Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тракийци почетоха мъчениците от село Манастир

7
Председателят на ТЖС Ваня Мечева и членове на ръководството на СТДБ поднесоха цветя
Снимка: Галина Стефанова


Потомци на тракийци отдадоха почит към загиналите 42 жени и деца от с. Манастир при трагичните събития от 1913 – 1914 г. край село Аврен. Традиционно в края на септември Тракийският женски съюз и Съюзът на тракийските дружества в България провеждат национален събор-поклонение в крумовградското село. Съорганизатори на проявата са Община Крумовград и кметство Аврен.

Летописите разказват, че на 5 септември 1913 г. е нападнато и опожарено от башибозук село Сачанли в Беломорска Тракия. Същата вечер, в опит да се присъедини към неговата отбрана, населението на с. Манастир е пресрещнато от башибозука, като част от него е избито, а друга част успява да се укрие в горите. След 25-дневно скитане, 42 жени и деца са открити и отвлечени. До средата на януари 1914 г. те са в плен, след което са посечени и хвърлени в урва, в местността Мъгленик, близо до с. Аврен.


Панихида в памет на загиналите жени и деца, отслужена в църквата "Св. Иван Рилски" в Крумовград, постави началото на поклонението пред мъчениците от с. Манастир.

След това честването се пренесе в центъра на с. Аврен пред паметника на убитите 42 жени и деца.

На събитието присъстваха Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ), Ваня Мечева, председател на Тракийския женски съюз (ТЖС), чл. кор., проф., д.ф.н. Васил Проданов, директор на Тракийския научен институт, представители на тракийски дружества, жители и гости на селото.


Председателят на Тракийския женски съюз Ваня Мечева каза пред събралото се множество: „Паметникът пред нас, на който са изписани имената на 42 жени и деца много силно ни казва – войната не е с лице на жена. Жената е призвана да дава живот, а не да го отнема“. В словото си тя изрази увереност, че потомците на тракийци и занапред ще продължат да почитат героите си. Припомни думите на Никола Инджов „Нашата памет е нашата мъка“. „Тази памет и тази мъка са родили нашия девиз: „Не забравяйте, но не отмъщавайте, каза в заключение Мечева.

Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов изрази надеждата си, че поуките от събитията, които следват подобни поклонения ще послужат като сериозно основание на днешните и бъдещите поколения да ценят историята на България. Той припомни, че това е 20-то издание на Националния тракийски женски събор, чиито основи са поставени от покойния председател на СТДБ Костадин Карамитев и от почетния председател на ТЖС Петра Мечева, тогавашния кмет на село Аврен Митко Антонов и Община Крумовград. Посланието на днешния ден е: „Да помним тези, които са загубили живота си. Да ценим днешна България. … Много е важно България да бъде в челните редици на проспериращите държави, тя има основа – героична история, забележителна култура, има личности, с които може всеки народ да се гордее. Връзката между минало, настояще и бъдеще е най-важната в подобни тържества-поклонения“, посочи Премянов.

Заместник-кметът на Община Крумовград Неждие Акиф поднесе приветствие от името на кмета Себихан Мехмед.


След словата, събралите се потомци на тракийци поднесоха пред монумента венци и цветя на почит и признателност пред паметта на загиналите жени и деца.


Традиционно авренци съчетават тракийския събор-поклонение със селищния си празник. И тази година не липсваха гости, техни роднини от другата страна на браздата, от Гърция, разкри Боян Бояджиев, бивш кмет на съседното село Егрек. Оказа се, че хората от двете страни на границата продължават да откриват роднински връзки помежду си. Учителката Таня Кирякова сподели изненадата си, след като установила, че пристигналите от гръцко гости са й роднини.


Галерия

Вижте още
Връщането на стока чрез формуляр за отказ от покупката носи сигурност

Липсата на формуляр за отказ от покупката удължава срока за връщане с година

Експертите от платформата „Ние, потребителите“ подготвиха образец на формуляр за отказ от покупка от електронен магазин , който да улесни хората да упражнят правото си да върнат в 14-дневен срок закупена стока. Това съобщи за Радио Кърджали Габриела Руменова. С писмено заявеното желание за разваляне на сделката потребителите ще имат..

публикувано на 05.12.22 в 13:00
Ирина Джурелова алармира за проблема

Майки се организират във фейсбук за акция срещу продажбата на снус на деца

Майки на тийнейджъри от цялата страна се обединяват в „наказателна акция“ срещу продажбата на снус и всякакви други субстанции, забранени за употреба и предлагане на непълнолетни. Проблемът се разисква от известно време, но особено след забраната на райския газ, наблюдатели забелязват засилен интерес към други подобни упойващи вещества, които се..

публикувано на 04.12.22 в 19:56
Ел. украсата за Коледа и Нова година трябва да се избира внимателно

Експерти: Ако се докаже, че продуктът е опасен, търговецът връща парите

Насоки за избор на  безопасни електрически лампички за коледното дърво разпространиха е ксперти от платформата „Ние, потребителите“. Първото, за което е важно да се потърси информация е  името и адреса на производителя и/или вносителя, съобщи Габриела Руменова, представител на платформата. Наличието на  маркировката СЕ е друга от важните..

публикувано на 04.12.22 в 19:29
Марин Захариев

Марин Захариев: Община Смолян е готова да посрещне зимата

Община Смолян е в готовност да посрещне зимата. Снежната покривка в района все още не е сериозна. Сняг вали на надморска височина около 1500 м, в по-ниските части е дъжд, пътищата се поддържат съгласно изискванията. Така описа ситуацията в първите декемврийски дни в община Смолян заместник-кметът Марин Захариев. Той препоръча все пак шофьорите..

публикувано на 02.12.22 в 13:11
Арденският мост над Водното огледало, през който преминава най-натовареният трафик в Кърджали

Главният инженер на „ВиК Кърджали“: Най-доброто решение е изграждането на обходен път

Околовръстният път на Кърджали е най-доброто решение за облекчаване на трафика през града по трасето на международния път за Гърция. Това мнение изрази пред Радио Кърджали главният инженер на „ВиК Кърджали“ инж. Фахри Мустафа. Той коментира лансираната идея за изграждане на допълнителни съоръжения – надлез и подлез, на две от възловите..

публикувано на 02.12.22 в 00:27
Носителката на купата на Областния управител - Елиф Али

Отличиха над 40 млади математици в турнира "Перперикон"

Над 40 медала завоюваха млади математици от цялата страна в XXI-ия  Областен математически турнир "Перперикон". Той е традиционен за Кърджали. Организира се от Регионалното управление по образованието, Пловдивския университет  "Паисий Хилендарски" и Съюза на математиците - секция Кърджали, под патронажа на областния управител, а председател на..

публикувано на 01.12.22 в 22:58
Георги Чепишев

От Промяната се срещат с регионалния министър за трафика в Кърджали

Изграждането на обходен път на Кърджали ще обсъждат активисти на ПП "Продължаваме промяната" с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. За срещата, която се очаква да е в началото на следващата седмица, съобщи инж. Георги Чепишев. Той допълни, че ще бъде коментирано също построяването на съоръжения - подлез и..

публикувано на 01.12.22 в 20:33