Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нивото на яз. "Мъглене" продължава да гони дъното

Нов проблем с въздушната тръба в кулата са открили специалисти от "Напоителни системи"-Хасково, които са направили оглед на яз. "Мъглене". Установено е, че част от нея е изгнила. Така проблемните участъци в почти пресушения водоем стават два - от една страна въздушната, от друга - тръбата под стената, която също е прогнила. Това каза кметът на Бенковски Боряна Хъзова. 
Източено е допълнително количество вода от язовира, за да се подготвят проблемните участъци за заваряване, каза още тя. Според нея, но и според специалистите, е крайно наложително ремонтът да се извърши в началото на ноември, преди да започнат есенните дъждове. Засега пречката за него е финансирането, което би трябвало да дойде от Министерството на земеделието, под чиято "шапка" е  "Земинвест". Тя потвърди, че специалистите са пристигнали сравнително бързо след срещата на местните жители с екип на Радио Кърджали, но не знае колко бързо ще се реагира и ще започне ремонта на компрометираните съоръжения.

Язовирът е собственост на "Земинвест". Оглеждан е от служители на "Напоителни системи", тъй като в годините те са се грижили за безпроблемната му работа. За да започне ремонт, трябва да се намерят пари, а това е задължение на собственика и на министерството на земеделието и горите. На този етап нищо не се прави за спиране на теча.

"Сигнализирани са от нас, от кмета на общината, чрез областния управител също е отправено искане към министерството. Ако не се предприеме нищо, ние ще реагираме, ако се наложи, ще направим и протест на основния път за Маказа, за да ни чуят", каза за Радио Кърджали Боряна Хъзова, кмет на село Бенковски. Според нея има някакво задвижване, но все още нищо реално не се прави. "Първите дни на ноември не се ли вземат мерки, след това ще бъде късно, защото дъждовете започват и няма да може да се работи", каза тя. 

Междувременно нивото на самия язовир продължава драстично да пада. Поне още метър надолу е настъпила сушата. "Вече имам къща в планината, а не край водата", казва Лъчо, който има малка вила на брега на водоема. Той потвърждава, че са идвали специалисти от Напоителни системи, с които е разговарял: "Идваха, гледаха, уж казаха, че вътре проблем няма, проблем бил течът от тръбата под стената, а тя тече целогодишно. От две-три години и повече даже. Идваха с багери преди, копаха, запушваха, но това е временна работа. Сега уж някакъв байпас  ще режат, ще пресаждат. Казаха уж от понеделник, път то си мина сряда." Такава ситуация според него не е имало откакто съществува язовирът. И старите хора не помнят толкова да пресушен. 

"Тази година към седем метра и повече нивото отиде надолу. Каквито и дъждове да има, този язовир за пет-шест години няма да се напълни", смята Лъчо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Черни лешояди от Испания пристигнаха в Източните Родопи

Шест черни лешояди, транспортирани от Испания,пристигнаха в Източните Родопи в края на миналата седмица. Новата група ще се присъедини през пролетта на 2025 г. към вече освободените през изминалите две година птици, като целта е да се сформира колония в България. В момента на свобода в Родопите са общо 16 черни лешояда...

публикувано на 29.08.24 в 12:38

Сушата е причина за високите цени на зеленчуците това лято

Причината за по-високите цени на сезонните зеленчуци това лято е сушата, която води до по-ниският им добив. Това каза в Сутрешния блок на Радио Кърджали агрономът Антон Русчуклиев. „Тази година е катастрофална за зеленчукопроизводството. Зарази високите температури зеленчуците изсъхнаха, дори и да са добре напоени.“, посочи той...

публикувано на 29.08.24 в 11:37

Българите все повече пътуват в чужбина с цел почивка

С малко над 11% се е увеличил броят на пътуванията на българи в чужбина с цел почивка или екскурзия през юли спрямо същия месец на предходната година, сочат данните на Националния статистически институт.  През юли най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с цел почивка и екскурзия - 47.4%,..

публикувано на 28.08.24 в 11:54
Слави Василев

Слави Василев: Институционалният блокаж ще продължи и след изборите

Подписването на Указ за назначаване на служебно правителство от президента дава глътка въздух на цялата държава и ни спасява от това да изпаднем в конституционна криза.  Това каза в Сутрешния блок на Радио Кърджали политическият наблюдател Слави Василев. "Това е глъдка спокойствие за цялата ни държава, за институциите ни и за начина на..

публикувано на 28.08.24 в 07:12

Осигурени са 245 млн. лв. за компенсация на бизнеса за високите сметки за ток

245 млн. лв. са осигурени за компенсация на бизнеса за по-високите с 40% сметки за ток от месец юли до края на годината. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев след среща с хотелиери и ресторантьори в к.к. "Слънчев бряг". Очаква се изплащането на средствата да започне след 2 месеца, когато страната ни ще получи поисканата нотификация от..

публикувано на 23.08.24 в 16:55

КНСБ настоява всяка година да се прави оценка на линията на бедността

 Целта на настояването на КНСБ ежегодно да се прави оценка на линията на бедността е да се прецени дали тя покрива минимални потребности, които да гарантират определен социален минимум на лице от домакинството. Тази позиция са изразили представители на синдиката на заседанието на Комисията по доходи и жизнено равнище към Националния съвет за тристранно..

публикувано на 23.08.24 в 16:00

Поправителни матури по профилиращ предмет и за професионална квалификация

Днес е вторият държавен зрелостен изпит от поправителната сесия август-септември 2024. Припомняме, че в тази сесия се явяват зрелостници, които по някаква причина не са се явили на редовна сесия или такива, които не са издържали изпита успешно при предишно явяване, включително и в минали години, както и тези, които искат да повишат оценката си...

публикувано на 23.08.24 в 09:08