Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от ДПС и "Български възход" ще представят Кърджали в новото Народно събрание

Снимка: БГНЕС

Кърджали ще бъде представян в новото 48-мо Народно събрание от четирима народни представители от ДПС и един от "Български възход".

Втората политическа сила в област Кърджали - ГЕРБ-СДС, отново няма да има депутат от Кърджали в следващия парламент.

Резултатите на партиите от изборите в района показват, че гласовете на ГЕРБ в Кърджали са 6606, а коалицията е втора по резултат. За  „Български възход" гласувалите са само 654, а постигнатия резултат е осми. Това се дължи на методиката на разпределяне на мандатите, която е записана в Изборния кодекс. 

Централната избирателна комисия вече обяви окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори, както и разпределението на мандатите за партиите и коалициите, които ще бъдат парламентарно представени в новото 48-о Народно събрание.

Още във вторник от ЦИК публикуваха данните на база 100% от изборните протоколи и от тях стана видно, че седем формации стават част от парламента. Това са коалиция ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход".

Решението за окончателните резултати от гласуването беше взето в сряда вечер на заседание на ЦИК, след като беше приет анализ на възможни несъответствия в данните след повторното въвеждане на протоколите.

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви окончателните изборни резултати:

  • Движение за права и свободи - 344 512 действителни гласа, получават 36 мандата;
  • "Продължаваме промяната" - 506 099 действителни гласа, получават 53 мандата;
  • Партия "Възраждане" с 254 952 действителни гласа получават 27 мандата;
  • Партия "Български възход" са с 115 872 действителни гласа получават 12 мандата;
  • Коалиция ГЕРБ-СДС – 634 627 действителни гласа, получава 67 мандата;
  • Коалиция "Демократична България - обединение" със 186 528 действителни  гласа, получава 20 мандата;
  • "БСП за България" с 232 958 действителни гласа, получава 25 мандата.

"Решението подлежи на обнародване в Държавен вестник. С подробностите и останалите числови данни можете да се запознаете на  където ще бъде обявено", допълни Камелия Нейкова.

В гласуването са участвали 2 601 963 избиратели. Общия брой на действителните гласове е 2 592 907.

В квадратчето "Не подкрепям никого" са отбелязали своя глас 87 635 избиратели.

В изборите за народни представители за 48-ото НС няма избрани независими кандидати. 

Сега остава Централната избирателна комисия да обяви и имената на избраните народни представители не по-късно от 7 дни след изборния ден – тоест най-късно до 9 октомври, неделя.

Преди това обаче, ако даден кандидат е избран в два многомандатни изборни района, той е длъжен в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в Централната избирателна комисия в коя листа желае да остане избран. 


По публикацията работи: Станислава Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Очаква се решение на НКЖИ за нова жп спирка в рамките на град Кърджали

Около 350 подписа са събрани за разкриването на нова жп спирка в кърджалийския квартал Веселчане. Подписката стартира преди около месец по инициатива на кърджалийката Соня Кирева. Всичко започва от един пост в социалната мрежа Фейсбук с призив кърджалийци, а и всички които използват "Родопската гъсеница", както наричат железницта в региона, да се..

публикувано на 26.09.24 в 11:42

Д-р Фикри Гюлестан: Пирова е победата на "ДПС - Ново начало" при регистрацията

Д-р Фикри Гюлестан счита, че разцеплението в ДПС е оздравителен процес. Пирова е победата на "ДПС - Ново начало" при регистрацията, заяви той пред Радио Кърджали. Тази пирова победа няма да работи в дългосрочен план. За регистрацията на "ДПС - Ново начало" д-р Гюлестан казва, че мачът е бил свирен по-рано. И глухият, и всеки нормален гражданин знаят как..

публикувано на 13.09.24 в 14:26

За изминалото денонощие в Кирково е измерено най-голямото количество дъжд

86,6 литра е най-голямото количество дъжд, което е паднало за изминалото денонощие в област Кърджали. То е измерено в Кирково. Това съобщи за Радио Кърджали Красимир Христов - дежурен метеоролог в Хидрометеорологичната обсерватория в Кърджали. В Джебел измереното количество за 24 часа е близо 27 литра, в Ардино 40 литра, в Крумовград 16, каза..

публикувано на 11.09.24 в 12:37
На мястото на двете дървета на общинския тротоар пред имота на ул.

Няма разрешителни за отсечените три дървета на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец", твърди слушател

Три дървета са отсечени от строителна фирма на ул. "Брацигово" в кв. "Студен кладенец" в Кърджали, сигнализира нашият слушател Димитър Димитров, който живее там. Според него това е станало без необходимите разрешителни от страна на община Кърджали.  И трите дървета са на възраст над 50 години и са можели да бъдат запазени. Две от тях са общинска..

публикувано на 16.08.24 в 18:00
Ресми Мурад

Съдбата на ДПС ще се решава след президентския указ за вота

Централният съвет на „Движението за права и свободи“ ще заседава след като президентът Румен Радев подпише указа с датата на предсрочните избори. Това каза в ефира на Радио Кърджали областният председател на партията Ресми Мурад. Актуалната политическа ситуация в страната е била във фокуса на разговорите на Областния съвет на ДПС и..

публикувано на 12.08.24 в 16:50
Мухарем Алиосман

Пророчество на 3 века вещае България да стане пустиня

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи , където в последните години десетки села страдат от липса на питейна вода. За повече от 30 милиона години Източните..

публикувано на 07.08.24 в 11:21