Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Наско Гелимачев продължава с инициативите си да слави името на капитан Петко войвода

Входът на парк Капитан Петко войвода в с. Аврен.
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Родолюбецът Наско Гелимачев продължава с инициативите си. За да се знае и помни делото на Капитан Петко войвода преди години той създаде музей на войводата в родното му село Доганхисар, днес Есими в Гърция. В селото има изграден паметник на Капитан Петко, а до музея е и Петковата чешма. Наско Гелимачев има идеята да дари и открие монументи на Капитан Петко войвода по граничните територии в Родопите. До момента барелеф на войводата революционер има в Аврен. В селото има обособен парк който носи името на Капитан Петко войвода. В парка скоро беше открит и паметник на друг национален герой на България - Васил Левски. Парка в Аврен продължава да се реновира и скоро там ще бъде открита Алея на граничаря.


Предстои да бъде открита Петкова чешма край село Пресока на 6 септември тази година. Наско Гелимачев е дарил барелеф на капитан Петко войвода и на община Златоград, който ще бъде открит на 21 ноември – Деня на Златоград. Паметникът ще бъде разположен в стария град.

Родолюбецът Наско Гелимачев има и друга идея, на всеки граничен пункт с Гърция да открие паметник на българския хайдушки войвода Капитан Петко войвода.

Чуйте още в прикачения звуков файл. По публикацията работи: Божидар Чолаков
Вижте още
Васил Визев

Васил Визев: Футболът на Световното е на много високо ниво

Днес и утре в Катар предстоят да се изиграят последните четири осминафинала от световното първенство по футбол. Досега Мондиал 2022 предложи страсти, емоции, изненади. Какво още виждат специалистите в играта и тактиката на отборите, устремили се към световната титла?  "От това, което видяхме досега, футболната игра е качена на много високо ниво...

публикувано на 05.12.22 в 16:37

Безплатни прегледи за три вида рак организира РЗИ-Кърджали за хора без здравни осигуровки

Регионалната здравна инспекция в Кърджали организира скринингова кампания за диагностика на онкологични заболявания при здравно неосигурени лица. До 15 декември желаещите от цялата област, които нямат здравни осигуровки, могат да се запишат с телефонно обаждане в РЗИ за безплатните профилактични прегледи.  Те ще са ранно откриване на рак на маточната..

публикувано на 01.12.22 в 13:29
Черни лешояди вече кръжат на свобода в българското родопско небе

Испанските черни лешояди вече се чувстват у дома си в небето над Източните Родопи

Преди десетина дни в дивата природа на Източните Родопи полетяха на свобода 14 черни лешояда - най-голямата и тежка граблива птица в Европа. Карталите, както още са известни тези птици, идват от Испания. Те бяха пуснати на свобода след период на адаптация в специално изградена за тях волиера. Инициативата е екип на Българското дружество за защита на..

публикувано на 24.11.22 в 17:08
Васил Визев

Васил Визев: Футболът не може да се купи

Вече няколко дни светът е футбол. В неделя започна световното първенство в Катар. То се провежда в едно малко нетрадиционно време, но емоцията, която носи, не зависи от времето.  "Още от самото начало се знаеше, че това ще бъде различно първенство. Играе се през зимата, но в Катар времето позволява да се покаже хубав футбол", коментира за Радио..

публикувано на 23.11.22 в 16:47
Радостина Лулова на Световното първенство по екипировъчен трибой в Дания

Радостина Лулова: Винаги искам повече

Състезателката по силов трибой от Кърджали Радостина Лулова извоюва сребърен и бронзов медал в движенията клек и мъртва тяга на Световното първенство по екипировъчен трибой. В многобоя в категория 63 кг нашето момиче остана четвърто след най-силните жени. Шампионатът се проведе във Виборг, Дания, от 14 до 19 ноември и се излъчваше на живо по Евроспорт...

публикувано на 21.11.22 в 11:54

Д-р Надежда Чаушева: Хроничната обструктивна белодробна болест често се открива късно

Днес е световният ден за борба с ХОББ. В световен мащаб болестта заема 4-6 място между причините за смъртност. Според различни оценки 4 - 6% от населението над 40-годишна възраст в Европа страда от ХОББ като честотата на заболяването нараства стръмно с възрастта. Основен рисков фактор за развитието на болестта е тютюнопушенето. В повечето..

публикувано на 16.11.22 в 12:52
Синем Муса от Кърджали спечели бариста шампионата на България

Синем от Кърджали ще представя България на бариста-шампионат в Италия

Кърджали има бариста шампион. Синем Муса спечели първото място на републиканския шампионат в сериозна конкуренция с майстори по приготвянето на кафе от цялата страна. Съревнованието се проведе в София в края на октомври и се организира след двегодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус. Любопитното е, че освен първото място на Синем Муса,..

публикувано на 10.11.22 в 18:36