Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Липсата на формуляр за отказ от покупката удължава срока за връщане с година

Връщането на стока чрез формуляр за отказ от покупката носи сигурност
Снимка: Ние, потребителите


Експертите от платформата „Ние, потребителите“ подготвиха образец на формуляр за отказ от покупка от електронен магазин, който да улесни хората да упражнят правото си да върнат в 14-дневен срок закупена стока. Това съобщи за Радио Кърджали Габриела Руменова. С писмено заявеното желание за разваляне на сделката потребителите ще имат безспорно доказателство, че са уведомили търговеца надлежно и в срок. Формуляра може да откриете в сайта на платформата.

В срок до 14 дни от получаване на стоката клиентът има право да се откажете от сделката, като не е необходимо да посочва причина. Задължително условие обаче стоката да не е употребявана, да не е повредена. Препоръчително е да използвате формуляр за отказ, който да изпратите на търговеца по е-поща с копие до вас или чрез куриер, като на товарителницата опишете съдържанието и поискате обратна разписка, съветва Руменова.

По закон търговците са длъжни да предоставят формуляр за отказ от покупката на своите клиенти още при сключването на договора, но истината е, че много от тях не го правят, коментира още експертът. "Ако търговецът не е изпълнил това свое задължение по закон, срокът, в който потребителят може да упражни правото си на отказ от онлайн покупка се удължава на година и 14 дни", поясни Руменова.  

От датата, на която търговецът е информиран за желанието на клиента да върне закупените стоки, текат нови 14 дни, в които артикулите трябва да бъдат изпратени обратно. Преди това проверете дали има изрично посочен адрес за приемане на отказани покупки. Посочете на товарителницата какво се съдържа в пратката и оставете възможност за предварителен преглед, след това я сканирайте и я изпратете по имейл на търговеца и я запазете като доказателство при възникване на спор относно надлежността на упражненото право на отказ, съветва експертът.

До 14 дни от получаването на доказателство от потребителя, че е изпратил стоките обратно или най-късно от получаването им търговецът е длъжен да възстанови заплатените от клиента суми. Парите трябва да бъдат върнати по същия начин, по който са били платени от клиента. По изключение, може да бъде и по алтернативен път, но само ако това не е свързано с разходи за клиента и той е дал изричното си съгласие.

Ще трябва да заплатите разходите за куриерската услуга по връщането на стоката, но само ако търговецът предварително е посочил това. Преди да вземете окончателно решение, не забравяйте да имате предвид и таксата за доставката, ако сте платили такава, за да прецените доколко упражняването на правото на отказ е рентабилно във вашия случай с оглед цената на покупката, съветват от "Ние, потребителите".

Съществена подробност е, че търговецът може да прецени, че стойността на стоката е намалена в резултат от изпробване и да ви върне само част от заплатената за нея сума.

За някои стоки и продукти правото на отказ е неприложимо - за индивидуалните поръчки, запечатаните продукти с авторски права и поради хигиенни съображения. Тези и всички други случаи са подробно изброени и описани в чл. 57 от Закона за защита на потребителите, като търговецът е длъжен предварително да уведоми потребителите за това обстоятелство

При физическите магазини търговците не са длъжни да приемат обратно вече продадена стока, освен ако не е с дефект или опасна.  Могат да го направят по собствено желание, под формата на добра практика. Ако са го обявили обаче, трябва да го изпълнят, в противен случай ще е налице нелоялна търговска практика.


По публикацията работи: Галина Стефанова

БНР подкасти:

Вижте още
Проф. Полина Митева и Веселина Джамбазова, инициатори на инициативата

Проф. Митева: Бъбречните заболявания са коварни, профилактиката при децата е задължителна

Повече от 100 деца от общините Ивайловград и Крумовград бяха прегледани профилактично за бъбречни и урологични заболявания и аномалии в рамките на инициативата „Нефрологична подкрепа за деца от малките селища“, организирана от Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания, съобщи председателят на сдружението Веселина Джамбазова...

публикувано на 05.02.23 в 20:15

Цените на храните на едро у нас са се повиши тази седмица с 0,3 на сто

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се повиши тази седмица с 0,3 на сто до 2,338 пункта. От началото на годината нивото на индекса се вдига с 0,95 на сто. Поевтиняват доматите, но поскъпват краставиците, червените чушки, морковите, зелето, ябълките, лимоните, портокалите и мандарините...

публикувано на 05.02.23 в 16:04

Ясен е съставът на РИК-Кърджали

Областният управител на Кърджали Даниел Делчев ще изпрати в Централната избирателна комисия предложение за състав на РИК-Кърджали, както следва: Председател: 1. Павел Богомилов Гатев –Коалиция „Продължаваме промяната“ Заместник-председатели: 1. Петър Иванов Захариев –Коалиция ГЕРБ-СДС 2. Величка Димитрова Георгиева..

публикувано на 05.02.23 в 15:27
Служебният министър на земеделието Явор Гечев

Министър Гечев каза, че стратегическият план за земеделие ще бъде променен

Стратегическият план за българското земеделие ще бъде променен и това ще стане при пълна прозрачност и спазване на закона, заяви в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев. Изявлението му идва на фона на протести на други земеделски организации, чиито членове преди дни възразиха срещу оставането му на поста и във втория служебен кабинет на..

публикувано на 04.02.23 в 15:24

Скоро и градският транспорт в Кърджали ще е безплатен за деца до 10 години

Билетчето за градски транспорт в Кърджали поскъпна с 30 стотинки. И пътуването в рамките на града струва левче. „Това е най-ниската цена за градски транспорт в страната“, каза Орхан Кадир, началник Отдел „Транспорт, рекламна дейност и общинска контрола” в община Кърджали. Увеличение ще има и за картите на градския транспорт, но няма да има..

публикувано на 01.02.23 в 15:59

Изтича срокът за промяна на вида осигуряване на самоосигуряващите се

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от офиса на НАП в Хасково. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии“ на държавното обществено осигуряване (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. "Тези от тях,..

публикувано на 31.01.23 в 12:30

Гробовете край Неделино са от средновековен некропол

Част от средновековен некропол от  X – XII  век са четирите гроба – три на възрастни и един детски, които  собственици разкриха в ливадата си близо до Неделино, в местността „Барица“, при извършване на строителни работи. При зачистване на единия от скелетите археолозите са открили два бронзови пръстена. Изображението върху единия дава..

публикувано на 30.01.23 в 14:40