Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Рекорден брой малки зубърчета се родиха в Източните Родопи

Зубри в Родопите
Снимка: Георги Аргиров

Екипите на „По-диви Родопи“ и ДУ “Студен кладенец” може да се похвалят с рекорден брой новородени зубърчета сподели Нели Найденова - експерт комуникации към фондацията.  През месеците май и юни пристигнаха още четири нови попълнения от вида Европейски зубър в Източните Родопи, като с тях стадото вече наброява 19 животни.


„В края на бремеността женските се отдалечават от основното стадо и се завръщат едва след една до три седмици с вече укрепналите малки”, споделя Христо Христов, член на екипа на Фондация “По-диви Родопи”.  Интересното е, че тази година едно от новородените е на женска от трите пристигали от Полша през април животни, която е била бременна при транспортирането. “В момента тече процес на социализация на зубрите от основното стадо и трите нови зубъра, които все още периодично се събират и после се отделят. Това обаче е нормално, защото процеса на социализация може да отнеме цяла година. На този етап смятаме адаптацията на новопристигналите животни за успешна”, допълва още той.


Възстановяването на зубрите в Родопите е съвместна инициатива на Национално ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" и Фондация "По-диви Родопи" и е от част от дейностите по възстановяване на едрите диви тревопасни в Източните Родопи.


Първите животни в района пристигат през октомври 2013 г. от Германия.  През 2017 г. две млади животни, дарение от зоопарка в Зул, Германия се присъединени към групата, а през 

октомври 2020 година в Източни Родопи пристигат още два зубъра отново дарение от два европейски зоопарка - унгарския зоопарк Сощо край град Ниредхаза и Братиславския зоопарк в Словакия. Последните попълнения дойдоха в началото на април от планината „Биешчади“ в Полша и са предоставени от горските структури в района на Лутовишка.


 След освобождаването им от адаптационната ограда през 2019 г. първите животните от увеличаващото се стадо постепенно заемат екологичната си ниша и да извършват сезонни миграции - есента и зимата прекарват в по-ниската част на Дивечовъден участък "Студен кладенец", а през пролетта постепенно се качват към по-високите и трудно достъпни части на района.


Зубърът, наричан още европейски бизон, е един от символите на природозащитата в Европа. Неговата история е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването, но с много усилия може да бъде и възстановен. Зубърът е и най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми. В Студен кладенец зубрите съжителстват с елени лопатари, благородни елени, вълци, лешояди и още много редки и застрашени видове животни и птици.


От екипа на По-диви Родопи припомнят, че първите няколко дни след раждането на малките са критични и през този период е препоръчително да не се доближават и безпокоят и животните, тъй като стресът и безпокойството може да се отрази негативно на малките и майките. Съветват посетителите в района да уважават дивите животни и да позволят възстанояването на природата и природните процеси, като за целта използват само отредените туристически маршрути и пътеки и поддръждат разумна дистанция, която да гарантира освен необезпокояването на дивите животни и тяхната собствена безопасност и сигурност.


Информация на Нели Найденова - експерт комуникации към фондация  „По-диви Родопи“ 
Вижте още
Иво Маев, политолог

Има реална опасност Руската федерация да използва тактически ядрени оръжия в Украйна

"Има реална опасност военният конфликт в Украйна да ескалира и Руската федерация да прибегне до използването на тактически ядрени оръжия". Това прогнозира в сутрешния блок на Радио Кърджали "След първото кафе" политилогът Иво Маев. Според него, засега вероятността от използване на стратегически ядрени оръжия от която и да е страна, е минимална. Но..

публикувано на 21.09.22 в 14:00
Образователното дело в село Аврен, Крумовградско, е на повече от 140 години

"...към светли бъднини върви" (ВИДЕО)

Хем тъжно, хем тържествено ще звъни училищният звънец в основното училище "Михаил Христов" в село Аврен, община Крумовград. Учебното заведение е наследник на първото светско училище в Източните Родопи, отворило врати през 1896 година. Тогава първият учител Михаил Христов, чието име носи училището днес, събира 49 жадни и будни за знания деца. Сега, 126..

публикувано на 15.09.22 в 12:19
инж. Антоанета Сендова, директор на ПГЕЕ

Заради силен интерес от страна на бизнеса, Електрониката възстанови специалност "Автоматизирани системи"

По искане на бизнеса миналата година в Професионална гимназия по електротехника и електроника беше възстановена специалността "Автоматизирани системи". Тя е ключова и основополагаща  за специалисти, които се търсят в региона от големите фирми. Много е кратък пътят от ученическата скамейка до завода. Не се налага фирмите да обучават специалисти, когато..

публикувано на 12.09.22 в 21:39

Илияна Йотова: Искам да видя стабилна България

Парламент със стабилно мнозинство, което да преведе страната през кризата. Това поиска за България вицепрезидентът Илияна Йотова от свещения връх Перперикон, където беше на посещение по покана на Регионалния исторически музей, проф. Николай Овчаров, кмета на Община Кърджали Хасан Азис. Тя коментира пред журналисти спряното финансиране на знакови..

публикувано на 03.09.22 в 19:02
Иван Френкев, председател на Комисията за защита на потребителите

Иван Френкев: Клиентите да проверяват безопасността на сайтовете, от които пазаруват

Около 5000 сигнала за нелоялни практики в онлайн търговията е получила за 2021 година Комисията за защита на потребителите. Това са около 25 % от всички получени сигнали, каза в интервю за Радио Кърджали председателят на Комисията Иван Френкев. С промените от тази година в Закона за защита на потребителите санкциите, които се налагат на..

публикувано на 24.08.22 в 15:56
Хасан Азис, кмет на Община Кърджали

Хасан Азис: До края на седмицата Кърджали трябва да е чист

Изтича срокът, в който сметосъбирането и в населените места от региона трябва да се нормализира. До средата на седмицата това трябваше се случи в областния град. Сроковете заяви пред Радио Кърджали кметът Хасан Азис. Той беше категоричен, че пожарът и преструктурирането във фирмата, която извозва боклука, са нарушили нормалния процес на..

публикувано на 20.08.22 в 16:32

Политологът Иво Маев: Чака ни шарен парламент с между 5 и 7 партии

Шарен парламент, с между 5 и 7 партии прогнозира в ефира на Радио Кърджали политологът Иво Маев. Според него ще има два ясно изразени блока в следващото Нарадно събрание. Те ще бъдат от евро-антлантическо мнозинство и евроскептично малцинство. Двата блока в следващия парламент ще бъдат разделени по оста НАТО-Европейски съюз, кои да бъдат газовите..

публикувано на 19.08.22 в 16:06