Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект "Воден цикъл" на Кърджали - мисия преполовена

Строително-монтажните работи по изграждането на вътрешната водопроводна мрежа на Момчилград от Воден цикъл 2 е напълно завършена, усилено се работи това да стане и в Кърджали във възможно най-кратки срокове.
Към момента в Кърджали положените тръби са изпълнени на около 30 процента, каза в интервю за Радио Кърджали директорът на ВиК-дружеството инж. Славчо Славков. Повече внимание, според него, заслужава забавянето с асфалтирането на ремонтираните участъци по улиците. "Доста жалби и неприятности създаваме, когато не се асфалтира своевременно. Затруднява ни това, че в момента не работи асфалтовата база в Кърджали и карат от други места", каза инж. Славков.
Припомняме, че старата водопроводна мрежа от стоманени и етернитови тръби е на възраст от над 50 години и в момента тя се заменя с нова, което е и целта на проекта за Воден цикъл 2. Става дума за подмяна и изграждане на над 30 километра водопровод.
По този начин ще се намалят загубите от вода и ще се подобри качеството на услугата. Загубите от вода на този етап от яз. Боровица са 48 процента. С изграждането на Воден цикъл се очаква те да намалеят до 41 на сто.
Инж. Славков направи равносметка на свършеното до момента по проекта. Реконструкцията на магистралния водопровод от Помпена станция Ненково до Пречиствателната станция за питейни води е изпълнена на 80 процента. Очаква се строителите да бъдат забавени от прекарването на тръбите по дъното на яз. "Кърджали". Водопроводът трябва да мине на кота 301. За да се извършат строително-монтажни работи, трябва да се понижи нивото на водата до тази кота. Концесионерите, които отглеждат аква култури, обаче не са съгласни, тъй като в техните договори заложената кота е 307. Това е наложило допълнително да се изготвя нов ПУП, за да се заобиколи мястото, обясни инж. Славков. Той очаква преминаването на тръбите да се осъществи през декември и януари следващата година. "Предизвикателство е преминаването под яз. "Кърджали", защото трябва да се преодолее 20 метра воден стълб", коментира той и уточни, че очаква да е предизвикателство и прокарването тръбите под Водното огледало.
Забавяне има и при реконструкцията и модернизацията на Пречиствателната станция за питейни води в Енчец, за която се очаква всеки момента да бъде готов работният проект, както и при изграждането на нова шахта и укрепване на съоръжението дюкер под река Арда. Бързо върви работата по реконструкцията на главния водопровод, където обектите са изпълнени повече от 90 процента. Работи се усилено и по събирането и извеждането на отпадните води на кварталите Гледка, Горна Гледка, Прилепци и Резбарци.

 Повече за това на какъв етап са дейностите по Водния цикъл на Кърджали може да чуете в прикачения звуков файл 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33