Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От Промяната се срещат с регионалния министър за трафика в Кърджали

Предлагат изграждането на надлез и подлез на възлови кръстовища по пътя за Маказа

2
Георги Чепишев
Снимка: БНР Радио Кърджали


Изграждането на обходен път на Кърджали ще обсъждат активисти на ПП "Продължаваме промяната" с министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. За срещата, която се очаква да е в началото на следващата седмица, съобщи инж. Георги Чепишев. Той допълни, че ще бъде коментирано също построяването на съоръжения - подлез и надлез, на две от възловите кръстовища в областния град - при автогарата и в кв. "Веселчане", за да се облекчи трафика, част от международния път за Гърция.

Идеята за такова решение на проблема, който е важен за Кърджали, не е съвсем нова. Тя беше лансирана първоначално от Георги Чепишев още във времето, когато ПП "Има такъв народ" беше във властта и търсеше решения за проблемите на кърджалийци. Сега, когато е част от ПП „Продължаваме промяната“, Чепишев не се е отказал.

Политикът даде подробности в ефира на Радио Кърджали. Той предлага да бъде изграден „надлез на кръговото движение при автогарата в Кърджали и, подчертавам, че вариантите са два за кръстовището в кв. „Веселчане“. Според инфраструктурата, която минава в региона, това може да бъде или подлез, който ние сме предложили като идеен проект, или надлез. Идеята е целият трафик, който е към Гърция да бъде отведен максимално бързо без да задръства кръговото движение на автогарата, оттам ги отвеждаме в посока „Веселчане“ и посока Момчилград, да става съвсем бързо без да се образуват километрични задръствания, на които сме свидетели дори и сега през зимния период“.

„Кардиналното решение за трафика в Кърджали е обходният път“, подчерта Чепишев и допълни, че работят и по двата проекта – както за обход, така и за отпушване на двете кръстовища с допълнителните съоръжения.

Но ние търсим по-бързи решения. Отпушването на две кръстовища би се случило в някакъв период от около 9 месеца, а изграждането на околовръстен път с всички процедури и изработването на технически проект и самото реализиране ще отиде между 5 и 7 години. Ние работим и по двата проекта – и за обходен път, и за пробива на двете кръстовища. Имаме предварителни проучвания на база идеен проект, като времетраене колко би коствало изграждането на тези съоръжения. На тази среща ще уточним и ще коментираме финансирането на тези проекти, защото, по груби изчисления, между 10 и 15 милиона биха стрували изграждането на двете кръстовища. За Министерството на регионалното развитие и в частност за Агенция „Пътна инфраструктура“, като част от международен път, това не би трябвало да бъде никакъв проблем“, поясни Чепишев.

Предварителните му проучвания сочат, че за изграждането на съоръженията на двете възлови кръстовища ще са достатъчни между 6 и 9 месеца, след като има готови технически проекти и разрешения за строеж. Предвижда се даже по време на строителството движението да не бъде спирано.

Чепишев увери, че предложеното решение среща одобрението и на общинското ръководство на Кърджали, макар да е изразено неофициално.

Повече подробности можете да чуете в цялото интервю, което е в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Галина Стефанова

Галерия

Вижте още
Проф. Полина Митева и Веселина Джамбазова, инициатори на инициативата

Проф. Митева: Бъбречните заболявания са коварни, профилактиката при децата е задължителна

Повече от 100 деца от общините Ивайловград и Крумовград бяха прегледани профилактично за бъбречни и урологични заболявания и аномалии в рамките на инициативата „Нефрологична подкрепа за деца от малките селища“, организирана от Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания, съобщи председателят на сдружението Веселина Джамбазова...

публикувано на 05.02.23 в 20:15

Цените на храните на едро у нас са се повиши тази седмица с 0,3 на сто

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 0,3 на сто до 2,338 пункта. От началото на годината нивото на индекса се вдига с 0,95 на сто. Поевтиняват доматите, но поскъпват краставиците, червените чушки, морковите, зелето, ябълките, лимоните, портокалите и мандарините...

публикувано на 05.02.23 в 16:04

Ясен е съставът на РИК-Кърджали

Областният управител на Кърджали Даниел Делчев ще изпрати в Централната избирателна комисия предложение за състав на РИК-Кърджали, както следва: Председател: 1. Павел Богомилов Гатев –Коалиция „Продължаваме промяната“ Заместник-председатели: 1. Петър Иванов Захариев –Коалиция ГЕРБ-СДС 2. Величка Димитрова Георгиева..

публикувано на 05.02.23 в 15:27
Служебният министър на земеделието Явор Гечев

Министър Гечев каза, че стратегическият план за земеделие ще бъде променен

Стратегическият план за българското земеделие ще бъде променен и това ще стане при пълна прозрачност и спазване на закона, заяви в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев. Изявлението му идва на фона на протести на други земеделски организации, чиито членове преди дни възразиха срещу оставането му на поста и във втория служебен кабинет на..

публикувано на 04.02.23 в 15:24

Скоро и градският транспорт в Кърджали ще е безплатен за деца до 10 години

Билетчето за градски транспорт в Кърджали поскъпна с 30 стотинки. И пътуването в рамките на града струва левче. „Това е най-ниската цена за градски транспорт в страната“, каза Орхан Кадир, началник Отдел „Транспорт, рекламна дейност и общинска контрола” в община Кърджали. Увеличение ще има и за картите на градския транспорт, но няма да има..

публикувано на 01.02.23 в 15:59

Изтича срокът за промяна на вида осигуряване на самоосигуряващите се

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от офиса на НАП в Хасково. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. "Тези от тях,..

публикувано на 31.01.23 в 12:30

Гробовете край Неделино са от средновековен некропол

Част от средновековен некропол от  X – XII  век са четирите гроба – три на възрастни и един детски, които  собственици разкриха в ливадата си близо до Неделино, в местността „Барица“, при извършване на строителни работи. При зачистване на единия от скелетите археолозите са открили два бронзови пръстена. Изображението върху единия дава..

публикувано на 30.01.23 в 14:40