Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Величко Карабоюков: Плуването в язовира е борба със себе си

Треньорът и колегите му искат да запалят повече млади хора към спорта и здравословния начин на живот

Деветото преплуване на язовир "Кърджали" вече е в историята. Тази година 22-ма малки и големи плувци преодоляха дистанцията от малко над 4 километра от кораба Емона до отсрещния бряг и обратно. Малките пребориха страховете си в себе си да плуват в непознати и дълбоки води. Големите се изправиха пред предизвикателството да бъдат по-бързи от най-бързото си време досега. Организаторите вече кроят планове за юбилейното десето издание на преплуването на язовира догодина. 
"Единствената ни цел е да привлечем колкото се може повече участници, да се доближат до природата, да плуват и да победят себе си, както стана и при най-малките", каза след събитието за Радио Кърджали организаторът и треньор по водна топка Величко Карабоюков. Той уточни, че големите плувци са дошли от различни градове на страната. Те са хора, които се занимават с плувни маратони и много от тях са използвали проявата за последна тренировка преди голямо състезание на следващия ден.
Специфичното при дългото плуване е плувецът да преодолее страха. "Имаме малки състезатели, които не са плували в язовир. За тях беше страшно, че не виждат дъно, тъмно е и са в голям водоем... В началото най-малките се стреснаха, въпреки всичките ми обяснения да не се притесняват, да не дават воля на страха, да не се поддават. Но и родителите, които бяха на лодките, подкрепиха децата си и те преодоляха страха и победиха в битката със себе си", припомня си Величко Карабоюков.
Той иска да запали колкото се може повече млади хора към спорта и здравословния начин на живот, но не смята, че успява на 100 процента. Причината е, че "толкова деца са презадоволени от всичко и не обръщат внимание на малките неща", смята треньорът.
Той е убеден, че работата с децата е комплексна и трябва да е синхрон между родители и треньори. "Ако един треньор върши 50 процента от работата си на ниво, другите 50 процента са в семейството - подкрепата, безрезервната вяра в треньора, в методиките - работата е там, в семейството. Родителите трябва да подкрепят децата си, да бъдат търпеливи, когато на детето не му се получава. Ако родителят е застанал зад детето си, идва момент, в който той дава криле на детето и то започва да върши чудеса", казва Величко Карабоюков.
След края на деветото преплуване на яз. "Кърджали", погледите вече са насочени към юбилейното Десето догодина. "Надявам се догодина да направим грандиозен проект, да имаме награден фонд, да имаме спонсори и да го направим както трябва, професионално", казва Величко Карабоюков.

Целият разговор на Станислава Георгиева с Величко Карабоюков може да чуете в прикачения звуков файл 

По публикацията работи: Станислава Георгиева
Вижте още
Васил Визев

Васил Визев: Футболът на Световното е на много високо ниво

Днес и утре в Катар предстоят да се изиграят последните четири осминафинала от световното първенство по футбол. Досега Мондиал 2022 предложи страсти, емоции, изненади. Какво още виждат специалистите в играта и тактиката на отборите, устремили се към световната титла?  "От това, което видяхме досега, футболната игра е качена на много високо ниво...

публикувано на 05.12.22 в 16:37

Безплатни прегледи за три вида рак организира РЗИ-Кърджали за хора без здравни осигуровки

Регионалната здравна инспекция в Кърджали организира скринингова кампания за диагностика на онкологични заболявания при здравно неосигурени лица. До 15 декември желаещите от цялата област, които нямат здравни осигуровки, могат да се запишат с телефонно обаждане в РЗИ за безплатните профилактични прегледи.  Те ще са ранно откриване на рак на маточната..

публикувано на 01.12.22 в 13:29
Черни лешояди вече кръжат на свобода в българското родопско небе

Испанските черни лешояди вече се чувстват у дома си в небето над Източните Родопи

Преди десетина дни в дивата природа на Източните Родопи полетяха на свобода 14 черни лешояда - най-голямата и тежка граблива птица в Европа. Карталите, както още са известни тези птици, идват от Испания. Те бяха пуснати на свобода след период на адаптация в специално изградена за тях волиера. Инициативата е екип на Българското дружество за защита на..

публикувано на 24.11.22 в 17:08
Васил Визев

Васил Визев: Футболът не може да се купи

Вече няколко дни светът е футбол. В неделя започна световното първенство в Катар. То се провежда в едно малко нетрадиционно време, но емоцията, която носи, не зависи от времето.  "Още от самото начало се знаеше, че това ще бъде различно първенство. Играе се през зимата, но в Катар времето позволява да се покаже хубав футбол", коментира за Радио..

публикувано на 23.11.22 в 16:47
Радостина Лулова на Световното първенство по екипировъчен трибой в Дания

Радостина Лулова: Винаги искам повече

Състезателката по силов трибой от Кърджали Радостина Лулова извоюва сребърен и бронзов медал в движенията клек и мъртва тяга на Световното първенство по екипировъчен трибой. В многобоя в категория 63 кг нашето момиче остана четвърто след най-силните жени. Шампионатът се проведе във Виборг, Дания, от 14 до 19 ноември и се излъчваше на живо по Евроспорт...

публикувано на 21.11.22 в 11:54

Д-р Надежда Чаушева: Хроничната обструктивна белодробна болест често се открива късно

Днес е световният ден за борба с ХОББ. В световен мащаб болестта заема 4-6 място между причините за смъртност. Според различни оценки 4 - 6% от населението над 40-годишна възраст в Европа страда от ХОББ като честотата на заболяването нараства стръмно с възрастта. Основен рисков фактор за развитието на болестта е тютюнопушенето. В повечето..

публикувано на 16.11.22 в 12:52
Синем Муса от Кърджали спечели бариста шампионата на България

Синем от Кърджали ще представя България на бариста-шампионат в Италия

Кърджали има бариста шампион. Синем Муса спечели първото място на републиканския шампионат в сериозна конкуренция с майстори по приготвянето на кафе от цялата страна. Съревнованието се проведе в София в края на октомври и се организира след двегодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус. Любопитното е, че освен първото място на Синем Муса,..

публикувано на 10.11.22 в 18:36