Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три прими ще се потопят в "Мистериите на Хухла"

България е дом на необятна природна красота, приютила древни градове и тайнствени места, които разказват история и мистериозни легенди. На седем километра от Ивайловград, високо в планината е скътано едно мистично село – Хухла. Потомци от местността организират културен празник, за да съберат хухленци разпръснати в страната и по света.

На предстоящото арт събитие три прими ще се потопят в мистиките на селото. Това са Мими Николова, първата носителка на „Златният Орфей“, Богдана Петрова, първата носителка на наградата в „България търси талант“ и Петя Цонева, първата носителка на наградата за поезия на името на Ивайло Балабанов.  Жури от  хухленската мистериозна академия на науките ще присъди поредния приз „Почетен селянин“ на „Мистериите на Хухла“. Това е статуетка, изработена от кърджалийския скулптор Емил Пенчев. Тя е бронзов цървул, пробит от ходене, в който е поставено земното кълбо.

Никой не знае кой ще грабне тази година наградата, не знаят дори и организаторите на феста, подкрепян от община Ивайловград. Новината ще дойде в последния момент на мястото на събитието – връх Свети Илия на 7 и 8 октомври, село Хухла. Освен изявата на трите прими, участие ще вземат и световноизвестния квартет „Ева“, гастролирал по света и у нас, с кавалджията Костадин Генчев и флейтистката Златина Георгиева.

Чуйте повече в интервюто на Мартина Дякова с Иван Бунков.



По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Награждаването на Детския струнен оркестър

С българска "Ръченица" Детският струнен оркестър на Кърджали покори Римини в Италия

Единайсет цигулари -  Даная Илиева,  Йоана Нанова,  Деха Мехмедали, Т ургай Бахар,  Жулиде Муталибова,  Гергана Илчева,  Ангел Чавдаров,  Берна Бекир,  Дамла Мустафа,  Хелин Сали и  Атъл Кадир, един  пианист - Наталия Петрова, и техният ръководител и диригент Мария Петковска, се завърнаха преди дни с първо място от международен конкурс в..

публикувано на 17.07.24 в 17:38

Българчета от цял свят написаха песен за езика ни

Първата песен за българския език създадоха възпитаниците на Българското неделно училище "Иван Вазов" в Париж и я нарекоха по името на патрона си „Вазовчета“. Текстът е изцяло съчинен от участниците в Студиото по журналистика и творческо писане с ръководител Янета Димитрова. Музиката пък им подари младият български композитор Георги Зайков...

публикувано на 15.07.24 в 11:17

Международният "Родопи филм фест“ започва под открито небе

В Смолян стартира  Международният документален „Родопи филм фест“. Събитието се провежда за четвърта поредна година и ще продължи до 14 юли.  Мотото на фестивала тази година е „Слушай музиката!“ , защото основният акцент е поставен върху музикалните филми, каза в ефира на Радио Кърджали неговият директор Христо Бакалски.  В амфитеатъра пред..

публикувано на 11.07.24 в 13:22
По време на конкурса

Детският струнен оркестър ще представи Кърджали и България на престижен фестивал в Римини

Детският струнен оркестър при Дома на културата с ръководител Мария Петковска заминава тази нощ за Италия, където ще представи България в международен фестивал в град Римини. Поканата за участието на младите цигулари дойде след първото място, което съставът зае на националния конкурс "Път към славата", който се проведе в София през март и бе..

публикувано на 05.07.24 в 17:06

Музикални филми са във фокуса на "Родопи филм фест" този юли

От 11 до 14 юли за четвърта поредна година в Смолян ще се проведе Международният документален „Родопи филм фест“. Откриването е на 11 юли, в амфитеатъра пред библиотеката "Тази година в програмата сме предвидили филми на музикални теми. Т.е. винаги имахме някакво мото - обикновено по-сериозно. беше "Кадри за любов и война", беше "На лов за боклук", за..

публикувано на 28.06.24 в 16:49

"С талант и любов към изкуството" е заключителния концерт на Дома на културата

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството".  На сцената ще излязат възпитаниците на школите, които ще покажат своите умения, натрупани през сезон 2023-2024.  Зрителите ще се насладят на изпълнения по пиано, цигулка, китара, пеене, а също и..

публикувано на 27.06.24 в 18:00

"Спектрум вокал бенд" за предизвикателството да пееш акапелно

За първи път Кърджали се докосна до творчеството на една от най-запомнящите се групи в музикалния живот на България и единствената концертираща акапелна формация - "Спектрум вокал бенд". Групата участва в тазгодишния Кърджали джаз фест и омагьоса публиката със своето вокално майсторство, талант, вдъхновение, синхрон и професионализъм. Групата е..

публикувано на 18.06.24 в 18:59