Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмила Павлова и Варта-Естер Каспарян очароваха публиката в Кърджали

Людмила Павлова и Варта-Естер Каспарян
Снимка: Личен архив


На 25 октомври в Дома на културата в Кърджали бе представен камерния концерт "Пътят на Орфей". В него младите мизиканти Людмила Павлова /мецосопрано/ и Варта - Естер Каспарян /пиано/ изпълниха пред кърджалийската публика композиции на Глук, Моцарт, Шуберт, Лист, Прокофиев и Рахманинов. Камерният концерт бе част от културната програма по повод 21 октомври, Ден на Кърджали, организиран от Ротари клуб и подпомогнат от Национален фонд "Култура".

Людмила Павлова е родена в град Кърджали и е магистър по класическо пеене от класа на проф. Свилен Райчев, при НМА”Проф.Панчо Владигеров” София. Продължава обучението си при Маестра Александрина Милчева - една от изключителните български оперни диви, наричана от световната критика „българката с кралския глас”. Началото на певческата й кариера е дебютът й в ролята на Керубино от операта на Волфганг Амадеус Моцарт „Сватбата на Фигаро” в Бургаска опера през 2019 г., поставена от проф. д-р Александър Текелиев. Под режисурата на проф. Павел Герджиков, Людмила Павлова играе в ролята на Циганката в оперетата „Шумла Полка“ от Парашкев Хаджиев, която е поставена в Бургаската опера и в Шуменски Драматичен театър през 2020 г. Взема участва и в Националния оперен конкурс ,,Томас Кути‘‘ през юли 2022 г. в Русе. През февруари и март 2022 г., Людмила Павлова, съвместно с младото музикално дарование – пианистката Варта-Естер Каспарян и тенорът Ованес Каспарян, изнасят концерти в Художествена зала „Виваком”- София и Градска художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна.

Пианистката Варта-Естер Каспарян започва да свири на пиано от шестгодишна възраст, а на 7 години постъпва като ученик на Елена Недева в подготвителните класове на Национално училище по изкуствата „Добри Христов” Варна. През 2018 г. завършва с трета степен професионална квалификация инструменталист-пианист и продължава обучението си в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров". Учи при проф. д-р Р. Йовчев, проф. д-р Ал. Василенко, х. ас. В. Василенко и изучава камерна музика в класа на д-р Росен Идеалов. От 2021г. продължава обучението си в Нов български университет в класа на Проф. Людмил Ангелов. В камерен състав с флейтиската Пламена Пенова, сонатното дуо е носител на трета награда от Х Академичен камерен конкурс към Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, посветен на творчеството на Бетховен. През 2021г. на Xl Академичен камерен конкурс, посветен на 100-годпшнината на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” съставът печели втора награда и специална награда за най-добро изпълнение на български композитор. Лауреати са от Международен Московски конкурс 2021г. в категория камерна  музика- където сонатното дуо печели втора награда. През същата година, на VIII Международен музикален конкурс „ Наследници на Орфей“ Албена са удостоени с втора награда при неприсъдени първо и трето място. Съставът участва в редица концерти и изнася собствен рецитал през 2021 г. на Международния музикален конкурс „Звукът на времето“ - Велико Търново 2021 г., Варта-Естер Каспарян получава първа награда в категория индивидуални изпълнители.

След концерта, който изнесоха в Кърджали, Людмила Павлова и Варта-Естер Каспарян отделиха време и за слушателите на Радио Кърджали.

Как се запознахте и решихте да свирите заедно?

Людмила Павлова: Събра ни наш общ любим човек, братът на Варта-Естер (Ованес Каспарян). Заедно изнесохме един концерт в началото на тази година, а този е финалният от настоящия цикъл. През това време се сработихме и започнахме да се търсим една друга, за да развиваме качествата си заедно.

Варта-Естер Каспарян: Творческата ни работа ни събра на една сцена. Имаме много общи гледни точки в начина на работа и така решихме да работим заедно.

Какво Ви накара да изнесете концерт в Кърджали?

Людмила Павлова: Аз съм родена в Кърджали и съм дълбоко свързана с този град. Дори идеята за заглавието на концерта "Пътят на Орфей" бе моя. Естествено Варта също бе окрилена от тази идея.

