Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращите пътищари не източват хазната, а си искат парите за изработеното

Инж. Гинка Маринова: Ремонтите на пътищата са сигурност за живота

Инж. Гинка Маринова
Снимка: Личен фейсбук профил


Хората, които взимат решенията да чуят пътните строители, защото от това зависи живота на българите. Така може да бъдат обобщени исканията на пътищарите, които за пореден път излязоха на протест. Причините са неизплатени средства за извършени дейности и липсата на индексация по договорите за строителство. Демонстрациите са организирани от Браншовата камара "Пътища". Неразплатени са 720 млн. лв. към 80 фирми за извършени дейности.

Инж. Гинка Маринова е в мениджърския екип на една от най-големите пътностроителни фирми в Южна България, която е сред протестиращите. Компанията е с над 50 годишна история. Дружеството е специализирано в изграждането на инфраструктура. Изпълнява обекти на Агенция „Пътна инфраструктура”, както и на общини в региона и страната. Изпълнител е на основния ремонт на пътя Кърджали – Асеновград. Компанията е член на Международната пътна федерация /IRF/.

Почти целия състав на фирмата, над 300 души, се включиха в подновените протести на пътностроителните фирми в сряда.

До момента няма плащане по споразуменията, сключени миналата година. Да си изпълнят обещанието и да се разплатят за свършената работа е първото искане на протестиращите, посочи инж. Маринова. Второто е – да има ясна политика за развитие на този бранш. „Всички искаме да караме по отремонтирани пътища, а пък то е и задължително, защото е свързано с най-важното – безопасността на движението“, допълни тя. Определи като безвремие предстоящия период на служебен кабинет и нови избори, в което нищо няма да се случи.

Инж. Маринова изрази тревога и във връзка с предстоящия зимен сезон и ангажиментът на фирмата за поддържането на пътищата. До края на септември материалите – пясък, сол – трябва да са осигурени, а са поскъпнали тройно. Преди две години цената на пясъка е била 8 лв., в момента е 20 лв.

Хората, от които зависи развитието на този бранш да ни чуят и да разберат, че ние не сме някакви богати фирми, които източват хазната, напротив, категорична беше инж. Маринова. „В един тон асфалт 60 % от материала е битум, който се взима от рафинериите, всеки може да си направи равносметка за какво става дума“, каза в заключение инж. Гинка Маринова.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова.  "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29

Йълдъз Ибрахимова ще пее на 15-ата международна среща на момчилградчани

Изключително наситена програма с концерти, изложби и спортни прояви ще съпътства 15-ата международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Тя ще се проведе в дните между 22 и 27 юли и се очаква за нея да пристигнат хиляди хора, родени или свързани с Момчилград. Международната среща стартира на 22 юли с любителски турнир по пейнтбол,..

публикувано на 11.07.24 в 09:02