Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майки се организират във фейсбук за акция срещу продажбата на снус на деца

Ирина Джурелова алармира за проблема
Снимка: Личен архив


Майки на тийнейджъри от цялата страна се обединяват в „наказателна акция“ срещу продажбата на снус и всякакви други субстанции, забранени за употреба и предлагане на непълнолетни. Проблемът се разисква от известно време, но особено след забраната на райския газ, наблюдатели забелязват засилен интерес към други подобни упойващи вещества, които се разпространяват законно в търговската мрежа. Темата беше разисквана в предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали, след като по-рано Ирина Джурелова, майка на двама тийнейджъри, алармира за проблема във фейсбук групата „Майки на тийнейджъри“. „Повдигнах темата, защото намерих такава кутийка вкъщи. ... Кутийката изглежда изключително красиво, привлекателно, прилича на кутийка за дъвки, за бонбонки, ароматите са също много приятни, пак на дъвки и на бонбони. Има предупредителни надписи, че това е никотиносъдържащ продукт, който е силно пристрастяващ и най-притеснителното е, че това е чист никотин, не съдържа тютюн и е в много големи количества, сподели и в ефир тревогата си майката. В групата във фейсбук се развива дискусия, в която майки споделят, че знаят от децата си за не малко случаи на колабирали деца и усложнения, довели до хоспитализирането им след употреба на снус.

„Много опасен продукт бих казала, че е това и за мен не е редно да се продава изобщо в България, а камо ли както си позволяват на много места и на малолетни и непълнолетни деца“, коментира Ирина. По думите й този продукт е изключително популярен сред децата. До този извод е стигнала след множество разговори с ученици, в които е констатирала, че всички са запознати и са изключително добре информирани за него. „Аз, лично, ще се ангажирам и когато разбера за място, където това се случва – продажба на този продукт на деца, ще уведомя необходимите органи и мисля да се задействам“, категорична е майката.

По идентичен начин реагират по темата и десетки други майки във фейсбук дискусията. Множеството от мненията могат да бъдат обобщени около това, че липсва или е крайно занижен контрола в местата, където се продават подобни упойващи или изобщо рискови за здравето на децата артикули. Заради това, много от майките са решили да приложат нещо като „граждански арест“ и се заричат лично да сигнализират контролните органи за нарушения, на които са станали свидетели, като също ще проследяват след това развитието на случаите.

Предаването „На чаршията, в чата“ също се присъединява към акцията на майките и продължава да следи темата.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за БНР директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но теренът е..

публикувано на 14.07.24 в 13:15

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова. "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29