Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Митков: Уважението между пациент и лекар трябва да е взаимно

На кръгла маса спешни медици от страната и Гърция обсъдиха как се справят със стреса и работата с трудни пациенти

д-р Атанас Митков
Снимка: Радио Кърджали

Как спешните медици да се борят с личния и професионалния стрес и как да работят с трудни пациенти. Това беше темата на международна кръгла маса, която се проведе в Кърджали по инициатива на Центъра за спешна медицинска помощ - Кърджали. Във форума взеха участие партньорите на ЦСМП-Кърджали, Болницата в Кавала, Медицинската асоциация на Кавала, както и представители на Центровете за спешна помощ от Смолян, Кюстендил, Ямбол, Стара Загора, Сливен, Хасково и на заинтересованите институции от Кърджали: МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ АД, Областна управа,"Пожарна безопасност и защита на населението", екипа на спешен телефон 112, РЗИ. 
Подобна кръгла маса се прави за втора година. Миналата, заради пандемията, тя се провежда онлайн, в интернет среда. Но подобна дискусия и обучения се провеждат за първи път в България в някой от центровете за спешна медицинска помощ в страната, обясни за Радио Кърджали д-р Атанас Митков, директор на ЦСМП-Кърджали. 

Кръглата маса обобщава направеното по време на обученията в последните две години, които се осъществяват по проект на кърджалийския Център за спешна медицинска помощ. Миналата година е наблегнато на техники за справяне с личния и професионалния стрес. Тази година обученията са допълнени и надградени с работа с трудни пациенти.

"Смятам, че това са едни от основните проблеми, с които се сблъскват  моите колеги и е хубаво да бъдат обучени и да реагират с различните типове пациенти, за да може да не ескалира напрежението и да се случват неприятни моменти и да ставаме новина във вашите емисии - като поредният медик, който е бил заплашван или не дай, Боже, и физически нападнат", каза д-р Митков. Според него и двете направления на обученията са еднакво важни за работата на спешните медици: "По време на пандемията нашите екипи бяха на първа линия и няма начин това да не повиши нивото на стрес сред колегите. Работата с пациентите е също важен аспект, по простата причина, че с една неправилно отправена дума и с един неправилно отправен жест би могло да ескалира напрежение."

Д-р Атанас Митков е категоричен, че грижата за персонала е сред най-важните, а обученията са имали широк отзвук и полза сред колегите му. Той смята, че с Кръглата маса Кърджали дава добър пример и практики на останалите спешни центрове. А уважението между пациент и лекар трябва да е взаимно.


Повече по темата може да чуете в разговора на Станислава Георгиева с д-р Атанас Митков в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Черни лешояди от Испания пристигнаха в Източните Родопи

Шест черни лешояди, транспортирани от Испания,пристигнаха в Източните Родопи в края на миналата седмица. Новата група ще се присъедини през пролетта на 2025 г. към вече освободените през изминалите две година птици, като целта е да се сформира колония в България. В момента на свобода в Родопите са общо 16 черни лешояда...

публикувано на 29.08.24 в 12:38

Сушата е причина за високите цени на зеленчуците това лято

Причината за по-високите цени на сезонните зеленчуци това лято е сушата, която води до по-ниският им добив. Това каза в Сутрешния блок на Радио Кърджали агрономът Антон Русчуклиев. „Тази година е катастрофална за зеленчукопроизводството. Зарази високите температури зеленчуците изсъхнаха, дори и да са добре напоени.“, посочи той...

публикувано на 29.08.24 в 11:37

Българите все повече пътуват в чужбина с цел почивка

С малко над 11% се е увеличил броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка или екскурзия през юли спрямо същия месец на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт.  През юли най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с цел почивка и екскурзия - 47.4%,..

публикувано на 28.08.24 в 11:54
Слави Василев

Слави Василев: Институционалният блокаж ще продължи и след изборите

Подписването на Указ за назначаване на служебно правителство от президента дава глътка въздух на цялата държава и ни спасява от това да изпаднем в конституционна криза.  Това каза в Сутрешния блок на Радио Кърджали политическият наблюдател Слави Василев. "Това е глъдка спокойствие за цялата ни държава, за институциите ни и за начина на..

публикувано на 28.08.24 в 07:12

Осигурени са 245 млн. лв. за компенсация на бизнеса за високите сметки за ток

245 млн. лв. са осигурени за компенсация на бизнеса за по-високите с 40% сметки за ток от месец юли до края на годината. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев след среща с хотелиери и ресторантьори в к.к. "Слънчев бряг". Очаква се изплащането на средствата да започне след 2 месеца, когато страната ни ще получи поисканата нотификация от..

публикувано на 23.08.24 в 16:55

КНСБ настоява всяка година да се прави оценка на линията на бедността

 Целта на настояването на КНСБ ежегодно да се прави оценка на линията на бедността е да се прецени дали тя покрива минимални потребности, които да гарантират определен социален минимум на лице от домакинството. Тази позиция са изразили представители на синдиката на заседанието на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно..

публикувано на 23.08.24 в 16:00

Поправителни матури по профилиращ предмет и за професионална квалификация

Днес е вторият държавен зрелостен изпит от поправителната сесия август-септември 2024. Припомняме, че в тази сесия се явяват зрелостници, които по някаква причина не са се явили на редовна сесия или такива, които не са издържали изпита успешно при предишно явяване, включително и в минали години, както и тези, които искат да повишат оценката си...

публикувано на 23.08.24 в 09:08