Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Синем от Кърджали ще представя България на бариста-шампионат в Италия

Синем Муса от Кърджали спечели бариста шампионата на България
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

Кърджали има бариста шампион. Синем Муса спечели първото място на републиканския шампионат в сериозна конкуренция с майстори по приготвянето на кафе от цялата страна. Съревнованието се проведе в София в края на октомври и се организира след двегодишно прекъсване заради пандемията от коронавирус. Любопитното е, че освен първото място на Синем Муса, кърджалийка застана и в подножието на почетната стълбичка - четвъртото място е за Супита Шенкова.
Победителката Синем Муса се явява на подобно състезание за първи път и изобщо не е очаквала да спечели. Работи като сервитьор в бутиков хотел в кв. Байкал в Кърджали от три години, а е открила магията на баристата едва това лято. Тя, заедно с двамата си подгласници от състезанието - Петър Божинов и Веселин Джинин, ще представят България на международен бариста шампионат, който ще се проведе догодина в Милано, Италия. 
"Сега започвам да осъзнавам какво съм постигнала. Много се радвам, че спечелих, разбира се, но с отиването ми там, с представянето ми на първи и втори кръг, аз вече бях спечелила за себе си. Дори и без купата, дори и без първото място - най-хубавата награда беше, че не го очаквах. Получих за себе си емоцията, тръпката да изляза от зоната си на комфорт. Да разговарям с много хора с много опит, да черпя от тях, да се запознаем. И мисля, че това е по-голямата награда", каза за Радио Кърджали шампионката на баристите в България Синем Муса.
Тя разказа, че състезанието протича по регламент в два кръга от по 11 минути. В първия всеки участник трябва да приготви четири кафета и четири капучино. А вторият е творчески. Трябва да се приготви мокачино със собствен почерк и съставка по избор на участника. Някои са приготвили мокачино с ядливи цветя, други с различни видове шоколад, трети - с оцет и ракия. 
Напитката на Синем, с която печели, е с лавандула и карибски ром. Преди състезанието е правила много опити с различни количества и дози кафе, ром и лавандула, за да постигне хармония сред съставките - "да не е натрапчиво, да не горчи, да остава място и на другите вкусове, за да се комбинират добре", обясни Синем.
Тръпката да прави най-хубавото кафе се появява при нея, след като изкарва курс за баристи в началото на лятото. После идва идеята да участва  в шампионата и започва тренировки. Благодарна е на подкрепата и доверието, което са й гласували всички близки и приятели, но най-вече Габриела Гавраилова, която "освен работодател, ми е и добра приятелка", казва Синем. И Иван Парнаров - "той ме научи на всичко, което знам за кафето". И Вили - "собственик на едно прекрасно магазинче за кафе, който ми даде поле за изява", обяснява шампионката.

Разговора на Станислава Георгиева със Синем Муса може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още
Габриела Руменова

Коректно е търговците да информират потребителите предварително могат ли да заплатят с карта

Много търговци все още не предлагат възможност за разплащане чрез ПОС терминал или поставят условие за ползване на тази опция само при достигане на определена минимална сума. В други случаи пък има временно прекъсване на услугата поради технически причини. Ако това не е обявено предварително на видно място в обектите или по друг подходящ начин,..

публикувано на 28.01.23 в 12:15
Начо Ковачев

Начо Ковачев: НДСВ се връща да управлява с мисъл за България

Национално движение за стабилност и възход се връща на политическата сцена с мисъл за България и с амбицията да спечели предсрочните парламентарни избори и да управлява държавата.  "Връщаме се на политическата сцена, понеже ни "пука", защото в продължение на две години България се лута, няма правителство, няма диалог между партиите и лидерите,..

публикувано на 24.01.23 в 11:28
Тодор Радев

Китайците очакват спокойствие от Заека

За първи път след тригодишно прекъсване заради пандемията китайците празнуват истински Новата си година. Около 5 млрд. пътувания се очакват за целия период около Китайската Нова година, която започна на 22 януари и е до 9 февруари. В големите градове се съобразяват с наложената забрана и не могат да се видят традиционните фойерверки. В..

публикувано на 23.01.23 в 23:38
д-р Сезгин Бекир

Расте броят на непълнолетните, които се впускат в онлайн залагания

Ръст на броя на непълнолетните, които се увличат по хазартни игри и залагания отчита на базата на наблюденията в практиката си клиничният психолог д-р Сезгин Бекир. “ Напоследък се забелязва повишено търсене на консултация от родители във връзка с хазартни дейности, вкоито са въвлечени техните деца , нещо, което допреди една-две години..

публикувано на 22.01.23 в 20:38

Димитър Димов: Идеите, заради които хората влизат в една партия ги няма

Кризата в парламентаризма в България не е породена, заради обществото, а заради самите партии. И това, че не се състави кабинет и продължаваме с избори е нещо нормално, тъй като идеите, заради които хората влизат в една партия ги няма. Това коментира историкът и политолог Димитър Димов в сутрешния блок на Радио Кърджали по повод лидерската среща,..

публикувано на 20.01.23 в 15:11

Хората на Янев: Ще бъдем конструктивни, чакаме покана за разговори

Няма да има изненади в поведението на най-малката парламентарна партия „Български възход“ по време на процесите, свързани с третия проучвателен мандат. Позицията на партията на Стефан Янев изрази в ефира на Радио Кърджали депутатът от 9-ти МИР Григор Захариев. „ Още от самото начало на това народно събрание ние ясно заявихме, че ще работим за..

публикувано на 18.01.23 в 21:43
На снимката: Корнелия Нинова и Цвета Караянчева при приключване на 44-то народно събрание

Цвета Караянчева: Не искаме, но отиваме на избори

На президента все още му се иска да управлява със служебно правителство, защото е много малка вероятността да се формира редовен кабинет с връчения на БСП трети мандат. Такова предположение изказа в предаването „След първото кафе“ на Радио Кърджали Цвета Караянчева, бивш председател на парламента и настоящ областен лидер на ГЕРБ. „ Ние..

публикувано на 18.01.23 в 21:08