Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Людмила Павлова и Варта-Естер Каспарян очароваха публиката в Кърджали

Людмила Павлова и Варта-Естер Каспарян
Снимка: Личен архив


На 25 октомври в Дома на културата в Кърджали бе представен камерния концерт "Пътят на Орфей". В него младите мизиканти Людмила Павлова /мецосопрано/ и Варта - Естер Каспарян /пиано/ изпълниха пред кърджалийската публика композиции на Глук, Моцарт, Шуберт, Лист, Прокофиев и Рахманинов. Камерният концерт бе част от културната програма по повод 21 октомври, Ден на Кърджали, организиран от Ротари клуб и подпомогнат от Национален фонд "Култура".

Людмила Павлова е родена в град Кърджали и е магистър по класическо пеене от класа на проф. Свилен Райчев, при НМА”Проф.Панчо Владигеров” София. Продължава обучението си при Маестра Александрина Милчева - една от изключителните български оперни диви, наричана от световната критика „българката с кралския глас”. Началото на певческата й кариера е дебютът й в ролята на Керубино от операта на Волфганг Амадеус Моцарт „Сватбата на Фигаро” в Бургаска опера през 2019 г., поставена от проф. д-р Александър Текелиев. Под режисурата на проф. Павел Герджиков, Людмила Павлова играе в ролята на Циганката в оперетата „Шумла Полка“ от Парашкев Хаджиев, която е поставена в Бургаската опера и в Шуменски Драматичен театър през 2020 г. Взема участва и в Националния оперен конкурс ,,Томас Кути‘‘ през юли 2022 г. в Русе. През февруари и март 2022 г., Людмила Павлова, съвместно с младото музикално дарование – пианистката Варта-Естер Каспарян и тенорът Ованес Каспарян, изнасят концерти в Художествена зала „Виваком”- София и Градска художествена галерия „Борис Георгиев” – Варна.

Пианистката Варта-Естер Каспарян започва да свири на пиано от шестгодишна възраст, а на 7 години постъпва като ученик на Елена Недева в подготвителните класове на Национално училище по изкуствата „Добри Христов” Варна. През 2018 г. завършва с трета степен професионална квалификация инструменталист-пианист и продължава обучението си в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров". Учи при проф. д-р Р. Йовчев, проф. д-р Ал. Василенко, х. ас. В. Василенко и изучава камерна музика в класа на д-р Росен Идеалов. От 2021г. продължава обучението си в Нов български университет в класа на Проф. Людмил Ангелов. В камерен състав с флейтиската Пламена Пенова, сонатното дуо е носител на трета награда от Х Академичен камерен конкурс към Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, посветен на творчеството на Бетховен. През 2021г. на Xl Академичен камерен конкурс, посветен на 100-годпшнината на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” съставът печели втора награда и специална награда за най-добро изпълнение на български композитор. Лауреати са от Международен Московски конкурс 2021г. в категория камерна  музика- където сонатното дуо печели втора награда. През същата година, на VIII Международен музикален конкурс „ Наследници на Орфей“ Албена са удостоени с втора награда при неприсъдени първо и трето място. Съставът участва в редица концерти и изнася собствен рецитал през 2021 г. на Международния музикален конкурс „Звукът на времето“ - Велико Търново 2021 г., Варта-Естер Каспарян получава първа награда в категория индивидуални изпълнители.

След концерта, който изнесоха в Кърджали, Людмила Павлова и Варта-Естер Каспарян отделиха време и за слушателите на Радио Кърджали.

Как се запознахте и решихте да свирите заедно?

Людмила Павлова: Събра ни наш общ любим човек, братът на Варта-Естер (Ованес Каспарян). Заедно изнесохме един концерт в началото на тази година, а този е финалният от настоящия цикъл. През това време се сработихме и започнахме да се търсим една друга, за да развиваме качествата си заедно.

Варта-Естер Каспарян: Творческата ни работа ни събра на една сцена. Имаме много общи гледни точки в начина на работа и така решихме да работим заедно.

Какво Ви накара да изнесете концерт в Кърджали?

Людмила Павлова: Аз съм родена в Кърджали и съм дълбоко свързана с този град. Дори идеята за заглавието на концерта "Пътят на Орфей" бе моя. Естествено Варта също бе окрилена от тази идея.

Трудно ли е един млад музикант да се развива в България и то в музика, която не само у нас, се определя като елитарна?

