Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Майки се организират във фейсбук за акция срещу продажбата на снус на деца

Ирина Джурелова алармира за проблема
Снимка: Личен архив


Майки на тийнейджъри от цялата страна се обединяват в „наказателна акция“ срещу продажбата на снус и всякакви други субстанции, забранени за употреба и предлагане на непълнолетни. Проблемът се разисква от известно време, но особено след забраната на райския газ, наблюдатели забелязват засилен интерес към други подобни упойващи вещества, които се разпространяват законно в търговската мрежа. Темата беше разисквана в предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали, след като по-рано Ирина Джурелова, майка на двама тийнейджъри, алармира за проблема във фейсбук групата „Майки на тийнейджъри“. „Повдигнах темата, защото намерих такава кутийка вкъщи. ... Кутийката изглежда изключително красиво, привлекателно, прилича на кутийка за дъвки, за бонбонки, ароматите са също много приятни, пак на дъвки и на бонбони. Има предупредителни надписи, че това е никотиносъдържащ продукт, който е силно пристрастяващ и най-притеснителното е, че това е чист никотин, не съдържа тютюн и е в много големи количества, сподели и в ефир тревогата си майката. В групата във фейсбук се развива дискусия, в която майки споделят, че знаят от децата си за не малко случаи на колабирали деца и усложнения, довели до хоспитализирането им след употреба на снус.

„Много опасен продукт бих казала, че е това и за мен не е редно да се продава изобщо в България, а камо ли както си позволяват на много места и на малолетни и непълнолетни деца“, коментира Ирина. По думите й този продукт е изключително популярен сред децата. До този извод е стигнала след множество разговори с ученици, в които е констатирала, че всички са запознати и са изключително добре информирани за него. „Аз, лично, ще се ангажирам и когато разбера за място, където това се случва – продажба на този продукт на деца, ще уведомя необходимите органи и мисля да се задействам“, категорична е майката.

По идентичен начин реагират по темата и десетки други майки във фейсбук дискусията. Множеството от мненията могат да бъдат обобщени около това, че липсва или е крайно занижен контрола в местата, където се продават подобни упойващи или изобщо рискови за здравето на децата артикули. Заради това, много от майките са решили да приложат нещо като „граждански арест“ и се заричат лично да сигнализират контролните органи за нарушения, на които са станали свидетели, като също ще проследяват след това развитието на случаите.

Предаването „На чаршията, в чата“ също се присъединява към акцията на майките и продължава да следи темата.


По публикацията работи: Галина Стефанова
Вижте още
Проф. Полина Митева и Веселина Джамбазова, инициатори на инициативата

Проф. Митева: Бъбречните заболявания са коварни, профилактиката при децата е задължителна

Повече от 100 деца от общините Ивайловград и Крумовград бяха прегледани профилактично за бъбречни и урологични заболявания и аномалии в рамките на инициативата „Нефрологична подкрепа за деца от малките селища“, организирана от Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания, съобщи председателят на сдружението Веселина Джамбазова...

публикувано на 05.02.23 в 20:15

Цените на храните на едро у нас са се повиши тази седмица с 0,3 на сто

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 0,3 на сто до 2,338 пункта. От началото на годината нивото на индекса се вдига с 0,95 на сто. Поевтиняват доматите, но поскъпват краставиците, червените чушки, морковите, зелето, ябълките, лимоните, портокалите и мандарините...

публикувано на 05.02.23 в 16:04

Ясен е съставът на РИК-Кърджали

Областният управител на Кърджали Даниел Делчев ще изпрати в Централната избирателна комисия предложение за състав на РИК-Кърджали, както следва: Председател: 1. Павел Богомилов Гатев –Коалиция „Продължаваме промяната“ Заместник-председатели: 1. Петър Иванов Захариев –Коалиция ГЕРБ-СДС 2. Величка Димитрова Георгиева..

публикувано на 05.02.23 в 15:27
Служебният министър на земеделието Явор Гечев

Министър Гечев каза, че стратегическият план за земеделие ще бъде променен

Стратегическият план за българското земеделие ще бъде променен и това ще стане при пълна прозрачност и спазване на закона, заяви в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев. Изявлението му идва на фона на протести на други земеделски организации, чиито членове преди дни възразиха срещу оставането му на поста и във втория служебен кабинет на..

публикувано на 04.02.23 в 15:24

Скоро и градският транспорт в Кърджали ще е безплатен за деца до 10 години

Билетчето за градски транспорт в Кърджали поскъпна с 30 стотинки. И пътуването в рамките на града струва левче. „Това е най-ниската цена за градски транспорт в страната“, каза Орхан Кадир, началник Отдел „Транспорт, рекламна дейност и общинска контрола” в община Кърджали. Увеличение ще има и за картите на градския транспорт, но няма да има..

публикувано на 01.02.23 в 15:59

Изтича срокът за промяна на вида осигуряване на самоосигуряващите се

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от офиса на НАП в Хасково. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. "Тези от тях,..

публикувано на 31.01.23 в 12:30

Гробовете край Неделино са от средновековен некропол

Част от средновековен некропол от  X – XII  век са четирите гроба – три на възрастни и един детски, които  собственици разкриха в ливадата си близо до Неделино, в местността „Барица“, при извършване на строителни работи. При зачистване на единия от скелетите археолозите са открили два бронзови пръстена. Изображението върху единия дава..

публикувано на 30.01.23 в 14:40