Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Промяната се срещат с регионалния министър за трафика в Кърджали

Предлагат изграждането на надлез и подлез на възлови кръстовища по пътя за Маказа

2
Георги Чепишев
Снимка: БНР Радио Кърджали


Изграждането на обходен път на Кърджали ще обсъждат активисти на ПП "Продължаваме промяната" с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. За срещата, която се очаква да е в началото на следващата седмица, съобщи инж. Георги Чепишев. Той допълни, че ще бъде коментирано също построяването на съоръжения - подлез и надлез, на две от възловите кръстовища в областния град - при автогарата и в кв. "Веселчане", за да се облекчи трафика, част от международния път за Гърция.

Идеята за такова решение на проблема, който е важен за Кърджали, не е съвсем нова. Тя беше лансирана първоначално от Георги Чепишев още във времето, когато ПП "Има такъв народ" беше във властта и търсеше решения за проблемите на кърджалийци. Сега, когато е част от ПП „Продължаваме промяната“, Чепишев не се е отказал.

Политикът даде подробности в ефира на Радио Кърджали. Той предлага да бъде изграден „надлез на кръговото движение при автогарата в Кърджали и, подчертавам, че вариантите са два за кръстовището в кв. „Веселчане“. Според инфраструктурата, която минава в региона, това може да бъде или подлез, който ние сме предложили като идеен проект, или надлез. Идеята е целият трафик, който е към Гърция да бъде отведен максимално бързо без да задръства кръговото движение на автогарата, оттам ги отвеждаме в посока „Веселчане“ и посока Момчилград, да става съвсем бързо без да се образуват километрични задръствания, на които сме свидетели дори и сега през зимния период“.

„Кардиналното решение за трафика в Кърджали е обходният път“, подчерта Чепишев и допълни, че работят и по двата проекта – както за обход, така и за отпушване на двете кръстовища с допълнителните съоръжения.

Но ние търсим по-бързи решения. Отпушването на две кръстовища би се случило в някакъв период от около 9 месеца, а изграждането на околовръстен път с всички процедури и изработването на технически проект и самото реализиране ще отиде между 5 и 7 години. Ние работим и по двата проекта – и за обходен път, и за пробива на двете кръстовища. Имаме предварителни проучвания на база идеен проект, като времетраене колко би коствало изграждането на тези съоръжения. На тази среща ще уточним и ще коментираме финансирането на тези проекти, защото, по груби изчисления, между 10 и 15 милиона биха стрували изграждането на двете кръстовища. За Министерството на регионалното развитие и в частност за Агенция „Пътна инфраструктура“, като част от международен път, това не би трябвало да бъде никакъв проблем“, поясни Чепишев.

Предварителните му проучвания сочат, че за изграждането на съоръженията на двете възлови кръстовища ще са достатъчни между 6 и 9 месеца, след като има готови технически проекти и разрешения за строеж. Предвижда се даже по време на строителството движението да не бъде спирано.

Чепишев увери, че предложеното решение среща одобрението и на общинското ръководство на Кърджали, макар да е изразено неофициално.

Повече подробности можете да чуете в цялото интервю, което е в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21

Втори фермерски фестивал в рамките на една година ще има в Момчилград

Второто издание ще има фермерският фестивал в Момчилград. Той ще се проведе на 25 и на 26 май. Организатори са община Момчилград и сдружението на "Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерство на земеделието. През пролетта на миналата година за първи път беше проведен фармфест "Момчилград". В подножието на лесопарк "Момчил юнак"..

публикувано на 15.04.24 в 17:19

Почти 100 души загинаха в катастрофи от януари досега

97 души са загинали при пътни инциденти у нас от началото на годината. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи съобщиха, че една от основните причини за пътните проблеми е в множеството неизправни автомобили, които се движат по пътищата. Новите правила, които действат от края на месец август миналата година с конфискуването на автомобили, когато..

публикувано на 14.04.24 в 09:21