Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва данъчната кампания за деклариране на доходите на физическите лица

Снимка: БГНЕС

От днес започва данъчната кампания за деклариране и довнасяне на доходите на физическите лица, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП).

От няколко години насам данъчната кампания започва от 10 януари. Тази година тя ще приключи на 2 май - първият работен ден след 30 април.

В началото на март, след подаването на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде пусната и е-услугата за достъп до предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис. В нея могат да бъдат вписани автоматично данни за получени през миналата година доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане е 31 март.

Родителите на деца и деца с 50 и над 50% увреждания имат възможност да ползват и двете данъчни облекчения и трябва да подадат и двете данъчни декларации.

Ако размерът на доходите на единия родител не е бил достатъчен, сега другият може да се възползва от останалата част до максималния праг, обясни пред БНР Антония Иванова, експерт от НАП.

Изчислението на сумата за получаване е въз основа на облагаемите доходи и може да достигне до 600 лв. за едно дете и до 1200 за две деца, до 1800 лева пък е сумата за връщане за дете с увреждане. Тези суми се изплащат месец след подаване на декларацията, уточни Иванова.

При налични задължения, подлежащи на публични изпълнения, родителите нямат възможност да получат нито едно от облекченията, нито отстъпката от 5% за внасяне на декларацията в по-ранен срок, предупреди експертът от приходната агенция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна, архив.

15 са обявените вакантни места за учители в област Кърджали

Седмица преди началото на новата учебна година 15 са обявените вакантни места за учители в област Кърджали, сочат данните на Бюрото по труда.  Търсят се преподаватели по химия, биология, физика, астрономия, изобразително изкуство, музика, физическо възпитание, английски език, български език, философия, география и учител по практика.  Свободни места..

публикувано на 09.09.24 в 12:15
Ресми Мурад

Ресми Мурад определи като нелегитимно решението на общинския съвет на партията взето вчера

Като нелегитимно определи областният лидер на ДПС Ресми Мурад решението на общинския съвет на партията да снеме доверието от него и народния представител Павлин Кръстев.  "Те са тръгнали към разцепление в партията и техните действия вървят в друга посока. Това не е в посока единство на партията. Областният съвет определи координатори в Кърджали,..

публикувано на 09.09.24 в 11:23

Изтече срокът ДПС-Доган да предостави пълномощно за оттегляне на жалбата срещу указанията на ЦИК

В 9:30 часа изтече срокът, който Върховният административен съд даде на коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" да предостави пълномощно за оттегляне на подадената жалба срещу указанията на ЦИК. Тя беше срещу искането на Комисията - формацията на привържениците на Ахмед Доган, както и от коалицията "Движение за права и свободи - Ново..

публикувано на 09.09.24 в 10:58

Честванията на "Седмицата на пожарната безопасност" започнаха с приемни с открити телефонни линии

От днес до 15 септември се провежда Седмицата на пожарната безопасност, която традиционно предшества професионалния празник на огнеборците 14 септември. В област Кърджали РДПБЗН Кърджали и звената й са планирали редица мероприятия и събития, пряко насочени към повишаване културата и информираността на населението в по въпросите на ПБЗН, издигане..

публикувано на 09.09.24 в 10:48

Според Александър Андреев не е добър знак толкова дълго ЦИК да забавя регистрацията на участник в изборите

Не е добър знак толкова дълго време ЦИК да забавя регистрацията на един участник в изборите. Това заяви пред БНР бившият председател на Комисията адв. Александър Андреев относно проблема с регистрирането на двете фракции на ДПС за предстоящите предсрочни избори. "Всички очакват ЦИК в крайна сметка да вземе своето решение във връзка с регистрирането или..

публикувано на 09.09.24 в 10:15

ВКС решава дали Нинова ще бъде заличена като председател на БСП

Върховният касационен съд решава ще бъде ли заличена Корнелия Нинова като председател на БСП. Делото е по жалба на близки до Нинова депутати срещу решение на Софийския градски съд, с което като временно изпълняващ функциите председател в Регистъра на политическите партии беше вписан бившият й заместник Атанас Зафиров. Съдът обаче отказа да го впише..

публикувано на 09.09.24 в 09:50

Изплащането на пенсиите за септември започна

В пощенските станции започна изплащането на септемврийските пенсии. То ще приключи на 20-и септември, петък. Днес ще бъдат направени и банковите преводи. От НОИ допълват, че обезщетенията за безработица за август ще бъдат изплатени следващия понеделник - 16-и септември.

публикувано на 09.09.24 в 09:28