Трудно ли е един млад музикант да се развива в България и то в музика, която не само у нас, се определя като елитарна?

Людмила Павлова: Определено е трудно. Но в последните години в България има много млади хора, които са целеустремени и големи инати, защото за да се занимаваш с това трябва да си голям инат и изобщо да търсиш всякакви възможности да приобщиш публиката и да и покажеш, че това изкуство не е елитарно, а просто е недобре разбрано в днешно време.

Какво крепи един млад творец в днешно време?

Людмила Павлова: Вярата, надеждата и най-вече желанието за успех.

Имате ли любими автори?

Варта-Естер Каспарян: Много обичам Бах, но всички автори и произведения работя с голямо желание. Може би има творби, които искам да изпълнявам и такива, които не бих искала.

Коя роля от голяма опера мечтаеш да изиграеш?

Людмила Павлова: Ами аз вече съм я изиграла. Това е Керубино на Моцарт.. Това е образа, който най-дълбоко е влязъл в душата и сърцето ми.

Репортаж от концерта чуйте в звуковия файл:








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Смолян посреща с премиера Световния ден на театъра

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще отбележи Световния ден на театъра - 27 март, представяйки най-новата постановка в афиша си, наречена „Обичай ме“, съобщиха от културната институция.  Спектакълът е със специалното участие на Йоана Буковска. Третата премиера на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ Смолян тази година е..

публикувано на 26.03.24 в 17:36

Започнаха снимките на "Made in EU" в Димитровград

В Димитровград започнаха снимките на най-новия филм на Стефан Командарев – "Made in EU".  „Пътят до снимки винаги е дълъг, но началото на снимачния процес е много вълнуващо. Следващите седмици ще сме изцяло потопени в историята“, казва Стефан Командарев.  Той отново работи с Катя Тричкова като продуцент, със Симеон Венциславов – по сценария, и с..

публикувано на 22.03.24 в 13:12

Откриват традиционната пролетна изложба

Традиционната пролетна изложба на художниците ще се състои в петък, 22 март от 17.30 часа в Керимовата къща в Кърджали . Това съобщи художникът и галерист Пенка Атанасова. "Решихме да направим изложба, която да носи това  послание за началото, за пролетта, за събуждането", каза Пенка Атанасова и добави, че  почитателите на изкуството ще..

публикувано на 20.03.24 в 15:05

Кърджалийски таланти заеха челните места на XII национален конкурс "Път към славата"

Детският струнен оркестър при Дома на културата с ръководител Мария Петковска грабна купата (I място) на националния конкурс "Път към славата", който се проведе в София и бе организиран от фондация "Кърнолски". Конкурсът се провежда за 12-ти път и в него се изявяват млади певци и инструменталисти от цяла България. Освен първото място, детският оркестър бе..

публикувано на 17.03.24 в 14:44
Стилиян Дерменджиев

Уличен музикант: У нас хората ни се радват

Стилиян Дерменджиев е на 24 години. От Карлово. Свири на цигулка от 6-годишен. И не, не смята, че тя му е отнела детството. Напротив. Е, имало е моменти, в които му се е искало да я „захвърли“, но после се е преодолявал и … С напредването на годините това му се случва все по-осъзнато. Срещаме го в центъра на Хасково, където свири на..

публикувано на 08.03.24 в 16:28

Три награди взе Театърът в Кърджали от фестивала "Сцена, палитра, слово"

Награда за цялостен спектакъл, за женска роля и за сценография получи Театрално-музикалният център в Кърджали на  Осемнадесетото издание на Зимния фестивал на изкуствата "Сцена, палитра, слово", проведен от 23 февруари до 1 март 2024 г. в Пловдив. Леман Байрева бе отличена в категория "Женска роля", за ролята на Баба Яга в спектакъла "Хензел и..

публикувано на 05.03.24 в 09:50

Класически произведения и патриотични песни ще звучат за 3-ти март

Тържествен концерт за 146 – годишнината от освободителната война и възстановяване на българската държавност, ще се състои в навечерието на празника - 1 март, петък, от 18:30 ч. в Дом на културата. Това съобщи за Радио Кърджали Марияна Ликова, директор на Дома на културата.  В празничната програма са включени няколко класически произведения на..

публикувано на 28.02.24 в 16:57