Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Женда шепне приказки от миналото

7
Скалната гъба край Женда
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

Малко след село Женда, на около 3 километра от шосето, се намира едно от най-привлекателните за туристите места в Източните Родопи - местността Биюк тепе, както я наричат местните хора. Тя обединява тракийско светилище, крепостта Асар кая, изсечени в скалите трапецовидни тракийски ниши, причудливи скални образувания, както и останки от гроб на мюсюлмански местен светец. И бисерът в тази композиция - впечатляваща скална гъба, разположена самотно на поляна под крепостта. 
Скалната гъба и Асар кая са сред магнитите в Източните Родопи. И няма как да е иначе. Природата тук спира дъха, нишите са мистични, крепостта - величествена, а скалните образувания - впечатляващи. Цялата местност е позната като Тракийско светилище Биюк тепе. Районът е осеят с причудливи скали, изсечени скални олтари, кръгове с диаметър над 3 метра, култови ниши. Крепостта местните хора наричат Асара или Асар кая.
Това разказват Мустафа Руфат и Юзеир Юзеир, които срещам до Скалната гъба. И двамата са родом от Женда. Мустафа живее в Кърджали, а Юзеир - в Измир. 
Тук е свято място, има някаква енергия, казва Мустафа Руфат и си спомня: "Лятото има определена дата, в която се прави молитва за дъжд. Като бяхме малки, идвахме. Големите колеха животни и се събирахме всички околни села. Като свърши, бях малък, но помня, докато се прибирахме, обикновено от Безводно облаци се появяваха. Докато идем вкъщи, почваше дъжда да вали."
Тази година молебенът за дъжд на близкото село Соколите, който се прави на това място, се проведе на 7 август, разказва кметът на Женда Рахим Идриз. И той потвърждава за силата на молитвата. "Молитвата докарва дъжд. Не винаги, обаче докарва. Даже си спомням една година, когато вечерта месото беше заклано и след като се прочете вечерната молитва, такъв дъжд два дена се изсипа и нито гости, нищо, на следващия ден не можахме да посрещнем, и пилафа не можахме да направим и на половин цена месото после в Черноочене го върнахме на кланицата", разказа той.

Не е чудо идването на дъжда, от крепостта е, тя е свято място, смята Юзеир Юзеир. Той всяка година си идва в България, но сега за първи път от 30 години се връща в мястото на своето детство. "На сърцето ми е миналото, което отново преживявам, спомените", казва мъжът.
Двамата мъже не знаят какво е било това древно население, което е живеело преди хиляди години на тези земи и което е създало тези скални изсичания. И двамата знаят за предания, че някога тук е минала страшна болест, като днешния коронавирус, и хората масово са починали. Погребани са на едно място.
Юзеир разказва, че добре си живее и в Турция, но задължително поне веднъж в годината е в България. Спомня си и за живота някога и как държавата е помагала на хората в планинските райони. "Изкупуваха млякото, телетата, агнетата взимаха и плащаха. В училището в Женда имаше 180 ученици. Сега няма", реди спомени мъжът. Животът беше труден, но хубав, казва Юзеир.
Мустафа си спомня тежките зими в детството си, когато е трябвало цялото семейство да гази дълбоки преспи, за да набере листа за животните или за да могат децата да отидат на училище. А сега какво - падне малко сняг и обявяват жълти, оранжеви и червени кодове, казва мъжът.
Тук спирам разговора с Мустафа и Юзеир, двама приятели от детските години, дошли да побродят и да си припомнят младостта из магичните места на село Женда. Откъм крепостта се задават още туристи, които Юзеир посреща свойски. 
Така е, в планината всички са равни и подвластни на красотата на минало, природа и човещина.
По публикацията работи: Станислава Георгиева

Галерия

Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, освен още рецепти за вкусната разядка, ще чуем и очерк за авторката на Пипи Дългото чорапче , която смята, че в училище се преподава таблица за уморение - Астрид Линдгрен. Продължаваме с разказ за Весела и Сотир Николови от Велинград, които откриват чудесата на Източните Родопи. Останете с нас и с красивата..

публикувано на 27.09.22 в 12:15

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването ви срещам с един хобит, тоест варненец . Самознай Майтапер - така е избрал да го наричат приятелите му Александър Кинов. Защо, ще научите след 17 часа. След това Гинка Динчева разговаря с актьора, комик и имитатор Звезделин Минков за сърдечните му пориви и бодежи, поетичната му книга и жените, които са..

публикувано на 27.09.22 в 12:09

КНСБ започна протестна кампания за защита на доходите

КНСБ започна протестна кампания под наслов "Да защитим доходите от инфлацията и работните места от кризата". Синдикалната кампания ще продължи един месец и през това време ще се проведат различни акции в отделните региони на страната, по предприятия и институции. Основните искания на КНСБ са свързани с повишаване на доходите и предприемане на..

публикувано на 20.09.22 в 15:11

Кърджалийци протестираха срещу застрояване на междублоково пространство

Жители на Кърджали се събраха протестно пред Общината, срещу намерение за застрояване на зелена площ в централната градска част. Става въпрос за междублоковото пространство зад офиса на ВиК Кърджали, в близост до автогарата. Днес в сградата на Община Кърджали се проведе обществено обсъждане на изменение на Подробен устройствен план,..

публикувано на 20.09.22 в 14:24

В Дивотино се проведоха петите Годишни фолклорни награди

На 17 септември, в духа на празника на Вярата, Надежда, Любовта, съотнесен към фолклора ни, с. Дивотино, Пернишко бе домакин на поредните пети Годишни фолклорни награди – 2022. Тази година отличи на своята класация знаменитата граовска певица Славка Секутова и големия фолклорист – проф. Георг Краев. И двамата оставили дълбоки следи в музикалната и..

публикувано на 20.09.22 в 11:48

Зам.-кметът Неждие Акиф: Притеснени сме от евентуален режим на тока в болницата

Много са неизвестните пред болницата в Крумовград за новия отоплителен сезон. Лечебното заведение се отоплява на климатици , и само за миналия месец сметката за електроенергия е около 4 000 лева. Имаме притеснения при един режим на тока, каза зам.-кметът на община Крумовград Неждие Акиф. Повече по темата, нека чуем в разговора с Акиф.

публикувано на 19.09.22 в 12:21
Производители представиха продукцията си на  фестивала

МИГ Кирково - Златоград подпомага местния бизнес

Фестивал „Магията на Родопите“ проведе в рамките на Фестивала на плодородието в Кирково Местната инициативна група – Кирково-Златоград (МИГ). От 2018 г. МИГ изпълнява местна стратегия, разработва условия за кандидатстване, одобрява и финансира проекти, съобщи експертът Юлия Бойчева. Стратегията работи по осем мерки, тя е многофондова,..

публикувано на 18.09.22 в 20:45