обичайно. И става обичайно, защото очевидно няма адекватно противодействие от страна нито на Европейския съюз, нито на България." Това коментира в ефира на Радио Кърджали часове преди решението на парламента журналистът и историк Горан Благоев.
"За първи път страна кандидат-член си позволява да държи такъв тон на страна-член, каквато е България", каза Благоев. Според него както никога досега се вижда, че Европа отчита българските интереси и "тук е много важно на българското общество да се обясни, че френските предложения не се явяват натиск върху България", а са максимално близо до българския интерес.
Условията, поставени от Димитър Ковачевски в Брюксел, може да са стратегия, смята Горан Благоев и казва, че не бива да се забравя, че северномакедонският премиер е в деликатна ситуация, тъй като далеч не всички в страната му приемат това, което се иска от държавата.
Ако България се съгласи с френските предложения и вдигне ветото срещу Скопие, "топката" е в полето на Северна Македония - тя трябва да обяснява на Европейския съюз какво не иска, защо не иска и кое не  я удовлетворява. 
Горан Благоев предполага, че е оказан натиск от европейски партии върху ГЕРБ и ДПС, защото двете партии, които гласуваха за сваляне на правителството, сега са в много интересен унисон и съзвучие с "Да, България" и "Продължаваме промяната", защитавайки френското предложение за Северна Македония.
"За съжаление, българското общество в последните 30 години много се фиксира върху темата Македония и някак си изоставихме темата за Беломорието, за тракийските българи. Не, че ще си върнем тези земи, но кой говори днес за права на българи в Северна Гърция, кой говори за една нормалност потомците на бежанците да могат да отидат да търсят родните си места в съвременна Турция? Това са теми, които съвременното българско общество пропуска, а те са част от нашата памет и нашата идентичност. И без да се търсят политически дивиденти - не бива да слизат от дневния ред", смята Горан Благоев.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с Горан Благоев може да чуете в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Станислава Георгиева
Вижте още
Кметът на общината, арх. Анастас Карчев, връчва знак „Почетен гражданин на Свиленград” на д-р Димитър Ермов

Д-р Димитър Ермов: Електронното здравеопазване не е истинската реформа

Електронните направления за хоспитализиране не облекчават процеса, а напротив -  натоварват лекарите и им отнемат от времето за преките медицински дейности. Това мнение изказа в ефира на Радио Кърджали директорът на Многопрофилната болница за активно лечение - Свиленград д-р Димитър Ермов. Според него д игитализацията на системата „изяжда“ времето..

публикувано на 02.08.22 в 22:22
Евгений Дайнов

Евгений Дайнов: Очакванията за служебния кабинет са и позитивни, и негативни

Новоназначеното служебно правителство ще трябва да функционира в един много по-широк обхват, отколкото се очаква от служебен кабинет, заради почти военното време, в което живеем и в което кризите следват една след друго. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали политологът Евгений Дайнов. Според него очакванията за работата на кабинета..

публикувано на 02.08.22 в 22:03
Димитър Димов

Димитър Димов: Служебното правителство би трябвало да направи ревизия на кабинета "Петков"

"Оптимист съм за работата на служебното правителство. Не защото има много правомощия, всички знаем, че не е така. По-скоро очаквам това, което в публичното пространство се говори последните дни - че служебното правителство би трябвало да направи ревизия на кабинета "Петков" за някои неща, които смятаме, че създават предпоставки за кризите, които..

публикувано на 02.08.22 в 20:41
Даниела Късовска

Радио Кърджали става част от проекта „БНР – Проверка на факти“

Радио Кърджали, е много важна част от обществената мисия на БНР, заради района, в който работи, каза Даниела Късовска, програмен директор на националната медия. В ефира на Радио Кърджали тя представи и най-новия проект на БНР – Проверка на факти. Основната задача на екипа му е да проверява истинността на фактите, които се публикуват. „ Това..

публикувано на 02.08.22 в 20:28
Катя Филипова

Инспектори проверяват условията на труд в горещите дни

Бум в исканията на разрешения за наемане на непълнолетни отчитат от дирекция "Инспекция по труда" в Кърджали (ДИТ). Само за последния месец те са 52, съобщи за Радио Кърджали директорът на институцията Катя Филипова . Около 70 проверки са извършени през месец юли от Инспекцията. Те са предимно в питейни и увеселителни заведения, плувни басейни,..

публикувано на 28.07.22 в 18:17

Пожарът в Дадя унищожава световно застрашени видове и птици

Неизвестни до този момент са yетите за животинския, птичия и растителния свят в най-големия природен парк на Гърция - Дадя, който е на границата с България. От пет дни там бушува пожар, в гасенето на който са включени над 300 пожарникари и доброволци.  Паркът е част от НАТУРА 2000 и дом на единствената естествена колония черни лешояди на Балканите...

публикувано на 26.07.22 в 09:15
Георги Кючуков

Георги Кючуков: Оптимист съм, че ще имаме правителство

От днес БСП за България започват преговорите за съставяне на редовно правителство в рамките на 47-то народно събрание. Първата политическа сила, с която ще разговарят, е Продължаваме промяната. Предстоят разговори и с останалите досегашни коалиционни партньори - Демократична България и Има такъв народ, но не и с ГЕРБ, ДПС и Възраждане. "Не мога да..

публикувано на 19.07.22 в 18:16