Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишен трафик и добри резултати в борбата с контрабандата отчитат на "Капитан Андреево"

Митниците отбелязват професионалния си празник

2
Снимка: Агенция "Митници"

26 януари е Международният ден на митниците. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 година първа официална сесия на Съвета на митническо сътрудничество, познат днес като Световна митническа организация. Тази година честването е по-специално, защото се отбелязва и 70-тата годишнина на Световната митническа организация. Страните-членки на организацията са 183. България членува от 1 август 1973 година.

С плакет на Агенция „Митници“ е награден екипът на митнически пункт (МП) "Капитан Андреево" в днешния професионален празник. Постигнатите високи резултати в противодействието на валутните нарушения, борбата с наркотрафика и контрабандата е причината екипът на най-големият сухопътен пункт у нас да бъде награден. Отличени са още екипът на сектор „Борба с наркотрафика“  на пункта, звено 1, както и персонално 19 митнически служители. Това съобщи за Радио Кърджали Диана Маркова от Агенция „Митници“, експерт „Връзки с обществеността“ с ресор Митнически пункт Капитан Андреево.

"Продължава тенденцията на устойчиво увеличение на товарния трафик на ГКПП „Капитан Андреево“, като през изминалата година са обработени рекордните 994 758 товарни автомобили, ръстът спрямо 2021 г. е 12 процента, а в сравнение с 2020 г.- 41 на сто", каза Маркова.

Входните трасета на пункта се увеличават от 10 на 13Изграждат се три нови, като двете са входящи, специално за хладилни камиони и стоки, които подлежат на официален контрол от Българската агенция по безопасност на храните. Те ще бъдат оборудвани с везни с автоматично действие, както и с отделна площадка за рентгенови проверки, което ще ускори митническия и граничния контрол на този тип товари, както и на другите товарни автомобили. Капацитетът на трасетата е 600 камиона на денонощие. Третото трасе няма да бъде оборудвано, но ще се ползва или за извънгабаритни товари, или за пренасочване.

С 930 повече в сравнение с 2021 г. са съставените актове за нарушения, свързани с контрабанда на акцизни стоки и валута. През отминалата година те са общо 3287. Образувани са 115 досъдебни производства с 32 повече спрямо предходната година. Иззети са близо 10 500 000 къса цигари с 15 процента повече в сравнение с предишната година. Заловеният контрабанден тютюн за пушете, вкл. тютюн за наргиле, е малко под 2300 кг.

През изминалата година са предотвратени 33 опита за трафик на наркотични вещества, от които 120.210 кг хероин, 75.7 кг канабис, 5.2646 кг – метамфетамин, 28 910 таблетки псевдоефедрин и 44 049 таблетки със седативно действие“, каза Диана Маркова.

Тя припомни случая, в който в началото на август 2022 година беше разкрито най-голямото количество хероин от служители на отдел „Борба с наркотрафика“ на МП „Капитан Андреево“ при проверка на лек автомобил с френска регистрация, в който пътуваше семейство с две малолетни деца и две кучета. "Семейството се връща във Франция от едномесечна ваканция в Турция и многократно отказва да разтовари кучетата и част от багажа, за да се извърши митническа проверка. След отстраняване на кората на багажника, на мястото на резервната гума са открити 105 пакета хероин. След отстраняване на седалките, в естествените кухини на пода, под предните две седалки, са открити още 104 идентични пакети с хероин, както и един пакет с 90 грама съдържащ хашиш. Общото бруто количество на хероина е 105 кг", посочи експертът.

Не са редки случаите, при които митническите служители установяват пренасяне на фалшиви стоки, носещи популярни търговски марки. През отминалата година са задържани 750 000 артикула, по-голяма част от които облекла, парфюми, спортни обувки, чанти, портмонета, колани, информира Маркова.

Данните за отминалата година показват значително нарастване на случаите и стойността на контрабандно пренасяната валута. За 2022 г. тя е с левова равностойност над 27 млн.лв. Най-често пренасяната непозволено валута е в евро, британски лири и щатски долари.

Рекордната сума, установявана на българска граница е открита на МП „Капитан Андреево“ в края на месец май, при проверка на автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния за Турция. На четири различни места са открити общо 40 пакета с евробанктноти с равностойност 3 150 589 лева. Две седмици по-късно митничарите разкриват контрабанда на евро с левова равностойност близо 2 000 000 лева. Парите са укрити в специално изграден тайник в автобус, пътуващ от Германия за Турция, информира Диана Маркова.

През изминалата година се запазва тенденцията паричните средства да бъдат пренасяни в товарни автомобили на път от Западна Европа и Великобритания към Турция“, обобщи тя.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Филиз Хюсменова: Съпротивителните сили на ДПС са срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне

Филиз Хюсменова, която първа подаде оставка като народен представител и напусна не само ПГ на Движението, но и НС, заяви, че съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне. В социалните мрежи тя определи като "смешен плач" обвиненията..

публикувано на 13.07.24 в 16:38

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон „Добрич” невзривен боеприпас. Това съобщиха от Министерството на отбраната.  Боеприпасът е..

публикувано на 13.07.24 в 13:28

Доброволци облагородиха двора на църквата "Св. пророк Илия" в Опълченско

Преди 5 месеца членове на спортно-интелектуален клуб “Ахридос” - Кърджали решават да се заемат с каузата по облагородяване двора на църквата “Свети пророк Илия” в кърджалийското село Опълченско. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да убеди другите членове от клуба да се включат в кампанията. “Трагичен беше повода по който се роди..

публикувано на 12.07.24 в 13:00
Веселина Тихомирова

Започват Дни на приятелството в Кърджали

С масов лекоатлетически крос започва тридневният фестивал Дни на приятелството в Кърджали. Началото ще бъде дадено в събота, 13 юли, от 9:00 ч. пред Паметника на Васил Левски. Това съобщи зам.-кметът Веселина Тихомирова.  "Идеята ни е да предложим на всички наши съграждани, наши приятели, няколко дни, в които всееки от тях да намери своето..

публикувано на 12.07.24 в 11:16

Мобилни екипи на ОДМВР Смолян започнаха срещи с жителите на 9 села

Мобилни екипи на ОДМВР-Смолян на срещи с жителите на 9 села през месец юли.  От 10 юли започнаха посещенията на мобилни екипи на ОДМВР-Смолян в община Смолян. Първите 3 срещи са с жителите на селата Лилеково, Острица и Богутево. Полицейските екипи ще се срещнат с населението на 9 села в общината. Ще бъдат обсъдени проблеми, относими към работата на..

публикувано на 11.07.24 в 12:27

Скандал между приятели прерасна в сбиване

Скандал между приятели, прераснал в сбиване, е завършил с ранен и задържан. Малко след 22 часа снощи в  Кърджали възникнал конфликт между 20-годишен и 30-годишен. В последвалата физическа саморазправа била счупена ръката на по-възрастния. На пострадалия е била оказана медицинска помощ. Извършителят на деянието е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 11.07.24 в 11:29

Йълдъз Ибрахимова ще пее на 15-ата международна среща на момчилградчани

Изключително наситена програма с концерти, изложби и спортни прояви ще съпътства 15-ата международна среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми". Тя ще се проведе в дните между 22 и 27 юли и се очаква за нея да пристигнат хиляди хора, родени или свързани с Момчилград. Международната среща стартира на 22 юли с любителски турнир по пейнтбол,..

публикувано на 11.07.24 в 09:02