Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Репортерска проверка: Третирани ли са тревните площи в Кърджали срещу кърлежи и комари?

2
Снимката е илюстративна
Снимка: община Видин

Пръскала ли е Община Кърджали тревните площи срещу кърлежи и комари в областния град в рамките на летните месеци? Кога е последната извършена дезинсекция? И предстои ли ново пръскане? Това са въпроси, които кърджалици задават напоследък. Оказа се, че пътят на отговорите на тези привидно прости и регулярни въпроси е дълъг и сложен.

В официално писмо до общинската структура на партия "Възраждане", публикувано в социалните мрежи във връзка с техни питания от общински характер в една от точките, кметът Хасан Азис отговаря, че Община Кърджали има сключен договор с изпълнителя „Д.Д.Д.-1“ ООД за извършване на пес контрол услуги на тревните площи (дейност по ограничаване разпространението на вредителите, опасни за здравето на човека). Към настоящия момент, пише в писмото, което е с дата 1 август, 2022 г. са извършени 3 броя пръскания с разрешени за употреба препарати, както следва:

На 11 май – дезакаризация срещу кърлежи;

На 2 юни – дезинсекция срещу комари

и на 7 юли – отново дезинсекция срещу комари.

В края на месец август, пише още в писмото, предстои следващо пръскане против кърлежи.  


Това е отговорът на кмета Хасан Азис във връзка с пръсканията срещу комари. Започваме с първото изречение - Община Кърджали има сключен договор с изпълнителя „Д.Д.Д.-1“ ООД за извършване на пес контрол услуги на тревните площи. Свързахме се фирмата, а от там бяха категорични, че тази година те не извършват третиране на зелените площи в Кърджали:

„Тази година Общината, доколкото знам подписа договор с ОП „Озеленяване, честота и благоустройство“. Трябва да се обадите на тях. Ние нямаме договор с Община Кърджали тази година“.

Оказа се, че фирмата, която е спомената в официалния отговор на Община Кърджали от миналата година няма договор с Общината и не извършва тези услуги.

Насочихме се към Общинското предприятие „Озеленяване, честота и благоустройство“, което ни посочиха като нов изпълнител. От там, служител ни каза, че информация можем да получим от общинския отдел „Опазване на околната среда“.

Не успяхме да получим отговор от общинската администрация, но при предходна наша проверка от началото юни за дезинсекцията срещу кърлежи и комари, от Отдел „Опазване на околната среда“ ни казаха да се обърнем към ОП „Озеленяване, честота и благоустройство“. И така останахме без отговор. 

Последният вариант, който остана, за да получим отговор на въпроса – пръскано ли е и кога в областният град, остана проверка в РЗИ, тъй като там получават протоколи за извършени третирания на зелените площи. От там получихме следната информация:

„Последните протоколи за пръскане срещу комари от Община Кърджали са от 7 юни, т.г. На 3 юни, т.г. са пръскали против кърлежи“.


Галерия

Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, освен още рецепти за вкусната разядка, ще чуем и очерк за авторката на Пипи Дългото чорапче , която смята, че в училище се преподава таблица за уморение - Астрид Линдгрен. Продължаваме с разказ за Весела и Сотир Николови от Велинград, които откриват чудесата на Източните Родопи. Останете с нас и с красивата..

публикувано на 27.09.22 в 12:15

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването ви срещам с един хобит, тоест варненец . Самознай Майтапер - така е избрал да го наричат приятелите му Александър Кинов. Защо, ще научите след 17 часа. След това Гинка Динчева разговаря с актьора, комик и имитатор Звезделин Минков за сърдечните му пориви и бодежи, поетичната му книга и жените, които са..

публикувано на 27.09.22 в 12:09

КНСБ започна протестна кампания за защита на доходите

КНСБ започна протестна кампания под наслов "Да защитим доходите от инфлацията и работните места от кризата". Синдикалната кампания ще продължи един месец и през това време ще се проведат различни акции в отделните региони на страната, по предприятия и институции. Основните искания на КНСБ са свързани с повишаване на доходите и предприемане на..

публикувано на 20.09.22 в 15:11

Кърджалийци протестираха срещу застрояване на междублоково пространство

Жители на Кърджали се събраха протестно пред Общината, срещу намерение за застрояване на зелена площ в централната градска част. Става въпрос за междублоковото пространство зад офиса на ВиК Кърджали, в близост до автогарата. Днес в сградата на Община Кърджали се проведе обществено обсъждане на изменение на Подробен устройствен план,..

публикувано на 20.09.22 в 14:24

В Дивотино се проведоха петите Годишни фолклорни награди

На 17 септември, в духа на празника на Вярата, Надежда, Любовта, съотнесен към фолклора ни, с. Дивотино, Пернишко бе домакин на поредните пети Годишни фолклорни награди – 2022. Тази година отличи на своята класация знаменитата граовска певица Славка Секутова и големия фолклорист – проф. Георг Краев. И двамата оставили дълбоки следи в музикалната и..

публикувано на 20.09.22 в 11:48

Зам.-кметът Неждие Акиф: Притеснени сме от евентуален режим на тока в болницата

Много са неизвестните пред болницата в Крумовград за новия отоплителен сезон. Лечебното заведение се отоплява на климатици , и само за миналия месец сметката за електроенергия е около 4 000 лева. Имаме притеснения при един режим на тока, каза зам.-кметът на община Крумовград Неждие Акиф. Повече по темата, нека чуем в разговора с Акиф.

публикувано на 19.09.22 в 12:21
Производители представиха продукцията си на  фестивала

МИГ Кирково - Златоград подпомага местния бизнес

Фестивал „Магията на Родопите“ проведе в рамките на Фестивала на плодородието в Кирково Местната инициативна група – Кирково-Златоград (МИГ). От 2018 г. МИГ изпълнява местна стратегия, разработва условия за кандидатстване, одобрява и финансира проекти, съобщи експертът Юлия Бойчева. Стратегията работи по осем мерки, тя е многофондова,..

публикувано на 18.09.22 в 20:45