Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Булгакон 2022 събира феновете на фантастиката в Кърджали

3
Кирил Добрев, председател на клуб "Фантастика" в Кърджали
Снимка: личен архив

От 3-ти до 6-ти септември Кърджали събира писатели, художници, учени и фенове на фантастиката от страната и чужбина на 22-то издание на Булгакон. Традиционният конгрес или конвент на фантастите се провежда за втори път в Кърджали след 2002 година, затова за града ни това събитие е юбилейно, казва с чувство за хумор организаторът на проявата Кирил Добрев, председател на Клуб "Фантастика" в Кърджали. 
Събитието носи името Булгакон Перперикон, заради мистичното излъчване на Родопа планина и аурата на загадки и прелест, с която ще бъдат посрещнати участниците в срещата. А само за първите няколко дни от публикуването на поканата, заявки да присъстват са подали над 50 души от София, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Русе, Варна, Кърджали, Румъния. 
Тази година за първи път Булгакон ще бъде с международно участие и то сериозно. Също за първи път ще се проведе в хибридна, смесена форма - ще има онлайн срещи и присъствени панели, обясни в интервю за Сутрешния блок на Радио Кърджали Кирил Добрев.
Сред участниците са световноизвестни имена, като Питър Уотс от Канада, Пол Маколи от Великобритания, който ще има дискусия с чешката писателка Джули Новакова, Лави Тидхар от Израел, Кристина Чодоровска и Агниешка Халас от Полша. Сред българските участници е Елена Павлова, един многостранен автор на книги-игри, хорър, фентъзи. Ще има срещи с български писатели и автори на комикси, като Николай Теллалов, Петър Станимиров, Явор Цанев. Стефан Русинов ще разкаже за китайската фантастика и трудностите при превода на книгата "Трите тела". Григор Гачев ще има презентация на тема "Блокчейновете - фантастика в реалността", а Валентин Иванов ще говори за връзката между астрономията и научната фантастика. Наука ще има и в присъствената среща с участието на проф. Миглена Николчина, Николай Генов и Чавдар Парушев, които ще предложат академичен поглед с темата: "Между утопия и дистопия - визии за човека в научната фантастика". Не трябва да се пренебрегва и позитивния поглед в бъдещето, който ще бъде засегнат в разговора с Божан Божков и Невена Паскалева, чиито романи са наградени в конкурса на "Човешката библиотека" именно заради "светлия лъч" в бъдещето във фантастичната литература.
На Булгакон 2022 Перперикон ще бъдат представени и няколко нови книги, сред които сборниците "Без китове" на Елена Павлова  и колекцията с избрани разкази от конкурса за фантастика, организиран от кърджалийския клуб. В него са включени 25 разказа на 24 автори. Сборникът "Търси се Звезден кристал" е в два тома, поясни Кирил Добрев.
Освен официални срещи и разговори в светлата част на деня, са предвидени още неформални четения "по мръкнало", посещение на мистичния Перперикон, обиколка в Регионалния исторически музей и нощен поглед в небето над Кърджали от Астрономическата обсерватория "Славей Златев" в Кърджали.
За да стане факт тазгодишният Булгакон в Кърджали спомогнаха общинската администрация, Историческият музей, Комплексът ученически общежития, Читалище "Обединение" и Обсерваторията. И разбира се доброволната работа на феновете на фантастичния жанр, които се нагърбиха на доброволчески начала с организацията на срещата, каза още Кирил Добрев.  

Повече за гостите, програмата и очакванията от Булгакон може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с организатора Кирил Добрев в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Станислава Георгиева

Галерия

Вижте още

Елван Гюркаш: Данъчното облекчение за деца може да се ползва авансово

През месец юли 2022  беше увеличен размера на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания, които ще се прилагат само за доходите придобити през 2022 година . На годишна база за: едно  ненавършило пълнолетие дете –  6 000 лв /сума за получаване до 600 лв/ ; две  ненавършили пълнолетие деца –  12 000 лв  / сума за..

публикувано на 28.09.22 в 11:16

Девет украинчета и две сирийчета са записани в български училища в област Кърджали

Девет деца на бежанци от Украйна и две деца от Сирия се обучават в училища в Кърджали през тази учебна година. Четири от украинчетата са записани още от миналата година, а петте, които от 15 септември влизат в българска класна стая, досега са учили онлайн в украински училища. Това съобщи за Радио Кърджали Ангелина Костова от Регионалното управление на..

публикувано на 21.09.22 в 17:01

Хората с увреден слух в Кърджали са притеснени как ще преживеят зимата

Хората с увреден слух в Кърджали посрещат Международната седмица на глухите с песимистични настроения. Като се съберат в клуба, си говорят само и единствено за това колко е скъпо всичко, как инфлацията топи средствата им и колко трудно ще изкарат зимата. Повечето от тях се отопляват на дърва, но и те поскъпнаха, казва секретарят на Териториалната..

публикувано на 19.09.22 в 09:40
СУ с природо-математическа насоченост

Отопление, Ковид и онлайн обучение - големите предизвикателства пред СУ "Отец Паисий"

Средно училище "Отец Паисий" в Кърджали ще посрещне учебната 2022-2023 година с около 1300 деца, 130 души колектив, който е подготвен и в готовност да започне новата учебна година, съобщи в ефира на Радио Кърджали директорът Златко Атанасов. Ремонтите са приключили, стаите са освежени, усъвършенствана е системата за видеонаблюдение, училището е..

публикувано на 12.09.22 в 21:03

Добра реколта и силни позиции за червената капия в община Кирково

Задоволство от протичането на първия Фестивал на плодородието в Кирково изрази кметът на общината Шинаси Сюлейман. "Бяхме с леки притеснения по отношение на организацията и по отношение на песимизма, който се усещаше в производителите поради пандемията, поради намаленото количество чушки", коментира Шинаси Сюлейман в ефира на Радио Кърджали, но..

публикувано на 12.09.22 в 16:40

Величко Карабоюков: Плуването в язовира е борба със себе си

Деветото преплуване на язовир "Кърджали" вече е в историята. Тази година 22-ма малки и големи плувци преодоляха дистанцията от малко над 4 километра от кораба Емона до отсрещния бряг и обратно. Малките пребориха страховете си в себе си да плуват в непознати и дълбоки води. Големите се изправиха пред предизвикателството да бъдат по-бързи от най-бързото..

публикувано на 31.08.22 в 14:27
Входът на парк Капитан Петко войвода в с. Аврен.

Наско Гелимачев продължава с инициативите си да слави името на капитан Петко войвода

Родолюбецът Наско Гелимачев продължава с инициативите си. За да се знае и помни делото на Капитан Петко войвода преди години той създаде музей на войводата в родното му село Доганхисар, днес Есими в Гърция. В селото има изграден паметник на Капитан Петко, а до музея е и Петковата чешма. Наско Гелимачев има идеята да дари и открие монументи на..

публикувано на 27.08.22 в 16:00