Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Булгакон 2022 събира феновете на фантастиката в Кърджали

3
Кирил Добрев, председател на клуб "Фантастика" в Кърджали
Снимка: личен архив

От 3-ти до 6-ти септември Кърджали събира писатели, художници, учени и фенове на фантастиката от страната и чужбина на 22-то издание на Булгакон. Традиционният конгрес или конвент на фантастите се провежда за втори път в Кърджали след 2002 година, затова за града ни това събитие е юбилейно, казва с чувство за хумор организаторът на проявата Кирил Добрев, председател на Клуб "Фантастика" в Кърджали. 
Събитието носи името Булгакон Перперикон, заради мистичното излъчване на Родопа планина и аурата на загадки и прелест, с която ще бъдат посрещнати участниците в срещата. А само за първите няколко дни от публикуването на поканата, заявки да присъстват са подали над 50 души от София, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Русе, Варна, Кърджали, Румъния. 
Тази година за първи път Булгакон ще бъде с международно участие и то сериозно. Също за първи път ще се проведе в хибридна, смесена форма - ще има онлайн срещи и присъствени панели, обясни в интервю за Сутрешния блок на Радио Кърджали Кирил Добрев.
Сред участниците са световноизвестни имена, като Питър Уотс от Канада, Пол Маколи от Великобритания, който ще има дискусия с чешката писателка Джули Новакова, Лави Тидхар от Израел, Кристина Чодоровска и Агниешка Халас от Полша. Сред българските участници е Елена Павлова, един многостранен автор на книги-игри, хорър, фентъзи. Ще има срещи с български писатели и автори на комикси, като Николай Теллалов, Петър Станимиров, Явор Цанев. Стефан Русинов ще разкаже за китайската фантастика и трудностите при превода на книгата "Трите тела". Григор Гачев ще има презентация на тема "Блокчейновете - фантастика в реалността", а Валентин Иванов ще говори за връзката между астрономията и научната фантастика. Наука ще има и в присъствената среща с участието на проф. Миглена Николчина, Николай Генов и Чавдар Парушев, които ще предложат академичен поглед с темата: "Между утопия и дистопия - визии за човека в научната фантастика". Не трябва да се пренебрегва и позитивния поглед в бъдещето, който ще бъде засегнат в разговора с Божан Божков и Невена Паскалева, чиито романи са наградени в конкурса на "Човешката библиотека" именно заради "светлия лъч" в бъдещето във фантастичната литература.
На Булгакон 2022 Перперикон ще бъдат представени и няколко нови книги, сред които сборниците "Без китове" на Елена Павлова  и колекцията с избрани разкази от конкурса за фантастика, организиран от кърджалийския клуб. В него са включени 25 разказа на 24 автори. Сборникът "Търси се Звезден кристал" е в два тома, поясни Кирил Добрев.
Освен официални срещи и разговори в светлата част на деня, са предвидени още неформални четения "по мръкнало", посещение на мистичния Перперикон, обиколка в Регионалния исторически музей и нощен поглед в небето над Кърджали от Астрономическата обсерватория "Славей Златев" в Кърджали.
За да стане факт тазгодишният Булгакон в Кърджали спомогнаха общинската администрация, Историческият музей, Комплексът ученически общежития, Читалище "Обединение" и Обсерваторията. И разбира се доброволната работа на феновете на фантастичния жанр, които се нагърбиха на доброволчески начала с организацията на срещата, каза още Кирил Добрев.  

Повече за гостите, програмата и очакванията от Булгакон може да чуете в интервюто на Станислава Георгиева с организатора Кирил Добрев в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Станислава Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: След пожара в Солинген се видя усещането за липса на държавност

Лично аз и моито колеги бяхме на мястото на трагедията и видяхме, че не можем да разчитаме на държавата. Това коментира  след пожара в германския град Солинген, където загина четиричленно семейство от България,  Илхан Кючюк, евродепутат и съпредседател на партия "Алианс на либералите и демократите" в Европа.  „Българските..

публикувано на 09.04.24 в 12:49

Милко Багдасаров: Целта е да имаме народен представител от Кърджали

Г -н  Багдасаров, н ай - удачният вариант ли са   избори 2 в 1 или трябва да се  направят поотделно? Принципно въпрос на виждане  кое е по-подходящо в момента за хората. Подходът на президента, изборът да бъдат избори 2 в 1 това, което утре очакваме да излезе като негов указ за провеждането на тези избори, се основава на това..

публикувано на 08.04.24 в 21:53

Ресми Мурад: Имаме готовност да реагираме на всички политически процеси

На предстоящите 2 в 1 избори през юни каква избирателна активност  прогнозирате? Искам да кажа че избори 2 в 1 не е най-добрия вариант може би, защото темата за националните политики, политиките за Европейския съюз не е много удачно в една кампания да бъдат коментирани или агитирани. Но след като нещата в политически план в..

публикувано на 08.04.24 в 21:43

Салам с вкус "от нашето детство", хляб замесен с квас и родопски мед ще има на Фестивала в Момчилград

Фестивал "Вкусът на традициите" събира за първи път производители на чисти храни в Момчилград Колко ястия могат да бъдат направени от патешко яйце и защо хлябът, замесен с квас и потопен в родопски мед има невероятен вкус. Това ще разберат посетителите на Фестивала на местните производители, организиран община Момчилград. Проявата е..

публикувано на 08.04.24 в 14:58
Проф. Тодор Галунов

Проф. Галунов: Изборите „2 в 1“ и вот с хартия и машина са най-лошият вариант

Предложеният състав на кабинет от кандидата за служебен премиер Димитър Главчев е по-скоро близък до парламентарното правителство, независимо, че при съставянето му не се отразява точното разположение на партиите в парламента. Когато има консултации и когато кабинетът е одобрен от парламента, той губи своя истински дух на служебен кабинет. Това..

публикувано на 05.04.24 в 15:58

Снимка на журналист от Кърджали става поздравителна картичка за Рамазан Байрам в Доха, Катар

Снимка на журналиста Георги Кулов от информационния сайт "Кърджали бг вести" ще бъде изложена във фоайето на българското посолство в Доха, Катар, и ще бъде използвана за поздравителна картичка по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам. Фотографията е запечатала двама духовници от Кърджали - православния свещеник отец Петър и бившия районен..

публикувано на 05.04.24 в 12:57