Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмила Павлова и Варта-Естер Каспарян очароваха публиката в Кърджали

Людмила Павлова и Варта-Естер Каспарян
Снимка: Личен архив


На 25 октомври в Дома на културата в Кърджали бе представен камерния концерт "Пътят на Орфей". В него младите мизиканти Людмила Павлова /мецосопрано/ и Варта - Естер Каспарян /пиано/ изпълниха пред кърджалийската публика композиции на Глук, Моцарт, Шуберт, Лист, Прокофиев и Рахманинов. Камерният концерт бе част от културната програма по повод 21 октомври, Ден на Кърджали, организиран от Ротари клуб и подпомогнат от Национален фонд "Култура".

Людмила Павлова е родена в град Кърджали и е магистър по класическо пеене от класа на проф. Свилен Райчев, при НМА”Проф.Панчо Владигеров” София. Продължава обучението си при Маестра Александрина Милчева - една от изключителните български оперни диви, наричана от световната критика „българката с кралския глас”. Началото на певческата й кариера е дебютът й в ролята на Керубино от операта на Волфганг Амадеус Моцарт „Сватбата на Фигаро” в Бургаска опера през 2019 г., поставена от проф. д-р Александър Текелиев. Под режисурата на проф. Павел Герджиков, Людмила Павлова играе в ролята на Циганката в оперетата „Шумла Полка“ от Парашкев Хаджиев, която е поставена в Бургаската опера и в Шуменски Драматичен театър през 2020 г. Взема участва и в Националния оперен конкурс ,,Томас Кути‘‘ през юли 2022 г. в Русе. През февруари и март 2022 г., Людмила Павлова, съвместно с младото музикално дарование – пианистката Варта-Естер Каспарян и тенорът Ованес Каспарян, изнасят концерти в Художествена зала „Виваком”- София и Градска художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна.

Пианистката Варта-Естер Каспарян започва да свири на пиано от шестгодишна възраст, а на 7 години постъпва като ученик на Елена Недева в подготвителните класове на Национално училище по изкуствата „Добри Христов” Варна. През 2018 г. завършва с трета степен професионална квалификация инструменталист-пианист и продължава обучението си в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров". Учи при проф. д-р Р. Йовчев, проф. д-р Ал. Василенко, х. ас. В. Василенко и изучава камерна музика в класа на д-р Росен Идеалов. От 2021г. продължава обучението си в Нов български университет в класа на Проф. Людмил Ангелов. В камерен състав с флейтиската Пламена Пенова, сонатното дуо е носител на трета награда от Х Академичен камерен конкурс към Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, посветен на творчеството на Бетховен. През 2021г. на Xl Академичен камерен конкурс, посветен на 100-годпшнината на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” съставът печели втора награда и специална награда за най-добро изпълнение на български композитор. Лауреати са от Международен Московски конкурс 2021г. в категория камерна  музика- където сонатното дуо печели втора награда. През същата година, на VIII Международен музикален конкурс „ Наследници на Орфей“ Албена са удостоени с втора награда при неприсъдени първо и трето място. Съставът участва в редица концерти и изнася собствен рецитал през 2021 г. на Международния музикален конкурс „Звукът на времето“ - Велико Търново 2021 г., Варта-Естер Каспарян получава първа награда в категория индивидуални изпълнители.

След концерта, който изнесоха в Кърджали, Людмила Павлова и Варта-Естер Каспарян отделиха време и за слушателите на Радио Кърджали.

Как се запознахте и решихте да свирите заедно?

Людмила Павлова: Събра ни наш общ любим човек, братът на Варта-Естер (Ованес Каспарян). Заедно изнесохме един концерт в началото на тази година, а този е финалният от настоящия цикъл. През това време се сработихме и започнахме да се търсим една друга, за да развиваме качествата си заедно.

Варта-Естер Каспарян: Творческата ни работа ни събра на една сцена. Имаме много общи гледни точки в начина на работа и така решихме да работим заедно.

Какво Ви накара да изнесете концерт в Кърджали?

Людмила Павлова: Аз съм родена в Кърджали и съм дълбоко свързана с този град. Дори идеята за заглавието на концерта "Пътят на Орфей" бе моя. Естествено Варта също бе окрилена от тази идея.

