Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители увеличават дневните на учениците си, заради скока на цените

2
Семейството на Сюлюбе Расим се подготвя за новата учебна година
Снимка: Личен архив

Заради скока на цените в България, тази година семейството на Сюлюбе Расим пазарува за първия учебен ден от Турция. Това лято са били там и са установили, че има сериозна разлика в цените за едни и същи стоки от двете страни на границата. Освен тетрадки за училище пазаруват "дрехи, екипи, маратонки, нещо по-качествено и по-евтино от в Кърджали", уточнява майката.

Комуникацията с учителите и другите родители е чрез социалните мрежи. Контактуват с класните ръководители в групи във Фейсбук и вече знаят какво е необходимо по различните учебни предмети.

Сюлюбе има малък частен бизнес. Скокът на цените се отразява много негативно.

Тази година ще се наложи увеличаване и на джобните пари на учениците, заради увеличените цени и на храните.

Частните уроци за седмокласника също ще е сериозно перо в семейния бюджет. "Тези частни уроци ще ощетят бюджета ни допълнително. Аз съм доволна от подготовката в училище, но трябва да има още плюс, мисля, че има нужда", счита майката.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Осигурени са 245 млн. лв. за компенсация на бизнеса за високите сметки за ток

245 млн. лв. са осигурени за компенсация на бизнеса за по-високите с 40% сметки за ток от месец юли до края на годината. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев след среща с хотелиери и ресторантьори в к.к. "Слънчев бряг". Очаква се изплащането на средствата да започне след 2 месеца, когато страната ни ще получи поисканата нотификация от..

публикувано на 23.08.24 в 16:55

КНСБ настоява всяка година да се прави оценка на линията на бедността

 Целта на настояването на КНСБ ежегодно да се прави оценка на линията на бедността е да се прецени дали тя покрива минимални потребности, които да гарантират определен социален минимум на лице от домакинството. Тази позиция са изразили представители на синдиката на заседанието на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно..

публикувано на 23.08.24 в 16:00

Поправителни матури по профилиращ предмет и за професионална квалификация

Днес е вторият държавен зрелостен изпит от поправителната сесия август-септември 2024. Припомняме, че в тази сесия се явяват зрелостници, които по някаква причина не са се явили на редовна сесия или такива, които не са издържали изпита успешно при предишно явяване, включително и в минали години, както и тези, които искат да повишат оценката си...

публикувано на 23.08.24 в 09:08
Украински войник се подготвя да изстреля дрон на фронтовата линия в с. Роботине, 1 март 2024 г.

Обявиха конкурс за заемане на 290 вакантни войнишки длъжности в Сухопътните войски

Обявен е конкурс за попълването на 290 вакантни длъжности за приемане на военна служба в Сухопътните войски. Свободните места са във формирования, дислоцирани в Стара Загора, Ямбол, Хасково, Карлово, Казанлък, Благоевград, Враца, Сливен, Пловдив, Асеновград, Белене, Смолян, София, Русе и други, съобщиха от пресцентъра на МО. Кандидатите трябва..

публикувано на 22.08.24 в 17:03

Обновяват сградите на пет кметства в община Джебел

Започнаха строителните дейности за енергийна ефективност в пет кметства на територията на община Джебел. Това са административните сгради в селата Генерал Гешево, Душинково, Козица, Мишевско и Подвръх, съобщиха от пресцентъра на общината. Проектът е финансиран от Програмата за развитие на селските райони. Целта е да се повиши..

публикувано на 22.08.24 в 16:55

Стадата с овце в гръцката област Еврос са карантинирани

Под карантина са поставени стадата с овце в гръцката област Еврос до границата с България заради зараза с шарка. Всички животни от заразените стадата биват унищожавани. Поради регистрирани случеи на заразени овце с шарка,властите поставиха под карантина стадата в област Еврос, съобщи днес заместник-аграрният министър Христос Келас, който..

публикувано на 22.08.24 в 15:51

МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян ще има хеликоптерна площадка

И Смолянската болница „Д-р Братан Шукеров“ ще изгради вертолетно летище, което да се ползва от въздушните линейки в страната. От здравното заведение настояват общината да им предостави за безвъзмездно право на строеж 1355 квадратни метра площ, които в момента са публична общинска собственост.  На сесията си в края на август съветниците..

публикувано на 22.08.24 в 15:30