Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За Спиро, Розка и техните деца или как зубрите станаха част от Източните Родопи

3
Снимка: Георги Аргиров - Арго

Спиро, Егерозе, Илия, Ирина, Марина, Надежда, Константин, Елена... Не, това не са туристи, дошли да откриват красотата на Източните Родопи. Това е една малка част от стадото зубри, които живеят на свобода в този район от години. Eвропейският бизон, както е известен още зубърът, е най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми. След унищожаването на последния екземпляр в Европа в 20-те години на 20 век, сега - век по-късно, зубърът е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването и как в резултат на много усилия може да бъде възстановен. 
Както се случва в Източните Родопи, където тази година има рекорд - за първи път се родиха четири зубърчета. 
Спиро и Егерозе или както галено й казват Розка, идват от Холандия и стават български граждани през 2013 година. Тогава започва възстановяването на вида европейски бизон на територията на Източните Родопи. В дивечовъдния участък Студен кладенец са докарани първите пет животни. Адаптацията е трудна и успяват да оцелеят само две от тях. Сега, девет години по-късно, стадото наброява вече 19 зубъра, разказва Христо Христов, който от първия ден следи развитието и адаптацията им. През годините стадото се обогатява със зубри от няколко зоопарка в Европа и така идват Илзебил, Буци, Премия. Последното попълнение е от тази пролет, когато за първи път пристигнаха три женски животни, уловени в дивата природа в Полша, а не отгледани в развъдник или зоопарк.
Родените през годините зубърчета в Източните Родопи са потомство предимно на първите - Спиро и Егерозе. Двамата имат осем деца, казва Христо Христов и ги изрежда: "Илия, Ирина, Марина, Надежда, Константин, Жоро и сега последното - Димитър. Ние решихме да ги кръстим на източноправославни светци и обикновено като се родят покрай някой празник около датата, получават името на светеца. С цел да имат покровител. Някой да ги пази".
Европейският бизон живее в матриархат. Младите мъжки се навъртат около основното стадо в мъжки клубове от по две-три животни. А възрастните мъжки, които не се страхуват от нищо, живеят сами, но също наблизо, и при нужда помагат и пазят. Самото стадо се води от Алфа женска, с която всички се съобразяват и слушат. Тук Егерозе си  е извоювала това право. "Тя е много властна, влиятелна и се налага. Всички я следват. Има много опит. Преценя ситуацията и е много внимателна и съобразителна. И бързо взема решения", обяснява Христо Христов.
Оказва се, че както и при хората и при зубрите всяко от животните, освен покровител има и свой нрав, и той понякога не е съвсем добър. Като този на Ирина, която се опитва от малка да се налага в опит да отнеме водачеството на майка си. Но стадото не я следва, а слуша най-възрастната - Егерозе.   
Останалите са изгладили особеностите на характерите си, казва Христо Христов и си спомня, че Марина е била "лошичка като малка, като бебе й викахме Злостер. Обаче като порасна - сега е много добра и с новите, които пускаме, се сприятелява бързо. Илзебил от зоопарка в Зуул, която трудно се социализира към стадото, сега е детегледачка. Освен своето и другите две са с нея и ги обгрижва".
В един матриархат мъжете нямат много-много думата. Спиро и Илия са послушни и се съобразяват с авторитета на Алфа женската. Спиро е много добър баща, разказва Христо Христов: "Чупи клони за малките, защото не могат да ги стигнат. С копитата рови и се търкаля - прави им места за къпане с пясък. След това става и гледа много гордо как малките се къпят в пясъка."
Зубрите вече са се адаптирали добре към условията тук и заемат своето важно място в изграждането на мозаечния ландшафт на Източните Родопи. Вече се превръщат и в туристическа атракция и интерес не липсва, казва Антон Кръстев, изпълнителен директор на Дивечовъдния участък Студен кладенец, на територията на който се намира стадото. Сред услугите, които се предлагат, са наблюдение на зубрите в дивата природа - пешеходни турове, наблюдения с джипове или от наблюдателно съоръжение. Според Кръстев има какво още да се желае. "Истината е, че досега сме се ограничавали с наблюденията на европейския бизон, понеже стадото е било прекалено малко и сме дали време да се стабилизира като популация", обяснява той.
Зубрите не са прищявка, а дългосрочна инициатива на фондация "По-диви Родопи" и Съюза на ловците и риболовците в България.  Планираме следващите години да допълним стадото животни с други, които са от различна кръвна линия, за да стане популацията устойчива на всякакви условия. Искаме да разселим и на други места в региона, защото това ще помогне не само на природата, но и на местните хора и на развитието на туризма, казва Андреана Трифонова, ръководител екип във Фондация "По-диви Родопи". 
"Това, което трябва да се знае и ясно да се каже, че това са диви животни. Територията на "Студен кладенец" , на Източни Родопи не е зоопаркова територия и хората, които идват, е необходимо да бъдат внимателни, защото действително зубрите са много интересни и атрактивни животни, но все пак знаем, че всяко едно диво животно може да реагира по различен начин. Затова отговорният начин на поведение в природата е много важен", категорична е Андреана Трифонова.
Колко далече в бъдещето гледат? 
"Нашата мечта е много дългосрочна. Идеята има потенциал и не виждам бариера през нея във времето. Ще има зубри в Източните Родопи след сто години, надявам се и ние да сме допринесли за това", казва Андреана Трифонова.
Целият репортаж може да чуете в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Станислава Георгиева