Трудно ли е един млад музикант да се развива в България и то в музика, която не само у нас, се определя като елитарна?

Людмила Павлова: Определено е трудно. Но в последните години в България има много млади хора, които са целеустремени и големи инати, защото за да се занимаваш с това трябва да си голям инат и изобщо да търсиш всякакви възможности да приобщиш публиката и да и покажеш, че това изкуство не е елитарно, а просто е недобре разбрано в днешно време.

Какво крепи един млад творец в днешно време?

Людмила Павлова: Вярата, надеждата и най-вече желанието за успех.

Имате ли любими автори?

Варта-Естер Каспарян: Много обичам Бах, но всички автори и произведения работя с голямо желание. Може би има творби, които искам да изпълнявам и такива, които не бих искала.

Коя роля от голяма опера мечтаеш да изиграеш?

Людмила Павлова: Ами аз вече съм я изиграла. Това е Керубино на Моцарт.. Това е образа, който най-дълбоко е влязъл в душата и сърцето ми.

Репортаж от концерта чуйте в звуковия файл:








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Международният "Родопи филм фест“ започва под открито небе

В Смолян стартира  Международният документален „Родопи филм фест“. Събитието се провежда за четвърта поредна година и ще продължи до 14 юли.  Мотото на фестивала тази година е „Слушай музиката!“ , защото основният акцент е поставен върху музикалните филми, каза в ефира на Радио Кърджали неговият директор Христо Бакалски.  В амфитеатъра пред..

публикувано на 11.07.24 в 13:22
По време на конкурса

Детският струнен оркестър ще представи Кърджали и България на престижен фестивал в Римини

Детският струнен оркестър при Дома на културата с ръководител Мария Петковска заминава тази нощ за Италия, където ще представи България в международен фестивал в град Римини. Поканата за участието на младите цигулари дойде след първото място, което съставът зае на националния конкурс "Път към славата", който се проведе в София през март и бе..

публикувано на 05.07.24 в 17:06

Музикални филми са във фокуса на "Родопи филм фест" този юли

От 11 до 14 юли за четвърта поредна година в Смолян ще се проведе Международният документален „Родопи филм фест“. Откриването е на 11 юли, в амфитеатъра пред библиотеката "Тази година в програмата сме предвидили филми на музикални теми. Т.е. винаги имахме някакво мото - обикновено по-сериозно. беше "Кадри за любов и война", беше "На лов за боклук", за..

публикувано на 28.06.24 в 16:49

"С талант и любов към изкуството" е заключителния концерт на Дома на културата

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството".  На сцената ще излязат възпитаниците на школите, които ще покажат своите умения, натрупани през сезон 2023-2024.  Зрителите ще се насладят на изпълнения по пиано, цигулка, китара, пеене, а също и..

публикувано на 27.06.24 в 18:00

"Спектрум вокал бенд" за предизвикателството да пееш акапелно

За първи път Кърджали се докосна до творчеството на една от най-запомнящите се групи в музикалния живот на България и единствената концертираща акапелна формация - "Спектрум вокал бенд". Групата участва в тазгодишния Кърджали джаз фест и омагьоса публиката със своето вокално майсторство, талант, вдъхновение, синхрон и професионализъм. Групата е..

публикувано на 18.06.24 в 18:59

Ненчо Илчев и компания "преподават атрактивно" българските класици на сцената

Вълнуваща среща с комедията на Иво Сиромахов „Българската литератература накратко“ очаква кърджалийската публика на 19 юни на сцената на театъра. Постановката е на Златомир Молдовански и Иво Сиромахов. Художник-сценограф е Ивелина Минева. В ролите са Ненчо Илчев, Стефани Ивайло и Златомир Молдовански. Пиесата разказва за неволите на..

публикувано на 14.06.24 в 00:52

Представят "Лешникотрошачката" на хасковска сцена

Балетна школа „Алегро“ към ОП „Младежки център“ Хасково представя „Лешникотрошачката“ с премиер-солист от Софийската опера и балет Росен Канев. На 14 юни от 19,00 часа на сцената на ДКТ „Иван Димов“ школата ще зарадва хасковската публика с класическия шедьовър по музика на Чайковски. Входът е свободен. Хореографията и режисурата са на създателя..

публикувано на 12.06.24 в 13:18