Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет украинчета и две сирийчета са записани в български училища в област Кърджали

Девет деца на бежанци от Украйна и две деца от Сирия се обучават в училища в Кърджали през тази учебна година. Четири от украинчетата са записани още от миналата година, а петте, които от 15 септември влизат в българска класна стая, досега са учили онлайн в украински училища. Това съобщи за Радио Кърджали Ангелина Костова от Регионалното управление на образованието. 

Децата се разпределят в български образователни институции от комисия в РУО, която се съобразява с желанията на родителите, които са подали предварително заявления, с възрастта на учениците и с това в кой клас са учили в отминалата година. Петте украинчета тази година са насочени в Професионалната гимназия по строителство и архитектура, в СУ "Отец Паисий", в "Петко Рачов Славейков" и в "Св. Климент Охридски". В "Охридски" са и двете сирийчета, обясни Ангелина Костова. 

"Още е рано да се каже дали се справят, но колкото до това как биха се справили, още при самото подаване на заявления родителите декларират нивото на владеене на български език на чуждестранните ученици и оттам, след насочването, извършено от нашата комисия, директорът на училището, което е приело децата-чужденци, им осигурява допълнително изучаване на български език", каза Ангелина Костова.

Рано е още за впечатления как се справят децата на бежанци в училище, каза за Радио Кърджали директорът на ОУ "Св. Климент Охридски" в Кърджали Маргарита Тодорова. Но учениците винаги посрещат радушно децата, които идват отвън, независимо откъде са те, и адаптацията е лесна, коментира тя. В нейното училище са насочени три деца - едно украинче в 4 клас, и две сирийчета - в трети и седми клас. 
"Тъй като паралелките са единични, ние фактически не делим деца, така че с адаптацията и социализацията се справяме много добре", каза Маргарита Тодорова. Според нея допълнителен плюс е, че училището работи по проект "Шанс" съвместно с общината за интеграция на деца.
"Сутринта минавах през всички класни стаи и видях, че са спокойни децата. Нашата цел сега е да се адаптират, да се социализират и с времето да усвоят български език", каза директорът на ОУ "Св. Климент Охридски" в Кърджали.
Повече чуйте в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: След пожара в Солинген се видя усещането за липса на държавност

Лично аз и моито колеги бяхме на мястото на трагедията и видяхме, че не можем да разчитаме на държавата. Това коментира  след пожара в германския град Солинген, където загина четиричленно семейство от България,  Илхан Кючюк, евродепутат и съпредседател на партия "Алианс на либералите и демократите" в Европа.  „Българските..

публикувано на 09.04.24 в 12:49

Милко Багдасаров: Целта е да имаме народен представител от Кърджали

Г -н  Багдасаров, н ай - удачният вариант ли са   избори 2 в 1 или трябва да се  направят поотделно? Принципно въпрос на виждане  кое е по-подходящо в момента за хората. Подходът на президента, изборът да бъдат избори 2 в 1 това, което утре очакваме да излезе като негов указ за провеждането на тези избори, се основава на това..

публикувано на 08.04.24 в 21:53

Ресми Мурад: Имаме готовност да реагираме на всички политически процеси

На предстоящите 2 в 1 избори през юни каква избирателна активност  прогнозирате? Искам да кажа че избори 2 в 1 не е най-добрия вариант може би, защото темата за националните политики, политиките за Европейския съюз не е много удачно в една кампания да бъдат коментирани или агитирани. Но след като нещата в политически план в..

публикувано на 08.04.24 в 21:43

Салам с вкус "от нашето детство", хляб замесен с квас и родопски мед ще има на Фестивала в Момчилград

Фестивал "Вкусът на традициите" събира за първи път производители на чисти храни в Момчилград Колко ястия могат да бъдат направени от патешко яйце и защо хлябът, замесен с квас и потопен в родопски мед има невероятен вкус. Това ще разберат посетителите на Фестивала на местните производители, организиран община Момчилград. Проявата е..

публикувано на 08.04.24 в 14:58
Проф. Тодор Галунов

Проф. Галунов: Изборите „2 в 1“ и вот с хартия и машина са най-лошият вариант

Предложеният състав на кабинет от кандидата за служебен премиер Димитър Главчев е по-скоро близък до парламентарното правителство, независимо, че при съставянето му не се отразява точното разположение на партиите в парламента. Когато има консултации и когато кабинетът е одобрен от парламента, той губи своя истински дух на служебен кабинет. Това..

публикувано на 05.04.24 в 15:58