Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сто и двадесет кандидати се съревновават за депутати от Смолян

2
РИК Смолян регистрира листите с кандидати за депутати в 48-я парламент
Снимка: Георги Аргиров


Партиите и коалициите, които регистрираха листи с кандидати за депутати в Районната избирателна комисия в Смолян са 28.

В законоустановения срок, който беше 17 часа  на 30 август, в 22-ри МИР Смолян заявления с кандидатски листи са депозирали 28 партии и коалиции от общо 29, които са регистрирани в ЦИК. Това съобщи секретарят на РИК Смолян Димитър Марев. Общият брой кандидати е 120, това е за всички партии. Мога да Ви кажа, че водещите по социологически проучвания партии и коалиции, по-голямата част са подали пълния състав, т.е. максимално допустимата квота от осем кандидата, каза Марев.

Справката в електронната страница на РИК сочи, че  седем от подадените листи са с по осем кандидати, колкото е допустимият максимален брой в избирателния район. Това са КП „Демократична България – Обединение“, ДПС, коалиция „БСП за България“, ГЕРБ-СДС, ПП "Възраждане", коалиция от партии "Продължаваме промяната" и ПП "Изправи се България". С по един кандидат са две от листите. Четири от всичките 28 регистрирани листи се водят от дами.

Между 260 до 270 ще бъдат секционните избирателни комисии, допусна Марев на базата на десетгодишен опит от участие в РИК.

И в Смолян в предходните избори имаше ситуация, която предизвика съмнения за не докрай свършена работа от съответните длъжностни лица във връзка с образуването на подвижни избирателни секции, потвърди Марев. „В две от общините направи впечатление, община Смолян, която е най-голямата на територията на Смолянска област, имаше само една подвижна избирателна секционна комисия, а общини със значително по-малък брой население депозираха заявления за по три и по четири подвижни избирателни секционни комисии“, коментира секретарят на РИК. По думите му причината за тези ситуации е, че „не са си свършили съответните длъжностни лица в общинските администрации т.нар. задължителна проверка, тъй като не представиха документ, че са извършени справки, доказателства“.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Без напрежение се предават изборните книжа в Кърджали

Продължава работата по приемане на изборните книжа пред сградата на театъра в областния град. Работата е организирана и хората са приемани бързо. Няма напрежение и недоволство, хората изчакват спокойно реда си. Подробности, чуйте от редакторите Нахит Догу и Станислава Георгиева:

публикувано на 02.10.22 в 23:29

Парламентарни избори 2022: Резултати

ГЕРБ - СДС печелят днешните извънредни избори с 26, 4 на сто от гласовете на избирателите. Това показват данните от Екзитпола на социологическата агенция ГАЛЪП. Втори са политическа партия Продължаваме промяната с 18, 9 процента. Изненадващо трети се класира ДПС, получило подкрепата на 14, 8 на сто от избирателите. На четвърто място е БСП с 10,9..

публикувано на 02.10.22 в 20:05

28.7 % на сто е избирателната активност в страната към 17 часа

28,7 на сто е била избирателната активност в страната , отчетена към 17 часа от социологическа агенция "Галъп", която е партньор на Българското национално радио. На предходните парламентарни избори, проведени на 14-и ноември 2021 година, отчетената от "Галъп" избирателна активност към 17 часа беше по-висока - 30,2 на сто. Това..

публикувано на 02.10.22 в 18:53

Жители на села в община Баните не отидоха до урните, заради недостроен път

Жители на 7 селища в родопската община Баните бойкотират изборите днес за 48-ото Народно събрание . Причината е неремонтираната пътна отсечка Загражден-Белица . Кметският наместник на село Загражден Венета Хитова каза, че до 17 часа е ниска избирателната активност. "До момента са гласували 16 човека в Загражден, от 254 избиратели и другите села,..

публикувано на 02.10.22 в 18:30

Избиратели в Кърджали гласуват в името на България, за нови здравеопазване, морал и доходи

Избиратели в четирите секции в СУ "Йордан Йовков" гласуваха в името на България, за по-добро здравеопазване и образование , за нов морал, за по-добри доходи, казаха самите те. Изборният процес вървеше нормално, хората се изчакваха, временни опашки имаше в една от секциите -24.  Ето чуйте какви реакции събра Радка Петкова: "В името на..

публикувано на 02.10.22 в 17:46
Павел Гатев

Партия масово изтегля членове от СИК, застрашава кворума

Има опасност в много от секциите в четири от общините в 9-ти МИР Кърджали изборният ден да започне с непълни секционни избирателни комисии. Причината е, че една от партиите, регистрирала листа с кандидати за депутати, участничка в предишното народно събрание, масово оттегля свои членове от СИК. По думите на председателя на РИК Павел Гатев,..

публикувано на 29.09.22 в 10:53

Секционните избирателни комисии на територията на РИК Кърджали са общо 542

Секционните избирателни комисии на територията на РИК Кърджали са общо 542. От тях 344 са за гласуване с машина, 198 са с хартиени бюлетини, като в тези 198 Секционни комисии 41 са подвижни. Това обобщи за Радио Кърджали председателят на РИК Павел Гатев

публикувано на 28.09.22 в 13:13