Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 850 участници се включват в събота в най-голямото спортно събитие за Златоград и Мадан

К3 Утра е емоция и предизвикателство към себе си

Планинският маратон се провежда за четвърта година, ново е трасето от 43 км, освен традиционните 23 км, 63 км и 85 км

Трасетата на К3 Ултра се движат по граничната бразда на България и Гърция и предлагат на бегачите красиви гледки от Източните Родопи
Снимка: архив К3 Ултра

Броени дни остават до маратона К3 Ултра, който е не само изпитание на духа и организма за всеки участник, но и докосване до красотата и магията на Източните Родопи. Маратонът ще се проведе на 17 септември, събота. Домакин на проявата е Община Златоград, а тази година за едно от трасетата домакинството се поделя и с Община Мадан.
Тази година К3 Ултра се провежда за четвърти път. Това е единственият български ултрамаратон, чиито четири трасета се движат по граничната бразда между България и Гърция. Това позволява на бегачите да наблюдават 360-градусови гледки към двете съседни страни, разказа в Сутрешния блок на Радио Кърджали Емилия Цонева, организатор на проявата.
Всяко от четирите трасета е с различна трудност и денивелация. Новото тази година е трасето 43 километра, освен досегашните три - на 23 километра, 63 километра и 85 километра. Всяко от тях преминава през различни местности, исторически забележителности, върхове, крепости (Устра е включена в 85К), параклиси, езера, пресича се река.
Тук при нас всеки предизвиква себе си и го прави заради себе си, казва Емилия Цонева. Тя обяснява, че предизвикателствата са във всичко - и в трудния терен, и в денивелацията, и във времето. "Всеки преценява докъде могат да стигнат неговите възможности. Защото трябва да изживееш положителната емоция, а не да направиш едно трасе 85 км, примерно, и да се мъчиш през цялото време", казва Емилия Цонева.
Изключително силен е интересът към ултрамаратона. до момента участниците са над 850 от 13 държави, сред които САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Гърция, Полша. Голям интерес има и към новото трасе - 43 км - над 260 бегачи са се записали досега на тази дистанция. Най-масово е късото от 23 км. Там участниците над 360. По около 100 бегачи имат дългите трасета - от 63 км и 85 км. Разнообразна е и възрастовата граница на ултрамаратонците - най-малкият е на 13 години, той ще бяга с придружител на дистанция 23 км. Най-възрастният участник е на над 70 години, разказа още Емилия Цонева. Тя уточни, че се готвят цяла година за осъществяването на този проект и че без помощта на доброволците той не би бил толкова успешен, колкото е.
Освен основното предизвикателство, което е планинското бягане, събитието има и придружаващи прояви. Организаторите са подготвили детско трасе от 5 км за участници от 7 до 16 години и поход за всички, които не искат да бягат, но искат да се разходят до местност на 6-7 километра от Златоград. За предишната вечер, на 16 септември, е насрочено друго събитие - Пататник-парти. А изненадата тази година е концерт на "Тангра" вечерта на 17 септември, след награждаването на участниците в най-дългата дистанция 85 км.
След проявата има и "зелено събитие" - традиционното засаждане на дръвчета и храстовидни фиданки в Златоград.
Маратонът е част от големия проект, който обединява четири от ултрамаратоните в страната в Голям шлем - Търново Ултра, Трявна Ултра, К3 Ултра и Пирин Ултра. 
В прикачения звуков файл може да чуете разговора на Станислава Георгиева с Емилия Цонева
По публикацията работи: Станислава Георгиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Бейхан Емин: Цвети едва повярва, че победи китайски тенисист

Цветелина Георгиева от спортен клуб "Юнак" Ардино стана първата европейска тенесистка с победа над китайски състезател на световната купа до 19 години. Състезанието се проведе в Люксембург. Треньорът Бейхан Емин: "Успя да победи представителка на китайския национален отбор. За тези, които не знаят, в Китай има над 50 милиона тенесисти на..

публикувано на 24.04.24 в 17:10
Рикардиньо в акция

Крумовград прави последен опит да влезе в топ 6 на Първа лига

С два мача днес започва 30-ия кръг на Първа лига, последен от редовния сезон. От 17:30 Ботев (Враца) посреща Етър в опашкарското дерби, а от 20:00 Крумовград е домакин на Славия. В късния мач К румовград ще направи последен опит да влезе в топ 6 на подреждането . Към момента тимът на Станислав Генчев заема седма позиция с 42 точки, една..

публикувано на 19.04.24 в 09:01
Етър

Хандбален клуб на-Минерални бани се класираха на първо място в Зоналния турнир на Зона „Тракия“

Момичетата до 11 години на Хандбален клуб „Топлика“ - Минерални бани се класираха на първо място в Зоналния турнир на Зона „Тракия“, който се проведе на Спортна площадка „Фильо Филев“ в Минерални бани. Възпитаничките на треньора Костадин Техов прегазиха в първата среща хандбалистките на Панагюрище с резултат 23:6. Във втория си мач те не..

публикувано на 16.04.24 в 11:28

"Арда" гостува на шампионите от "Лудогорец"

Днес ще се изиграят последните две срещи от 29-тия кръг в Първа футболна лига.  От 17.30ч. на стадиона в Бистрица, ЦСКА 1948 е домакин на Локомотив София. В Разград, в мач с начало 20.00ч. Лудогорец приема тима на Арда. Тази среща ще бъде предавана пряко по програма "Хоризонт" на БНР.

публикувано на 15.04.24 в 14:55

Отборът на "Арда" под 16 години победи силния отбор на "Славия"

Тимът на "Арда" U16 постигна ценна победа над една от най-силните школи в страната, тази на ПФК"Славия" U16 с 2:0.  Отборът на Славия през втория полусезон е един от най-добре представящите се, като само преди няколко кръга спечели срещу Лудогорец,като им нанесе едва втора загуба от началото на сезона.  Младите надежди от Кърджали изиграха..

публикувано на 15.04.24 в 09:44

Крумовград направи реми с Етър, 11 мача е без загуба

Отборите на Етър и Крумовград направиха равенство 0:0 в мач от 29-ия кръг на Първа лига. Това бе и 11-ти пореден мач за Крумовград в родния ни футболен елит без загуба. Дербито на новаците в елита до голяма степен разочарова, като головите положения липсваха почти напълно и през двете полувреме. По този начин Етър остана на дъното в класирането с 14..

публикувано на 14.04.24 в 22:27

Отборът на Крумовград играе срещу Етър във Велико Търново

Отборът на Крумовград гостува на на Етър в мач от 29-ия кръг на Професионалната футболна лига. Двубоят е тази вечер в 17 часа на стадион "Ивайло" във Велико Търново. Главен съдия на срещата ще е Мартин Великов. Мачът е много важен за крумовградчани, които водят битка за шестото място. Преди сблъсъка отборът на Станислав Генчев се намира на седмата..

публикувано на 14.04.24 в 13:20