Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанските черни лешояди вече се чувстват у дома си в небето над Източните Родопи

Черни лешояди вече кръжат на свобода в българското родопско небе
Снимка: Волен Аркумарев, БДЗП

Преди десетина дни в дивата природа на Източните Родопи полетяха на свобода 14 черни лешояда - най-голямата и тежка граблива птица в Европа. Карталите, както още са известни тези птици, идват от Испания. Те бяха пуснати на свобода след период на адаптация в специално изградена за тях волиера. Инициативата е екип на Българското дружество за защита на птиците, испанската неправителствена организация GREFA (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona) и Фондация „По-диви Родопи“, които са се заели с нелеката задача  да възстановят вида в българската част на планината. 
"Самият момент, в който отворихме вратите и първите птици прекрачиха прага на волиерата и се сблъскаха с живота в дивата природа, беше силно емоционален момент и за нас",  каза за Радио Кърджали Волен Аркумарев от БДЗП
Що се отнася до адаптацията, "младежите", както ги нарече той, са "доста различни по характер и тези различия ги виждаме и в поведението след освобождаването им. Някои от тях започнаха доста бързо да свикват с живота в дивата природа, да нощуват по дърветата на безопасни места, да правят обходи, да облитат. Други са по-привързани към мястото, където бяха освободени. Дори няколко пъти една от птиците се връщаше обратно в клетката, за да нощува на кацалките, на които е свикнала", обясни Волен Аркумарев, но уточни, че повечето се адаптират отлично. 
Скоро след като са пуснати, птиците са имали среща и със събратя - диви черни лешояди, долетели от Националния парк Дадя в Гърция, където гнездят. Още на втория ден се срещат и с белоглави лешояди. "Беше интересно, че първият белоглав лешояд, който кацна наблизо, веднага беше прогонен - вече имат чувство за собственост около мястото. Малко след това обаче броят на белоглавите нарасна - 70-80 белоглави вече ги посетиха, но са добре", разказа Волен Аркумарев. Той обясни, че белоглавите могат да бъдатагресивни, но пък черните лешояди са по-едри и полека започват да осъзнават, че са доминантен вид и да разбират своето място в йерархията. Според специалиста любопитни са и взаимоотношенията между карталите и гарваните: "Малко ги тормозят - дърпат им пера от опашките, проверяват колко ще им издържат нервите, но черните лешояди много добре се справят в дивата природа и до момента нямаме проблеми и притеснения."
Всички освободени лешояди са маркирани с GPS предаватели, което ни дава възможност в реално време да се проследяват техните придвижвания и да се следи състоянието им.
Адаптацията на птиците се наблюдава от специалистите
Припомняме, че първата група черни лешояди бе транспортирана от Испания от испанската неправителствена организация GREFA (Grupo de Rehabilitación de la Fauna Autóctona), която  от години работи за спасяването и рехабилитацията на пострадали диви птици. GREFA достави общо 17 черни лешояди, четири  от които са излюпени в техния център, а останалите 13 са диви птици, които са били спасени и лекувани след инциденти. Веднага след това лешоядите бяха настанени в специално изградена волиера за адаптация, където останаха под постоянно наблюдение около шест месеца. В района на волиерата вече има изградени десет изкуствени гнезда.
Черните лешояди живяха шест месеца в специална волиера
"Интересното е, че макар да са много млади - едва на една-двегодишна възраст, някои от тях вече започнаха да показват близост още по време на адаптацията. Имаме две потенциално сформиращи се двойки - мъжки и женски, които стоят близо, правят си малки подаръчета, но им е рано още. Те започват да сформират двойки едва около четвъртата си година", обясни Волен Аркумарев.
Той изрази благодарност към ловната дружина в района, "защото точно в този най-критичен първи период от една - две седмици, те проявиха разбиране и изместиха лова си на други места, за да не безпокоят новоосвободените птици. Установихме много добро сътрудничество", каза Аркумарев.  
През следващите няколко години е планирано да се освобождават още по 6-10 индивида годишно като част от текущата програма. Създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите, тъй като се очаква да има обмен на птици с последната оцеляла местна  колония от около 25-30 двойки, намираща се в гръцката част на Родопите, както и с новосформираните колонии на вида в Стара планина.
Птиците бяха докарани от Испания
Цялото интервю на Станислава Георгиева с Волен Аркумарев от Българското дружество за защита на птиците може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Проф. Тодор Галунов:

Проф. Тодор Галунов: Кабинет ще има само при политическо чудо

Липсата на желание да се гласува е най-големият враг на демокрацията, „защото, ако ние не искаме да определяме кой да ни управлява, тогава кой ще определя кой да ни управлява“. Това коментира в ефира на Радио Кърджали политологът проф. Тодор Галунов. По думите му в момента българските елити не са в състояние да си изпълнят основната..

публикувано на 27.06.24 в 22:03

Едис Наим: За да просперира, България се нуждае от дръзновението на младите и мъдростта на старите

Едис Наим е абитуриент от Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали. Завърши немска паралелка и е един от най-награждаваните и успешни зрелостници. Трудно е да бъдат изброени всичките му награди през годините. Сред най-значимите през 2021/2022 г. са III-о място в национален кръг на Международна олимпиада по немски език на Гьоте..

публикувано на 24.06.24 в 23:47

Помогнете на 8-годишната Никол да има красиво и щастливо детство!

".... с натежало сърце и скам да кажа, че Никол е едно прекрасно дете с много добро  сърце и с много големи мечти ,  дете, на което за съжаление се наложи да порасне твърде бързо  и да преживее кошмар, т върде страшен за нейната малка душичка .  Призовавам всеки да помогне и да подкрепим Никол и нейното  семейство в тази..

публикувано на 21.06.24 в 17:01

Осемгодишната Марина Николова спечели първо място на Национално състезание по художествена гимнастика

Марина Николова е едно талантливо и амбицирано дете от Кърджали, което печели първа награда на национално състезание по художествена гимнастика заедно с отбора си. С нея заедно бяха нейната майка Боряна Николова и 10-месечната й сестричка Фифи. Ето какво разказва тя за себе си и за това как е тръгнала по пътя на изкуството на художествената..

публикувано на 20.06.24 в 18:24

Какво трябва да знаем за портативните радиостанции?

Портативните радиостанции, познати повече като уоки-токи, са за безплатна комуникация за свободното време или професионални дейности. Лесни за използване по време на лов, водни и планински спортове, колоездене и други.  Какво трябва да знаем, преди да си закупим радиостанция? Кои модели са за свободно ползване и за кои трябва да имаме..

публикувано на 20.06.24 в 13:06

Милко Багдасаров: Едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси

Това разделение в момента, което го има и във всичките процеси, които текат в България, едва ли някой лидер ще жертва цялата си партия, за да се съгласи на компромиси, които видимо няма на този етап как да се получат . Въпреки че те са задължителни, ако искаме нещо да постигнем, да се направят компромиси от всички. Това коментира за Радио Кърджали..

публикувано на 20.06.24 в 11:15

Слави Василев: Президентът е на ход

Петдесетото народно събрание не започна с необходимата доза оптимизъм, че изведнъж нещата ще се отпушат и ние ще тръгнем по едно светло политическо бъдеще. Констатацията направи в ефира на Радио Кърджали политическият анализатор Слави Василев. „ Попарата", която политическата класа си е надробила, дойде ред да бъде изядена и много често, тя не се..

публикувано на 20.06.24 в 01:33