Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Не съм се ръководил от скандала с Nexo при избора на партия за третия мандат

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев разчита, че БСП ще направи максимално възможното, за да изпълни третия мандат. Държавният глава каза, че не се е ръководил от скандала с Nexo при избора на коя партия да даде последна възможност да формира кабинет, защото е взел решението си преди това.

Радев обаче посочи, че казусът има потенциал да повлияе върху работата на едно евентуално бъдещо правителство с мандат на "Демократична България". 


Вчера президентът връчи на председателя на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. При връчването на мандата той каза, че се е спрял на БСП в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност.

Радев отново мотивира решението си да връчи на именно на БСП последния мандат за съставяне на правителство и отхвърли критиките, че обрича страната на сигурни избори с решението си левицата да има последен шанс да излъчи кабинет в този парламент.

БСП е готова на решения, които да са общи за по-голямата част от парламентарните партии, каза Радев и припомни, че БСП е била основен фактор за решаване на кризата с избора на председател на 48-ото Народно събрание:

"Аз съм търсил партията, която има най-голям шанс да състави правителство и много ясно го обясних вчера с моите мотиви при връчването на мандата. Виждате, че БСП не побърза да постави червени линии, съхрани диалога, в много случаи тя показа, че е готова на компромис".

Президентът разчита БСП да направи максимално възможното, за да изпълни третия мандат. Радев каза, че скандалът с Nexo не е повлиял върху избора му на коя партия да връчи папката с третия мандат:

"Мога да кажа, че той избухна, след като аз бях взел своето решение. Наистина този казус има потенциала да повлияе върху ефективната работа на едно бъдещо правителство с мандат на "Демократична България", това го виждаме всички".

Радев коментира и темата за възможностите България да предоговори с Европейската комисия Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика“: 

"Това е изключително сложен процес и това предоговаряне вече беше произнесено по тази тема от Европейската комисия колко трудно ще бъде. Трябва много внимателно служебното правителство да обмисли по какъв начин, с какви аргументи ще подходи към предоговарянето, така че да има някакъв успех".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Йълдъз Ибрахимова ще пее на 15-ата международна среща на момчилградчани

Изключително наситена програма с концерти, изложби и спортни прояви ще съпътства 15-ата международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Тя ще се проведе в дните между 22 и 27 юли и се очаква за нея да пристигнат хиляди хора, родени или свързани с Момчилград. Международната среща стартира на 22 юли с любителски турнир по пейнтбол,..

публикувано на 11.07.24 в 09:02

Отново жълт код за горещини в цялата страна

За пореден ден Националният институт по метеорология и хидрология издаде за днес предупредителен жълт код за високи температури. Към тази сутрин издаденият код за горещо време за утре, 12 юли, е оранжев. Днес ще е предимно слънчево, сочи прогнозата на НИМХ. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали..

публикувано на 11.07.24 в 08:46

Пеевски отговори на Доган с официална позиция: Няма да се откажа

По-малко от два часа след призива на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за оставката на Делян Пеевски и още петима знакови лица от ръководството на Движението за права и свободи, Пеевски отговори с позиция, публикувана на официалния сайт на партията със заглавието: "Делян Пеевски, председател на ДПС:  Няма да се откажа и няма да предам хората,..

публикувано на 10.07.24 в 22:19
Ахмед Доган

Доган поиска оставката на Пеевски и още петима

В призив към всички депесари почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган иска оставката на председателят на парламентарната група Делян Пеевски и на други 6 знакови имена на Движението -  Халил Летифов - заместник-председател на ДПС и член на Централното оперативно бюро (ЦОБ), Станислав Анастасов - заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ, Хамид..

публикувано на 10.07.24 в 20:54

В Крумовград наложиха ограничения в ползването на питейна вода

Призив да се ограничи ползването на вода отправи кметът на Крумовград Себихан Мехмед. В съобщение към съгражданите си, градоначалникът уточни, че е забранено да се използва питейна вода за напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, тротоари и автомобили. Забраната е наложителна, за да не се стигне до воден режим, какъвто до този момент не..

публикувано на 10.07.24 в 16:04

Община Черноочене ще бъде поддържана със собствена автовишка

Община Черноочене вече разполага със собствена автовишка.  До момента за подобни услуги бяха използвани външни лица, което значително забавяше и оскъпяваше изпълнението.  С нейна помощ ще бъде поддържано уличното осветление по населените места, кастрене и оформяне на дървесната растителност в урбанизираните територии на населените места,

публикувано на 10.07.24 в 13:50

Заради дрога и алкохол двама водачи са в ареста

Две бързи производства са образувани в Районните управления в Кърджали и Джебел за управление на моторни превозни средства след употреба на наркотични вещества и алкохол. Около 16,40 вчера в Кърджали полицейски служители спрели за проверка „Шевролет“ с 33-годишен водач. Направеният тест за наркотици отчел положителен резултат за амфетамин и..

публикувано на 10.07.24 в 13:35