Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Желаещите доза от Moderna трябва да се запишат предварително

Започна ваксинирането с втора бустерна доза и в Кърджали

Макар да е с най-ниска заболеваемост, Кърджали отчита двоен скок на новите случаи на COVID-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Двойно увеличение на заболелите от COVID-19 отчитат в Регионалната здравна инспекция в Кърджали през тази седмица, въпреки че в момента областта е с най-ниска заболеваемост в цялата страна. Това съобщи главният секретар на РЗИ Петя Папазова.

За област Кърджали  четиринадесет дневната заболеваемост е 11.20 на сто хиляди души население. Това е най-ниската заболеваемост за страната, като средната е 56.69, но въпреки това се наблюдава почти двойно увеличение за област Кърджали, сравнено с миналата седмица“, каза Папазова в предаването „След първото кафе“ на Радио Кърджали.

Втора бустерна доза може да се поставя при личните лекари, както и във ваксинационните кабинети и в област Кърджали вече. След като Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19 при всички лица на и над 18 г., които желаят. Четвъртата доза е препоръчителна за хората, страдащи от различни заболявания с акцент върху възрастните и хронично болните, както и за уязвими групи, които са изложени на по-висок риск от заразяване и боледуване, заради професията, която упражняват, посочи Папазова.

Защитни дози се поставят във ваксинационния кабинет на РЗИ, при общопрактикуващите лекари, както и в болничните и лечебните заведения в областта.

По повод слушателски въпрос за отказ за поставяне на бустерна и втора бустерна доза от ваксината Moderna, Папазова посочи, че желаещите могат да бъдат инжектирани три месеца след поставянето на втора игла. Тя коментира, че най-вероятната причина на хората да им бъде отказана ваксинацията е липсата на достатъчно желаещи за този вид ваксина. Един флакон от нея е с десет дози и за да бъде отворен без да се разхищава, трябва да има толкова желаещи. Затова се правят списъци и се насрочва дата, в която се отваря и оползотворява съответната опаковка.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова
Вижте още
Радка Аргирова

Представят ваксина срещу СПИН през септември 2023

В България има много точно и бързо диагностициране на ХИВ, поради което вирусът вече не буди такова смущение у болните.  У нас се използва и терапия за лечение, която е световнопризната. Това заяви проф. Радка Аргирова по време на пресконференция в Кърджали. "Тази тема вече не представлява особен обект на притеснение по няколко причини: първата е, че..

публикувано на 16.08.22 в 14:58

Васил Петров ще пее в Кърджали

Музиката на Бийтълс, Дийп Пърпъл, Стинг, Кис, Джон Уилямс и хитовете на Синатра ще звучат в двора на Регионалния историческия музей в Кърджали. Утре, 15 август от 20 часа Васил Петров заедно с Врачанска филхармония ще представят концертната си програма “SymphoNY  Way”. Тя е част от националното им турне. Артистите вече гостуваха в Свети Влас и гр...

публикувано на 14.08.22 в 14:35

Дървата за огрев са по-скъпи спрямо миналата година

Готвят ли се хората за зимния период и на каква цена купуват дървата за огрев, Радио Кърджали направи проверка в три села, които са на територията на три различни общини в област Кърджали. Хората в село Жълтуша, купуват дърва на цена от 110-120 лв за кубик. Повече чуйте от кмета на ардинското село Атанас Михайлов: А в Кърджали цената на нацепените..

публикувано на 10.08.22 в 15:14

През август зрелостниците правят първа вноска за здравно осигуряване, ако не са започнали работа

През август всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, следва да направят първа вноска за здравно осигуряване, напомнят от офиса на Националната агенция за приходите в Кърджали. Задължението възниква, защото през лятото – от завършване на средното до..

публикувано на 09.08.22 в 12:55
Милко Багдасаров

Милко Багдасаров: БСП Кърджали все още не е излъчила свой водач на листата

БСП Кърджали е единствената областна структура на коалицията, която все още не е излъчила свой водач на листата за предстоящите парламентарни избори. Припомняме, че в петък, 5 август, Националният съвет на червените определи водачите на листи в 30 многомандатни района, с изключение на този в Кърджали, коментира  областния лидер на БСП Милко..

публикувано на 08.08.22 в 12:05

Ресми Мурад: България има нужда от ДПС във властта

ДПС ще се яви самостоятелно на предсрочните парламентарни избори, насрочени за 2 октомври, т.г. Днес областният съвет ще изготви график за разширени събрания на общинските структури на движението. На тях ще се излъчат кандидати за народни представители, каза областният лидер на ДПС Ресми Мурад. Номинациите ще се правят на разширени онлайн..

публикувано на 08.08.22 в 11:09

Голям пожар между два манастира в Света гора

Голям пожар избухна между два манастира в Света гора. Заплашен е един от най-ценните манастири на Атон - Дохиар, в който има много ценна библиотека със стотици ръкописи и книги, както и стенописи и икони от древни майстори. Провежда се мащабна акция по гасене на пожара, в която участват три хеликоптера, три самолета, 33-ма пожарникари.  Целта е да..

публикувано на 06.08.22 в 16:49