Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Добра реколта и силни позиции за червената капия в община Кирково

Задоволство от протичането на първия Фестивал на плодородието в Кирково изрази кметът на общината Шинаси Сюлейман.

"Бяхме с леки притеснения по отношение на организацията и по отношение на песимизма, който се усещаше в производителите поради пандемията, поради намаленото количество чушки", коментира Шинаси Сюлейман в ефира на Радио Кърджали, но опасенията се оказват безпочвени - и заради силния интерес от цялата страна към празника, и заради запълнената леглова база в региона, и заради добрата реколта от червена капия. 

В последните години зеленчукът се наложи като един от основните поминъци на населението в общината, въпреки трудностите. Заради климатичните промени, високите цени на торовете и други причини, част от чушкопроизводителите се отказват от пипера и се насочват към други производства.

"Напоследък има допитване за малини, които евентуално да развием с нашите побратимени общини от Бурса и Измир. Засега е само идейно - да ни осигурят калеми, фиданки, за да може хората да пробват и това", каза Шинаси Сюлейман. Той е категоричен, че е задача на общинското ръководство да търси алтернативи за поминък и производство и един от начините е именно тези фестивали и празници на плодородието.

Реколтата тази година е много добра, има и къде да бъде реализирана. Вече са обрани две ръце от капията, почти няма второ качество. Изкупната цена е 1.50-1.60 за килограм. Около 3500 тона е очакваното количество, но то не е достатъчно, коментира кметът. За да говорим за реално предприемачество, количествата трябва да са поне 10 тона, смята той. 

След есенния празник, общината продължава с предстоящите задачи, а сред най-важните от тях е 15 септември.

Средно училище "Никола Йонков Вапцаров" и детската градина в кирковското село Бенковски ще бъдат обновени и санирани. Проектите са одобрени, съобщи още кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман. 

Той пожела една успешна  и присъствена година на всички деца, родители, учители, които вече очакват първия учебен ден.


Целият разговор на Станислава Георгиева с кмета на Община Кирково Шинаси Сюлейман може да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Станислава Георгиева
Вижте още
Черни лешояди вече кръжат на свобода в българското родопско небе

Испанските черни лешояди вече се чувстват у дома си в небето над Източните Родопи

Преди десетина дни в дивата природа на Източните Родопи полетяха на свобода 14 черни лешояда - най-голямата и тежка граблива птица в Европа. Карталите, както още са известни тези птици, идват от Испания. Те бяха пуснати на свобода след период на адаптация в специално изградена за тях волиера. Инициативата е екип на Българското дружество за защита на..

публикувано на 24.11.22 в 17:08
Васил Визев

Васил Визев: Футболът не може да се купи

Вече няколко дни светът е футбол. В неделя започна световното първенство в Катар. То се провежда в едно малко нетрадиционно време, но емоцията, която носи, не зависи от времето.  "Още от самото начало се знаеше, че това ще бъде различно първенство. Играе се през зимата, но в Катар времето позволява да се покаже хубав футбол", коментира за Радио..

публикувано на 23.11.22 в 16:47
Радостина Лулова на Световното първенство по екипировъчен трибой в Дания

Радостина Лулова: Винаги искам повече

Състезателката по силов трибой от Кърджали Радостина Лулова извоюва сребърен и бронзов медал в движенията клек и мъртва тяга на Световното първенство по екипировъчен трибой. В многобоя в категория 63 кг нашето момиче остана четвърто след най-силните жени. Шампионатът се проведе във Виборг, Дания, от 14 до 19 ноември и се излъчваше на живо по Евроспорт...

публикувано на 21.11.22 в 11:54

Д-р Надежда Чаушева: Хроничната обструктивна белодробна болест често се открива късно

Днес е световният ден за борба с ХОББ. В световен мащаб болестта заема 4-6 място между причините за смъртност. Според различни оценки 4 - 6% от населението над 40-годишна възраст в Европа страда от ХОББ като честотата на заболяването нараства стръмно с възрастта. Основен рисков фактор за развитието на болестта е тютюнопушенето. В повечето..

публикувано на 16.11.22 в 12:52
Синем Муса от Кърджали спечели бариста шампионата на България

Синем от Кърджали ще представя България на бариста-шампионат в Италия

Кърджали има бариста шампион. Синем Муса спечели първото място на републиканския шампионат в сериозна конкуренция с майстори по приготвянето на кафе от цялата страна. Съревнованието се проведе в София в края на октомври и се организира след двегодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус. Любопитното е, че освен първото място на Синем Муса,..

публикувано на 10.11.22 в 18:36
По инициатива на Община Крумовград археолозите проучват късноантичната и средновековна крепост край село Храстово

Крепостта край Храстово вероятно е била дом на византийски аристократ

До края на седмицата продължават разкопките на късноантичната и средновековна крепост край село Храстово, Крумовградско.  Те се осъществяват от екип археолози и широк кръг научни специалисти от Националния археологически институт с музей към БАН и Регионалния исторически музей в Кърджали, а средствата - в размер на 45 хиляди лева, са осигурени от..

публикувано на 10.11.22 в 18:06
Михаил Груев

Доц. Груев: Датата 10 ноември не е празник, но дава поводи за равносметка и размисли

10 ноември не е празник, но е забележима дата в българската история, дата, която дава повод за много размисли и равносметка. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали доц. Михаил Груев, специалист по най-нова българска история и директор на Държавната агенция "Архиви" по повод годишнината от Десетоноемврийския пленум на Българската комунистическа..

публикувано на 10.11.22 в 16:00