Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 000 сигнала и жалби на година разглежда КЗП

Иван Френкев: Клиентите да проверяват безопасността на сайтовете, от които пазаруват

Глобите за нелоялните търговци могат да достигнат до 70 000 лв.

Иван Френкев, председател на Комисията за защита на потребителите
Снимка: БГНЕС


Около 5000 сигнала за нелоялни практики в онлайн търговията е получила за 2021 година Комисията за защита на потребителите. Това са около 25 % от всички получени сигнали, каза в интервю за Радио Кърджали председателят на Комисията Иван Френкев. С промените от тази година в Закона за защита на потребителите санкциите, които се налагат на нелоялните търговци достигат до 70 000 лв.

В голяма част от случаите в отправените към потребителите предложения за покупка се съдържа невярна и подвеждаща информация, включително подтикване към бързо взимане на решение за покупка, посочи Френкев. Почти няма сфера в търговията и услугите, която да е подмината от нелоялните практики. Има случаи дори на доказани такива в реклами на финансови институции. Измамниците не са пропуснали да се възползват от страховете на хората по време на пандемията, още повече че ситуацията увеличи многократно продажбите чрез интернет. Един от много фрапиращите случаи е например предлагането на лепенки за лечение на коронавирус, продукти, които засилват отслабената имунна система и подпомагат лечението при ковид, продажбата на продукти с предпазващи лечебни свойства.

Най-честата грешка, която хората правят при онлайн пазаруването е да изпуснат 14-дневния срок за отказ от поръчката. „Важно е да се знае, че отговорността да се докаже упражненото право на връщане е на потребителя, поради което нашият съвет винаги, когато имаме такива случаи, е искането за отказ от поръчка да бъде изпратено писмено, за да може после да се докаже“, подчерта председателят на КЗП.

Не са редки случаите, когато хората пазаруват от случайни търговци, за които са узнали от социалните мрежи и изскачащи прозорци, каза още той. „Добре е да се разчита на безопасни сайтове. Те трябва да имат катинарчето или ключ, за да се знае, че са защитени. Да се проверят задължително условията за връщане и данните за търговеца. Това е много важно. На сайта трябва да има данни, обявени за търговеца – физически адрес, име на фирмата, телефон за контакти, e-mail адрес, форма също. Тези неща са изключително важни, защото трябва потребителят да има възможност да упражни правото си на отказ, ако не е доволен от стоката“, допълни Френкев.

Първото, което потребителят трябва да направи, ако попадне на нелоялен търговец, е да поиска от него да изпълни задълженията си. Ако не откликне в разумен срок, например седем работни дни, тогава трябва да се обърне към Комисията за защита на потребителите, да подаде сигнал, в който да предостави възможно най-много информация и данни за нарушението.

Нарушителите могат да бъдат санкционирани по Закона за защита на потребителите. „Когато има установена нелоялна търговска практика с влязла в сила заповед на Председателя, потребителят има право да развали договора с търговеца и предявяване на съдебни претенции“, обясни Иван Френкев.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45
Ирен Бончева

Хора от „Младост“: На никой не му пука какви проблеми имаме

В ситуация на постоянно дебнене са жителите на блоковете „Младост“ в централната градска част на Кърджали със служителите на т.нар. „Синя зона“. Дворното пространство на двата блока попада в разширената платена зона за паркиране. За около 240 домакинства, предполага се и поне вероятно толкова автомобили на собствениците на апартаменти, са..

публикувано на 16.03.24 в 20:16
д-р Магдалена Маринова

Инфекционист: Варицелата не е опасно заболяване, но да внимават бременни и онкоболни, които не са преболедували

Варицелата е заболяване, което протича обикновено леко, но бременните жени трябва да заострят вниманието си, ако не са преболедували или ваксинирани. Вирусът, който причинява тази болест е възможно да остане в латентно състояние у човека, при определени условия да се активира отново и да причини заболяването, известно като херпес зостер...

публикувано на 08.03.24 в 12:50

Внимавайте с мартениците от изкуствени материи и апликации, предупреждават от „Ние, потребителите“

Мартениците от изкуствени материи, като полиестер и акрил например, могат да предизвикат алергични реакции при хората с по-чувствителна кожа и при децата. Риск от зачервявания и обриви съществува и когато са използвани вредни багрила за конците или другите елементи на изделието, предупреждават от „Ние, потребителите“. Метални елементи с..

публикувано на 24.02.24 в 15:32