Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подпомагат и тютюнопроизводителите заради войната

Цветан Филев, председател на НАТ-2010
Снимка: Радио Шумен


Тютюнопроизводителите ще бъдат подпомогнати по временната мярка за преодоляване на последиците от войната в Украйна. Това е станало ясно на заседание на Консултативния съвет по тютюна от министъра на земеделието д-р Иван Иванов. В момента се разработва механизъм, по който ще става подпомагането. От помощта ще могат да се възползват само вписани в Регистъра тютюнопроизводители. Това стана ясно от интервю за Радио Кърджали на председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010 Цветан Филев.

Очаква се от 2023 година тютюнопроизводителите да могат да посочват нова референтна година, като ще избират между 2016, 2017 и 2018 г.

Повече от десет пъти са намалели тютюнопроизводителите у нас за последните 12 години. „Ако за референтния период 2007, 2008, 2009 г. в България са регистрирани 41 900 тютюнопроизводители, последните данни от Регистъра за 2022 г., който беше финализиран само преди месец, на 31 май, са регистрирани 3 433 тютюнопроизводители на национално ниво, отглеждащи тютюн от четирите сортове, които се отглеждат в България. Общите площи за 2022 г. от четирите сортови групи тютюн са 32 213 дка“, посочи Филев.

От бранша искат също тютюнопроизводителите да бъдат включени и подпомагани и по схемата de minimis. За това обаче все още се водят разговори и въпреки че за тази година парите са изчерпани, се преговаря до края на тази година да се отвори прозорец за прием на заявления по схемата и средствата да бъдат заложени в бюджета на държавата за 2023 г. „Министерството на земеделието ще разполага с около 450 млн. лв. нова временна рамка и финансова схема за преодоляване на последствията от войната в Украйна, средства, които ще бъдат разпределени между всички браншове в сектор „Земеделие“ в България. Очаква се в месец август най-рано, да бъде отворен прием за подаване на заявления. В момента се работи по условията, на които трябва да отговарят браншовете, за да бъдат допустими по тази нова схема. Това е трети финансов инструмент, от който ще имат възможност да се възползват или от която схема да имат възможност да участват и тютюнопроизводителите в България, като равноправен сектор и бранш на всички останали от земеделието“, съобщи Цветан Филев. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова.  "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29

Йълдъз Ибрахимова ще пее на 15-ата международна среща на момчилградчани

Изключително наситена програма с концерти, изложби и спортни прояви ще съпътства 15-ата международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Тя ще се проведе в дните между 22 и 27 юли и се очаква за нея да пристигнат хиляди хора, родени или свързани с Момчилград. Международната среща стартира на 22 юли с любителски турнир по пейнтбол,..

публикувано на 11.07.24 в 09:02