Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще предложат ли БСП кабинет с третия мандат? На политическата сцена са скептични

Парламентарната група на "БСП за България" днес получи третия мандат от президента - 16 януари 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Парламентарно представените формации са скептични към възможността БСП да успее да състави правителство с третия мандат. 

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров определи като минимални шансовете на БСП. От формацията биха се отзовали на покана на среща, но дали ще бъдат представени от лидерите си, ще бъде решено от ръководните органи, след като станат ясни форматът и темите. ПП обаче няма да отстъпи от позициите си за подкрепа на Украйна и за оттегляне на промените в Изборния кодекс, допълни Гюров:

 "Ние положихме наистина много сериозни, конструктивни усилия във втория мандат. Ние направихме там стъпки в посока съгласие. Мислиме, че сме направили от наша страна всичко, което е необходимо, и сега е въпрос дали БСП е готова да преосмисли някои от своите позиции точно по тези теми. Без такова преосмисляне не би било мислимо за нас в този момент да подкрепим един такъв трети мандат", каза  Гюров.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също е скептичен. Пред БНР той напомни, че вече три пъти БСП не успява да се справи със задачата да формира кабинет с третия мандат. По-лошото е, по думите му, че решение не се вижда и след нови предсрочни избори, тъй като заради предстоящия местен вот партиите ще бъдат още по-малко склонни да проявяват отговорно отношение и да формират управление:

 "Да пожелаем успех на госпожа Нинова, но съм много скептичен, че нещо ще излезе от тази работа, както и досега... За мое голямо съжаление, изглежда много вероятно и следващият парламент да излезе пупав, както казваше Радичков. Тоест да не роди управление и да отидем на още едни избори, много е вероятно 2 в 1 - с местните избори", коментира Иванов.

От "Възраждане"  биха се отзовали на покана за среща, но само ако е двустранна, в обща лидерска не биха участвали. Лидерът на партията Костадин Костадинов оцени шансовете за съставяне на кабинет като "нулеви":

"Няма как да стане, тъй като има взаимно изключващи се политически сили, които са заявили досега, че няма как да влязат в правителство, ако участва другата и т.н. Освен ако, разбира се, не станем свидетели на често срещащото се в българската родна политическа фауна явление, наречено политическо кръвосмешение. Само че мисля, че и това няма да се случи, защото вече обществото е наясно с това, че отиваме на избори и едно такова правителство по-скоро би било самоубийство за тези, които участват в него", коментира Костадинов.

От ДПС и "Български възход" отказаха коментар, но от партиите напомниха, че се придържат към досегашните си позиции – да се отзоват, ако ги поканят на среща, но няма да дадат подкрепа в аванс. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите. Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много рецепти..

публикувано на 03.07.24 в 07:26

На редовно заседание МС обсъжда промени в Бюджет 2024

Служебното правителство ще проведе редовното си заседание преди в Народното събрание да бъдат гласувани структурата и съставът на проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Министрите от кабинета "Главчев" ще разгледат редица финансови въпроси, сред които - и законопроект за промени в Бюджет 2024. Програмата за донорство също ще е във фокуса на..

публикувано на 03.07.24 в 07:18

НС гласува проектокабинета "Желязков"

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ СДС. От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Точно в 13 часа Народното събрание ще обсъди и ще се произнесе по предложения от ГЕРБ-СДС кабинет. Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите..

публикувано на 03.07.24 в 07:15
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35