Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правилна реакция в първите минути при сърдечен арест спасява живот

д-р Кямуран Местан
Снимка: личен архив

На 16 октомври се отбелязва Международния ден на рестарт на сърцето. Денят отмина, но темата е важна и заслужава да се говори по нея. Знаем ли как да реагираме ние, обикновените хора, когато станем свидетели на кризисна ситуация, в която сърцето на някой до нас е спряло и има нужда от помощ. Колко бързо трябва да се реагира? Страшно ли е да се извади езика на човек в безпомощно състояние? Как се прави сърдечен масаж и обдишване. Какво причинява спирането на сърцето? Има ли как да го предотвратим? 
Разпознаването на сърдечния арест е колкото лесно, толкова и трудно, казва кардиологът д-р Кямуран Местан. Обикновено това са хора, които внезапно са паднали и са загубили съзнание. В този случай изключително важни са първите няколко минути. Когато наблизо има обучени хора, трябва да се доближат до пострадалия и да проверят дали има дишане и пулс и да се обадят на тел. 112. Оттам също ще получат инструкции и указания какво да правят, докато пристигне медицинска помощ, обяснява лекарят.
Д-р Местан е категоричен, че е много важно как ще реагира човекът, който ще окаже първа помощ и веднага бърза да "развенчае" мита за гълтането и ваденето на език. "В българския фолклор продължават да се разказват легенди как са избили зъби с вилици, лъжици и други подръчни средства, дърпали са му езика. Това даже е опасно - да се къртят зъбите, защото може да попадне някое парченце от тях в дихателните пътища и да създаде допълнителни проблеми", казва д-р Местан и обяснява: "Първото нещо, което трябва да направим, да се доближим до него и да видим дали е безопасно и за нас. Например, ако е пострадал от удар от високо напрежение и има до пострадалия кабели, това застрашава и нашия живот. Най-добре е да доближим от дясната му страна. Да го поставим в легнало положение на твърда подложка, защото това помага и при сърдечния масаж. Добре е лявата си ръка да поставим на челото на пострадалия и да отведем главата му назад. Това се казва дефлексия или разгъване. След което с два пръста - показалец и среден, на дясната страна просто да повдигнем брадичката му нагоре. Това освобождава корена на езика и способства за дишането. Не е необходимо да се полагат никакви юнашки усилия за отваряне на уста, чупене на зъби и т.н."
Помощта за пострадалия не спира дотук. Следващото нещо е да се провери дали има ефективно дишане, т.е. дали прави две вдишвания да 10 секунди. Също и да се провери има ли пулс на ръката, на бедрената артерия или на шията. Ако не, се започва кардиопулмонарна ресусцитация. Тя включва индиректен сърдечен масаж и изкуствено дишане. Масажът се прави като се поставят двете ръце една върху друга върху долната трета нагръдна кост. "Започваме да натискаме с дълбочина на натиска около 5-6 см и скорост или честота около 100-120 пъти в минута. На тридесет натискания правим две вдишвания на въздух в устата на пострадалия. Главата трябва да е в дефлексия. Това правим, докато пристигне екип на Спешна помощ и дойде лекар", обясни д-р Кямуран Местан.
Той е категоричен, че тези мероприятия съхраняват живота на пациента, а понякога са достатъчни да се възстанови сърдечната дейност.
Още един момент в първоначалната медицинска помощ при сърдечен арест е от съществено значение и това е автоматичната дефибрилация, която се осъществява със специални апарати - дефибрилатори. Това са генератори на напрежение, които извършват електрически шок в сърцето. Направени са така, че имат записан в софтуера им глас с инструкции, които водят човека, който оказва помощ.
В световен мащаб е популярна инициативата да се разполагат портативни дефибрилатори на обществени места, за да бъдат достъпни в случай на нужда. Все още в България те не са масово разпространени. Д-р Местан казва, че законодателството в страната ни не е актуализирано и адаптирано с европейските директиви в тази насока и все още използването на дефибрилатори от немедицински лица се преследва от закона. В света обаче не е така. На летища, стадиони, метростанции, театри има поставени такива портативни апарати. Самият д-р Местан ги е виждал на много места, а последно и в Колумбия, в един от най-популярните туристически обекти в страната - Солната катедрала, разположена в стара солна мина на 150 метра дълбочина.
"В България има една фондация, наречена "Първите три минути". Тя се занимава с обучение. Целта е да обучи поне 10 процента от населението, като идеята е, ако пострада някой, на десет човека около него да има поне един, който да може да окаже помощ. Фондацията е сертифицирана и самата тя дава сертификати", обясни д-р Местан.
Той цитира и тревожни данни. В САЩ например, на едногодишна база данни, има около 350 хиляди души, преживели сърдечен арест. От тях около 7000 са деца под 18 години.
При по-възрастните - хората над 40 години, основна причина за спирането на сърцето е острият инфаркт на миокарда с различните му форми. Повечето от засегнатите са с придружаващи заболявания - артериална хипертония, захарен диабет, наднормено тегло. При по-младите - особено деца и спортисти - причина за сърдечния арест са кардиомиопатиите. Това са голяма група заболявания, свързани с някаква деструкция, аномалия, състояние, което нарушава сърдечния мускул. 