Людмила Павлова: Определено е трудно. Но в последните години в България има много млади хора, които са целеустремени и големи инати, защото за да се занимаваш с това трябва да си голям инат и изобщо да търсиш всякакви възможности да приобщиш публиката и да и покажеш, че това изкуство не е елитарно, а просто е недобре разбрано в днешно време.

Какво крепи един млад творец в днешно време?

Людмила Павлова: Вярата, надеждата и най-вече желанието за успех.

Имате ли любими автори?

Варта-Естер Каспарян: Много обичам Бах, но всички автори и произведения работя с голямо желание. Може би има творби, които искам да изпълнявам и такива, които не бих искала.

Коя роля от голяма опера мечтаеш да изиграеш?

Людмила Павлова: Ами аз вече съм я изиграла. Това е Керубино на Моцарт.. Това е образа, който най-дълбоко е влязъл в душата и сърцето ми.

Репортаж от концерта чуйте в звуковия файл:


Вижте още

Джазът стъпва в Кърджали на 10 юни

Отново е време за джаз в Кърджали.  На 10 юни от 18 часа ще се проведе Джаз фестивалът в Кърджали. Той продължава 12-годишната традиция на „Долината на Орфей“, но този юни организацията е поета изцяло от екипа на бутиков хотел в кв. "Байкал", който домакинства на феста в последните няколко години.  "Поддържаме структурата на събитието от..

публикувано на 06.06.23 в 16:59

"Вкус Фест" започва на 10-ти юни от 10 часа в с. Глухар

На 10 юни, в 10 ч. стартира пътуващият фестивал „Вкус Фест“, посветен на качествената храна и качественото изкуство.  Дебютното му издание ще посети три села от кърджалийския регион - на 10 юни ще бъде в Глухар, на 24 юни. в Стремци и на 5 август в Широко поле, съобщават от читалище "Обединение" в Кърджали. Те са и организатори на събитието.  По..

публикувано на 04.06.23 в 09:05
Иво Георгиев

Писателят Иво Георгиев представя "Дин ден" в Кърджали

Писателят и пътешественик Иво Георгиев представя най-новата си книга - романа "Дин Ден", тази вечер от 18 часа в залата на Бизнес инкубатора в Кърджали. Проявата е част от Майските културни празници на Община Кърджали, посветени на 24 май. За романа "Дин Ден" (изд. "Сиела") ще говори писателят и журналист Иван Бунков.  Книгата е роман за..

публикувано на 30.05.23 в 16:29

Интерактивен Фолклорен спектакъл „Традициите ни обединяват“ представят читалище “Обединение” Кърджали

На 30 май в Кърджали ще бъде представен интерактивният фолклорен спектакъл „Традициите ни обединяват“, който обединява танци и песни от шестте основни фолклорни области в България с норвежки танци и музика. Представлението ще бъде в голямата зала на НЧ „Обединение” от 18.00 часа, а заедно с нашите артисти на сцената ще излязат и норвежките певици Юлия..

публикувано на 29.05.23 в 14:08
 Петър Ралчев

Български фолклор и съвременна норвежка музика се срещат в Кърджали

Да бъде интересно обеща и самият Петър Ралчев в ефира на Радио Кърджали в предаването „На чаршията, в чата“. Акордеонът е един универсален музикален инструмент, на който могат да бъдат изпълнявани различни жанрове музика, въпреки че у нас, в България, а и на Балканите, е по-популярен за фолклорна музика. Това е свързано с нашите традиции,..

публикувано на 22.05.23 в 09:42

Инициативата "Мултикултурният град" в галерия "Кръг" днес

Инициативата „Мултикултурният град“ ще отбележи с две събития Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие 21 май, каза за БТА Радост Николаева, председател на арт движение „Кръг“, инициатор на форума. Тя уточни, че едното от тях е експозиция с материали от дългогодишно изследване на арт движение Кръг в партньорство с експерти. То е..

публикувано на 21.05.23 в 16:23

Продължава интереса към изложбата "Очите на Родопите"

10 дни след откриването на фотоизложбата на Радио Кърджали "Очите на Родопите" интереса не стихва. Това каза Галина Димова, уредник в арт галерия "Кръг". Експозицията от 60 фотографии – репортажни и пейзажи на фотожурналистите Мехмед Реджеб и Георги Аргиров предизвиква любопитството сред всички възрасти, допълва още Галина Димова. "Още от самото..

публикувано на 19.05.23 в 13:31