Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Промяната се срещат с регионалния министър за трафика в Кърджали

Предлагат изграждането на надлез и подлез на възлови кръстовища по пътя за Маказа

2
Георги Чепишев
Снимка: БНР Радио Кърджали


Изграждането на обходен път на Кърджали ще обсъждат активисти на ПП "Продължаваме промяната" с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. За срещата, която се очаква да е в началото на следващата седмица, съобщи инж. Георги Чепишев. Той допълни, че ще бъде коментирано също построяването на съоръжения - подлез и надлез, на две от възловите кръстовища в областния град - при автогарата и в кв. "Веселчане", за да се облекчи трафика, част от международния път за Гърция.

Идеята за такова решение на проблема, който е важен за Кърджали, не е съвсем нова. Тя беше лансирана първоначално от Георги Чепишев още във времето, когато ПП "Има такъв народ" беше във властта и търсеше решения за проблемите на кърджалийци. Сега, когато е част от ПП „Продължаваме промяната“, Чепишев не се е отказал.

Политикът даде подробности в ефира на Радио Кърджали. Той предлага да бъде изграден „надлез на кръговото движение при автогарата в Кърджали и, подчертавам, че вариантите са два за кръстовището в кв. „Веселчане“. Според инфраструктурата, която минава в региона, това може да бъде или подлез, който ние сме предложили като идеен проект, или надлез. Идеята е целият трафик, който е към Гърция да бъде отведен максимално бързо без да задръства кръговото движение на автогарата, оттам ги отвеждаме в посока „Веселчане“ и посока Момчилград, да става съвсем бързо без да се образуват километрични задръствания, на които сме свидетели дори и сега през зимния период“.

„Кардиналното решение за трафика в Кърджали е обходният път“, подчерта Чепишев и допълни, че работят и по двата проекта – както за обход, така и за отпушване на двете кръстовища с допълнителните съоръжения.

Но ние търсим по-бързи решения. Отпушването на две кръстовища би се случило в някакъв период от около 9 месеца, а изграждането на околовръстен път с всички процедури и изработването на технически проект и самото реализиране ще отиде между 5 и 7 години. Ние работим и по двата проекта – и за обходен път, и за пробива на двете кръстовища. Имаме предварителни проучвания на база идеен проект, като времетраене колко би коствало изграждането на тези съоръжения. На тази среща ще уточним и ще коментираме финансирането на тези проекти, защото, по груби изчисления, между 10 и 15 милиона биха стрували изграждането на двете кръстовища. За Министерството на регионалното развитие и в частност за Агенция „Пътна инфраструктура“, като част от международен път, това не би трябвало да бъде никакъв проблем“, поясни Чепишев.

Предварителните му проучвания сочат, че за изграждането на съоръженията на двете възлови кръстовища ще са достатъчни между 6 и 9 месеца, след като има готови технически проекти и разрешения за строеж. Предвижда се даже по време на строителството движението да не бъде спирано.

Чепишев увери, че предложеното решение среща одобрението и на общинското ръководство на Кърджали, макар да е изразено неофициално.

Повече подробности можете да чуете в цялото интервю, което е в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова.  "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29

Йълдъз Ибрахимова ще пее на 15-ата международна среща на момчилградчани

Изключително наситена програма с концерти, изложби и спортни прояви ще съпътства 15-ата международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Тя ще се проведе в дните между 22 и 27 юли и се очаква за нея да пристигнат хиляди хора, родени или свързани с Момчилград. Международната среща стартира на 22 юли с любителски турнир по пейнтбол,..

публикувано на 11.07.24 в 09:02