Цялото интервю на Станислава Георгиева с кардиолога д-р Кямуран Местан може да чуете в прикачения звуков файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Евгений Дайнов: Предстои победа на Ахмед Доган и редовия състав на ДПС срещу Пеевски

Ако ДПС се разцепи и Делян Пеевски реши да създаде нова партия, той ще изчезне от политическата сцена, прогнозира политологът проф. Евгений Дайнов. Според него Делян Пеевски от първия ден иска да заграби всичко. "Аз го виждам като човек, който не знае мяра, той не, че е загубил мяра, той никога не е знаел, че съществува такова нещо, като мяра, камо..

публикувано на 12.07.24 в 12:25

Георги Кулов: Двата лагера в ДПС вървят към разцепване на Движението

“Последните събития показват, че нещата са наистина необратими. Както казват и от двата лагера, те вървят към едно разцепване на ДПС”, коментира напрежението в ДПС журналистът и историк Георги Кулов.   “Вече определено отчетливо след като са изключени от парламентарната група на ДПС седемнадесетте депутати, които застанаха зад Доган, след като..

публикувано на 11.07.24 в 14:48

Д-р Гюлестан: Процесите в ДПС ще отприщят демократичните рефлекси на хората

“Като човек на години и човек, който е видял много неща в ДПС, моля Делян Пеевски да си отиде с мир. За негово добро и за доброто на ДПС”, призова в ефира на Радио Кърджали общественикът д-р Фикри Гюлестан.  Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател...

публикувано на 11.07.24 в 14:13

Георги Георгиев: Възможно е съставянето на правителство анти ГЕРБ-ДПС

Възможно е  този парламент да излъчи правителство. Това може да стане само ако президента Радев връчи третата папка на ПП“Възраждане“, каза в ефира на Радио Кърджали депутата от Хасково и областен координатор на партията за Кърджали и Хасково Георги Георгиев. „Ние ясно заявихме, че само ние можем да съставим правителство, защото както..

публикувано на 10.07.24 в 11:43

Агоп Узунбохосян: Има достатъчно мотивирани, интелигентни и грамотни ученици, които проявяват интерес към нашата школа

Агоп Узунбохосян директор на Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в Кърджали сподели, че лятната школа вече има много широк спектър от теми за наблюдение и за работа в сравнение с първата  школа през 70-та година. Тази годино тя ще започне на 1 август до 16-ти август.    "Просто технологиите и времената станаха такива, че това дава..

публикувано на 09.07.24 в 17:48

Кольо Парамов: Депутатите няма да вдигнат ръка срещу себе си, защото при предсрочни избори оценката за тях може да бъде жестока

Всичко това, което се случва в момента, е достатъчно добре прогнозирано, и ние знаехме, че ще се стигне накрая до тук- да попаднат всички политически формации в парламента до пиковата ситуация . Неслучайно при четвъртият избор прогнозирахме, че ще направят всичко възможно в един момент, а то стана до шестият избор, да се търси изход само..

обновено на 09.07.24 в 15:09
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Анкара изчаква с отношението си към ситуацията в ДПС

Няма яснота в момента как Анкара гледа на ситуацията в ДПС и от Турция изчакват думата на почетния председател Ахмед Доган. Това мнение изказа пред Радио Кърджали журналистът и политически наблюдател, бивш главен редактор на в. "Заман", Мехмед Юмер: " През 2020 г., когато ДПС провеждаше своята 10-та национална конференция дойде изненадващо видео..

публикувано на 08.07.24 в 12:56