Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият областен управител Емил Хумчев води листата на БСП

Социалисти се разминаха при "смяната на караула" в Смолян

Настоящият областен управител Стефан Сабрутев се гордее, че е редови член на столетницата

4
Сградата на областна администрация - Смолян
Снимка: Сайт на Областен управител Смолян

Емил Хумчев, бившият областен управител на Смолян, ще води листата на кандидатите за депутати на БСП от 22-ри МИР, за следващото народно събрание.

За служебен областен управител отново беше назначен Стефан Сабрутев, който беше представителят на държавата в региона и на предишното служебно правителство.

Освободеният и новоназначеният областни управители обаче не се срещнаха при официалната церемония по предаване и приемане на властта в сградата на областна администрация. Всеки от двамата имаше своите аргументи.

Нека е ясно на всички г-н Сабрутев не е областен управител на БСП и БСП не участва в управлението на областта и страната“, написа по-рано в профила си във фейсбук Емил Хумчев. Припомняме, че той беше областен управител от квотата на БСП в коалиционното управление. Като труден определи изминалия мандат. Екс управленецът посочи и част от постиженията за отминалите седем месеца: "Отворихме пункта при Златоград. Успяхме да насочим вниманието на правителството към област Смолян и бяхме осма по ред по най-голямо финансиране за общинска пътна и ВиК инфраструктура, където ни отпуснаха за всички общини 34 милиона и половина". Той призна, че има и недовършени задачи и посочи свлачището при Тикале, а също проектирането на скоростното трасе на пътя Асеновград - Смолян. 

Хумчев разказа, че е поканил Стефан Сабрутев за официална церемония, като е помолил да се състои по-рано, заради предстоящото му пътуване за участие в работата на Националния съвет на БСП, но получил отказ. Вчера след приключване на заседанието на партийния орган стана ясно, че ще е водачът, на когото столетницата ще разчита за гласовете на смолянчани в предстоящите избори.



Стефан Сабрутев застава начело на област Смолян за втори път в служебно правителство на президента Румен Радев. Той съобщи, че официалната церемония по предаване и приемане на властта на област Смолян все пак се е състояла и то точно в часа, разпореден от правителството и обявен на сайта на областна администрация. "Това, че бившият областен управител е решил, че по-рано трябва да издава поста, поради партийни ангажименти и да участва в Национална конференция на Българска социалистическа партия, си е негов проблем", подчерта Сабрутев. "Винаги съм мислил и съм спазвал правилата, че хората, народът и държавата са преди партийните ръководители", допълни той. Областният управител потвърди, че също е член на БСП, но подчерта, че е редови такъв "предвид ръководството на партията" и не уточни подробности. На въпрос за включването му в служебното управление без партийна санкция, той коментира: "Ако управлението на партията реши да има негативно отношение, това си е неин проблем, от което би загубила самата партия"

Сред основните си приоритети за предстоящия мандат Сабрутев посочи организирането на честни и прозрачни избори. По думите му ремонтът на пътищата от републиканската пътна мрежа са сред най-наболелите проблеми. По повод протестите в няколко рудоземски села заради лошите пътища, областният управител застана в защита на жителите. и даде още подробности по казуса, който стои нерешен от дълги години. "Проблемът е такъв и в предишното време, в което бях областен управител нееднократно сме искали и настоявали за средства за подмяна на водопровода в село Елховец, там, през където ще мине и ремонтът на пътя, за които има и осигурени средства. Тоест в момента парадоксът е следният - че има средства за асфалтиране, а няма средства за подмяна на водопровода и може да се получи така, че ще направим една българска работа - да асфалтираме и след това ще започнем изкопните работи за подмяна на водопровода", описа ситуацията Сабрутев. Другата важна тема е енергийната криза, като тук не газоподаването е в центъра, а по-скоро дървата за огрев за населението. "Това е нещо, което още следващата седмица ще проверя докъде се е стигнало, тъй като имаше изявления преди няколко месеца на министъра на земеделието, на ръководители на горски стопанства, на Южно централно предприятие, че ще бъдат осигурени евтини дърва за хората. Ще провериме първо дали са евтини, дали изобщо са осигурени и до каква степен са снабдени населението и съответно ще продължим да работим в тази посока, за да не остане някой на студено".

Зимното поддържане, предстоящите конкурси за директори на училища и началото на учебната година са други от посочените от Сабрутев приоритети.

Според него служебното управление няма да се проточи във времето. "Аз съм подготвен в рамките на три месеца да бъда на тази позиция и се надявам, че за това време ще приключим работа", каза Стефан Сабрутев.

Повече подробности можете да чуете в прикачените звукови файлове.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21

Втори фермерски фестивал в рамките на една година ще има в Момчилград

Второто издание ще има фермерският фестивал в Момчилград. Той ще се проведе на 25 и на 26 май. Организатори са община Момчилград и сдружението на "Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерство на земеделието. През пролетта на миналата година за първи път беше проведен фармфест "Момчилград". В подножието на лесопарк "Момчил юнак"..

публикувано на 15.04.24 в 17:19

Почти 100 души загинаха в катастрофи от януари досега

97 души са загинали при пътни инциденти у нас от началото на годината. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи съобщиха, че една от основните причини за пътните проблеми е в множеството неизправни автомобили, които се движат по пътищата. Новите правила, които действат от края на месец август миналата година с конфискуването на автомобили, когато..

публикувано на 14.04.24 в 09:21

Община Свиленград работи по нов модел за управление на отпадъците

В община Свиленград се работи по нов модел за управление на отпадъците. Работи се по проект "Въвеждане на добра практика по пътя към нулеви отпадъци", който е финансиран по оперативна програма "Околна среда". "Целта беше в определени пилотни райони да започнем да измерваме количеството отпадък от различните потребители и да направим..

публикувано на 12.04.24 в 11:43

Депутатите решават – 100 лв. великденска добавка за бедните пенсионери

В Парламента решават днес дали великденската добавка за най-ниските пенсии да бъде 100 лв. Първоначалното предложение, внесено от ГЕРБ СДС и ДПС, беше за 75 лв. великденска добавка за всички с пенсии под линията на бедност. То беше прието на първо четене в зала миналата седмица, срещу него гласуваха само от ПП-ДБ с мотива, че..

публикувано на 12.04.24 в 10:29
Веселин Недев, бивш депутат от ПП-ДБ от Хасково

Веселин Недев от Хасково напусна Народното събрание

Бизнесменът Веселин Недев от Хасково напусна Народното събрание, защото финансовият министър в кабинета „Денков – Габриел“ Асен Василев се върна като народен представител от ПП-ДБ. Това става задено с встъпването на служебното правителство „Главчев“. Припомняме, че с последните промени в Конституцията на Република България, Народното събрание не..

публикувано на 10.04.24 в 14:25
Празнуват Рамазан Байрам в с. Глухар

Жители на Глухар отбелязаха заедно Рамазан Байрам

За първи път жителите на село Глухар се събраха в центъра на селото, за да отбележат Рамазан Байрам.   Първият ден на Рамазан Байрам, рано сутринта жителите на селото се събраха в пространството между джамията, кметството и читалището. Възрастните наредени в редица раздаваха бонбони на децата. “Преди децата ходеха от къща на къща и събираха бонбони...

публикувано на 10.04.24 в 14:11