Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 мемориала в памет на жертвите на Холокоста показват в изложба в Арт галерия „Кръг”


В навечерието сме на 27 януари, когато се навършват 78 години от освобождаването на оцелелите в най-големия нацистки концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“/27.01.1945/, където са убити над 1,1 млн. души. Холокостът е геноцид над приблизително 6 млн. европейски евреи по времето на Втората световна война, като елемент от програма за целенасочено унищожаване, планирана и изпълнена от Нацистка Германия. В нацистките лагери на смъртта освен евреи и военнопленници, загиват и критици на Хитлер – хуманисти, демократи и други политически опоненти на нацистите. Първоначално лагерите са създадени за политическите опоненти, но са избивани и роми, хомосексуални, славяни, хора с физически и психически увреждания, пастори, отказали да проповядват расовите теории в църквите си. Геноцидът срещу евреите става част от нацистката идеология и никой не е подминат – бедни, богати, атеисти, бебета, старци и религиозни. През 2005 г. ООН обявява 27 януари за Международен ден за възпоменаване на жертвите на Холокоста.

Пред опасността от разрастващата се заплаха от расизъм, антисемитизъм и фанатизъм в днешния свят, хиляди се включват в ежегоднитe форми на възпоменание на жертвите. Познаване на историята на Холокоста е от решаващо значение за запазването на нашето бъдеще. Никога не трябва да забравяме колко лесно речта на омразата може да се превърне в престъпление от омраза; как невежеството или безразличието могат да доведат до расизъм и геноцид; или как мълчанието пред лицето на фанатизма е съучастие. Твърде много пъти оттогава международната общност не успя да изпълни обещанието си „Никога вече“ – както за съжаление станахме свидетели с геноцида срещу тутси в Руанда през 1994 г., геноцида в Сребреница през 1995 г., войната в Украйна днес.

През 2019 г. екипът и доброволците от Арт движение Кръг се включиха в инициативата на Световния еврейски конгрес „Ние помним” /#WeRemember/ и това беше отбелязано сред инициативите, проведени в държавите-членки на ЕС. В експозицията, представена днес в Арт галерия Кръг, могат да се видят историите на 11 мемориала в различни градове по света, издигнати в памет на жертвите на Холокоста, инициативата и реализацията на някои от които принадлежат на тийнейджъри от тези страни.

Посетителите ще се запознаят и с уникалния „Проект Пеперуда“ /The Butterfly Project TBP/, който стартира през 2006 г. като училищен проект с подкрепата на Еврейската академия в Сан Диего, Калифорния и се изпълнява в памет на 1,5 милиона деца, убити по време на Холокоста, както и в почит към оцелелите. От 2006-та до днес проектът се разпространява от училища и организации в различни градове и държави, където творци и ученици създават арт проекти с пеперуди в памет на всяко дете – жертва на Холокоста. Броят на пеперудите, разработени като дизайнерски концепции върху стени на училища и сгради, върху пана, раници, ученически чанти, дрехи и пр., през 2022 г. вече надхвърля 600 000. Проектът е вдъхновен от стихотворението „Пеперудата“, написано през юни 1942 г. от 21-годишния Павел Фридман от Прага, затворен в нацисткия концентрационен лагер Терезин. Терезин или Терезиенщад съществува от 1941 г. до май 1945 г. и служи като транзитен лагер за евреи, преди да бъдат изпратени за унищожение в „Аушвиц-Биркенау“. Павел Фридман също е изпратен в Аушвиц, където е убит на 29 септември 1944 г. Стихотворението „Пеперудата“ /което завършва с думите: „Тази пеперуда беше последната./Пеперудите не живеят тук,/В гетото.“/ е запазено след смъртта му върху тънък свитък хартия, в левия ъгъл на която е отбелязана датата 4 юни 1942 г.


Поради интереса на училищата в Кърджали да се запознаят с представените проекти, в част от които главните действащи лица са тийнейджъри, експозицията, посветена на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, е отворена за посещения в Арт галерия Кръг още от 23 януари /понеделник/ и ще продължи до началото на месец март. Чуйте подробности в звуковия файл.


По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Творците на Кърджали ни канят на традиционната Великденска изложба

Дружество на художниците и Арт галерия ДАР в Кърджали канят всички приятели и почитатели на изкуството да посетят традиционната Великденска изложба. Откриването ще бъде на 24 април, сряда, от 17.30 часа в Керимовата къща. Както знаем, тя се намира на на ул. Климент Охридски 10. В експозицията ще бъде представен нов автор. Нека добавим цвят и..

публикувано на 23.04.24 в 12:40

Изложбата „2 778 дни върху дланта на Земята“ на Хаки Кан откриват в Арт галерия Кръг

Поводът за изложбата, която ще бъде открита на 20 април, е Световният ден на Земята. 29-годишния Хаки Кан от Кърджали е популярен млад екоактивист, разказващ истории в проза, автор на два романа и човек с каузи. Според него ние сме на земята, за да бъдем най-смелите и вдъхновяващи личности. Всеки от нас трябва „да се превърне в собствения си герой“, за..

публикувано на 19.04.24 в 14:45
Марияна Ликова, директор на Общински център за култура и младежки дейности

Домът на културата готви три концерта през април

В Дома на културата подготвят три концерта в три последователни седмици през април. Това съобщи директорът Марияна Ликова. “Всички творчески формации към Общински център за култура и младежки дейности подготвят самостоятелни концерти. От опит мога да кажа, че от изминалата ни юбилейна година, когато това го направихме, това се възприе много добре..

публикувано на 15.04.24 в 09:58

Художници-педагози от Пловдив гостуват с изложба в Смолян

В Художествената галерия в Смолян ще бъде представена гостуваща изложба " Човек и пространство " на преподавателите от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив. Изложбата е на творчестоко обединение „Collegium pro arte+”, а в експозицията са включени творби на 20 преподаватели. В творбите си те пресъздават своето разбиране за..

публикувано на 12.04.24 в 08:35

Ротари клуб Момчилград проведе благотворителен пролетен бал

200 души се събраха на Традиционния пролетен бал на Ротари Клуб в Момчилград, проведен тази година в памет на д-р Айлин Адем. Благотворителното събитие премина под мотото "Децата ни със специални нужди- Спортуват!" Основни движещи лица на бала бяха  президентът на Ротари клуб Момчилград- Акиф Акиф и народният представител- Адлен Шевкед. Присъстваха..

публикувано на 08.04.24 в 17:15
Станислав Стратиев

Подготвят премиерата на "Рейс" в Родопския театър в Смолян

Родопски драматичен театър  „Николай Хайтов“ се подготвя за премиерата на най-новия си спектакъл - „Рейс“ от  Станислав Стратиев, каза директорът Румен Бечев. Постановката ще се играе на 15 април.  На снимката в текста: Румен Бечев - Директор на Родопския драматичен театър Премиерата ще покаже един нов прочит на пиесата на Станислав..

публикувано на 04.04.24 в 13:55

Не ме лъжи!

"Не ме лъжи. Облак от дим, изпълва съня, тихо прокрадваш се ти..." Това е част от текста на съвместния музикален проект на Александър Симеонов от група Strykers и Константин Кацаров от група Ренегат.  Двамата бяха участници в последния сезон на "Гласът на България" в отбора на Иван Лечев. Идеята за обща песен се ражда по време на двубой в..

публикувано на 02.04.24 в 12:02