Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Марин Захариев: Община Смолян е готова да посрещне зимата

Марин Захариев
Снимка: Галина Стефанова


Община Смолян е в готовност да посрещне зимата. Снежната покривка в района все още не е сериозна. Сняг вали на надморска височина около 1500 м, в по-ниските части е дъжд, пътищата се поддържат съгласно изискванията. Така описа ситуацията в първите декемврийски дни в община Смолян заместник-кметът Марин Захариев. Той препоръча все пак шофьорите да подготвят автомобилите си за зимни условия с добри гуми и вериги. Тази и следващата седмица се извършват проверки на наличните количества пясък и сол, както и готовността на техниката, с която пътноподдържащите фирми са заявили, че ще почистват. „Към този момент нямаме затворени пътища, нямаме бедстващи хора или населени места“, каза заместник-кметът.

Той поясни, че почистването на пътищата се извършва според натовареността им. „Почистването на по-интензивно натоварените започва при 5 см снежна покривка. Следващата стъпка – при 7 см, за по-малко натоварените и 10 см. Така че, ако някъде има 2 – 3 или 5 см сняг това не е необичайно, ще бъде почистено съгласно графика. И също нещо, което е важно, особено за града, че при един по-интензивен снеговалеж се започва приоритетно, по зони – първо са болница, училища, детски градини, основни улици, странични улици“, каза Захариев. Той апелира гражданите и фирмите също да изпълняват ангажимента си и да поддържат и почистват пространствата около домовете и офисите си.

Подробности - в звуковия файл.
По публикацията работи: Галина Стефанова
Вижте още
Проф. Полина Митева и Веселина Джамбазова, инициатори на инициативата

Проф. Митева: Бъбречните заболявания са коварни, профилактиката при децата е задължителна

Повече от 100 деца от общините Ивайловград и Крумовград бяха прегледани профилактично за бъбречни и урологични заболявания и аномалии в рамките на инициативата „Нефрологична подкрепа за деца от малките селища“, организирана от Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания, съобщи председателят на сдружението Веселина Джамбазова...

публикувано на 05.02.23 в 20:15

Цените на храните на едро у нас са се повиши тази седмица с 0,3 на сто

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 0,3 на сто до 2,338 пункта. От началото на годината нивото на индекса се вдига с 0,95 на сто. Поевтиняват доматите, но поскъпват краставиците, червените чушки, морковите, зелето, ябълките, лимоните, портокалите и мандарините...

публикувано на 05.02.23 в 16:04

Ясен е съставът на РИК-Кърджали

Областният управител на Кърджали Даниел Делчев ще изпрати в Централната избирателна комисия предложение за състав на РИК-Кърджали, както следва: Председател: 1. Павел Богомилов Гатев –Коалиция „Продължаваме промяната“ Заместник-председатели: 1. Петър Иванов Захариев –Коалиция ГЕРБ-СДС 2. Величка Димитрова Георгиева..

публикувано на 05.02.23 в 15:27
Служебният министър на земеделието Явор Гечев

Министър Гечев каза, че стратегическият план за земеделие ще бъде променен

Стратегическият план за българското земеделие ще бъде променен и това ще стане при пълна прозрачност и спазване на закона, заяви в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев. Изявлението му идва на фона на протести на други земеделски организации, чиито членове преди дни възразиха срещу оставането му на поста и във втория служебен кабинет на..

публикувано на 04.02.23 в 15:24

Скоро и градският транспорт в Кърджали ще е безплатен за деца до 10 години

Билетчето за градски транспорт в Кърджали поскъпна с 30 стотинки. И пътуването в рамките на града струва левче. „Това е най-ниската цена за градски транспорт в страната“, каза Орхан Кадир, началник Отдел „Транспорт, рекламна дейност и общинска контрола” в община Кърджали. Увеличение ще има и за картите на градския транспорт, но няма да има..

публикувано на 01.02.23 в 15:59

Изтича срокът за промяна на вида осигуряване на самоосигуряващите се

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от офиса на НАП в Хасково. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. "Тези от тях,..

публикувано на 31.01.23 в 12:30

Гробовете край Неделино са от средновековен некропол

Част от средновековен некропол от  X – XII  век са четирите гроба – три на възрастни и един детски, които  собственици разкриха в ливадата си близо до Неделино, в местността „Барица“, при извършване на строителни работи. При зачистване на единия от скелетите археолозите са открили два бронзови пръстена. Изображението върху единия дава..

публикувано на 30.01.23 в 14:40