Галерия

Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, освен още рецепти за вкусната разядка, ще чуем и очерк за авторката на Пипи Дългото чорапче , която смята, че в училище се преподава таблица за уморение - Астрид Линдгрен. Продължаваме с разказ за Весела и Сотир Николови от Велинград, които откриват чудесата на Източните Родопи. Останете с нас и с красивата..

публикувано на 27.09.22 в 12:15

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването ви срещам с един хобит, тоест варненец . Самознай Майтапер - така е избрал да го наричат приятелите му Александър Кинов. Защо, ще научите след 17 часа. След това Гинка Динчева разговаря с актьора, комик и имитатор Звезделин Минков за сърдечните му пориви и бодежи, поетичната му книга и жените, които са..

публикувано на 27.09.22 в 12:09

КНСБ започна протестна кампания за защита на доходите

КНСБ започна протестна кампания под наслов "Да защитим доходите от инфлацията и работните места от кризата". Синдикалната кампания ще продължи един месец и през това време ще се проведат различни акции в отделните региони на страната, по предприятия и институции. Основните искания на КНСБ са свързани с повишаване на доходите и предприемане на..

публикувано на 20.09.22 в 15:11

Кърджалийци протестираха срещу застрояване на междублоково пространство

Жители на Кърджали се събраха протестно пред Общината, срещу намерение за застрояване на зелена площ в централната градска част. Става въпрос за междублоковото пространство зад офиса на ВиК Кърджали, в близост до автогарата. Днес в сградата на Община Кърджали се проведе обществено обсъждане на изменение на Подробен устройствен план,..

публикувано на 20.09.22 в 14:24

В Дивотино се проведоха петите Годишни фолклорни награди

На 17 септември, в духа на празника на Вярата, Надежда, Любовта, съотнесен към фолклора ни, с. Дивотино, Пернишко бе домакин на поредните пети Годишни фолклорни награди – 2022. Тази година отличи на своята класация знаменитата граовска певица Славка Секутова и големия фолклорист – проф. Георг Краев. И двамата оставили дълбоки следи в музикалната и..

публикувано на 20.09.22 в 11:48

Зам.-кметът Неждие Акиф: Притеснени сме от евентуален режим на тока в болницата

Много са неизвестните пред болницата в Крумовград за новия отоплителен сезон. Лечебното заведение се отоплява на климатици , и само за миналия месец сметката за електроенергия е около 4 000 лева. Имаме притеснения при един режим на тока, каза зам.-кметът на община Крумовград Неждие Акиф. Повече по темата, нека чуем в разговора с Акиф.

публикувано на 19.09.22 в 12:21
Производители представиха продукцията си на  фестивала

МИГ Кирково - Златоград подпомага местния бизнес

Фестивал „Магията на Родопите“ проведе в рамките на Фестивала на плодородието в Кирково Местната инициативна група – Кирково-Златоград (МИГ). От 2018 г. МИГ изпълнява местна стратегия, разработва условия за кандидатстване, одобрява и финансира проекти, съобщи експертът Юлия Бойчева. Стратегията работи по осем мерки, тя е многофондова,..

публикувано на 18.09.22 в 20:45