Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишен трафик и добри резултати в борбата с контрабандата отчитат на "Капитан Андреево"

Митниците отбелязват професионалния си празник

2
Снимка: Агенция "Митници"

26 януари е Международният ден на митниците. Световната митническа общност празнува в чест на състоялата се на този ден през 1953 година първа официална сесия на Съвета на митническо сътрудничество, познат днес като Световна митническа организация. Тази година честването е по-специално, защото се отбелязва и 70-тата годишнина на Световната митническа организация. Страните-членки на организацията са 183. България членува от 1 август 1973 година.

С плакет на Агенция „Митници“ е награден екипът на митнически пункт (МП) "Капитан Андреево" в днешния професионален празник. Постигнатите високи резултати в противодействието на валутните нарушения, борбата с наркотрафика и контрабандата е причината екипът на най-големият сухопътен пункт у нас да бъде награден. Отличени са още екипът на сектор „Борба с наркотрафика“  на пункта, звено 1, както и персонално 19 митнически служители. Това съобщи за Радио Кърджали Диана Маркова от Агенция „Митници“, експерт „Връзки с обществеността“ с ресор Митнически пункт Капитан Андреево.

"Продължава тенденцията на устойчиво увеличение на товарния трафик на ГКПП „Капитан Андреево“, като през изминалата година са обработени рекордните 994 758 товарни автомобили, ръстът спрямо 2021 г. е 12 процента, а в сравнение с 2020 г.- 41 на сто", каза Маркова.

Входните трасета на пункта се увеличават от 10 на 13Изграждат се три нови, като двете са входящи, специално за хладилни камиони и стоки, които подлежат на официален контрол от Българската агенция по безопасност на храните. Те ще бъдат оборудвани с везни с автоматично действие, както и с отделна площадка за рентгенови проверки, което ще ускори митническия и граничния контрол на този тип товари, както и на другите товарни автомобили. Капацитетът на трасетата е 600 камиона на денонощие. Третото трасе няма да бъде оборудвано, но ще се ползва или за извънгабаритни товари, или за пренасочване.

С 930 повече в сравнение с 2021 г. са съставените актове за нарушения, свързани с контрабанда на акцизни стоки и валута. През отминалата година те са общо 3287. Образувани са 115 досъдебни производства с 32 повече спрямо предходната година. Иззети са близо 10 500 000 къса цигари с 15 процента повече в сравнение с предишната година. Заловеният контрабанден тютюн за пушете, вкл. тютюн за наргиле, е малко под 2300 кг.

През изминалата година са предотвратени 33 опита за трафик на наркотични вещества, от които 120.210 кг хероин, 75.7 кг канабис, 5.2646 кг – метамфетамин, 28 910 таблетки псевдоефедрин и 44 049 таблетки със седативно действие“, каза Диана Маркова.

Тя припомни случая, в който в началото на август 2022 година беше разкрито най-голямото количество хероин от служители на отдел „Борба с наркотрафика“ на МП „Капитан Андреево“ при проверка на лек автомобил с френска регистрация, в който пътуваше семейство с две малолетни деца и две кучета. "Семейството се връща във Франция от едномесечна ваканция в Турция и многократно отказва да разтовари кучетата и част от багажа, за да се извърши митническа проверка. След отстраняване на кората на багажника, на мястото на резервната гума са открити 105 пакета хероин. След отстраняване на седалките, в естествените кухини на пода, под предните две седалки, са открити още 104 идентични пакети с хероин, както и един пакет с 90 грама съдържащ хашиш. Общото бруто количество на хероина е 105 кг", посочи експертът.

Не са редки случаите, при които митническите служители установяват пренасяне на фалшиви стоки, носещи популярни търговски марки. През отминалата година са задържани 750 000 артикула, по-голяма част от които облекла, парфюми, спортни обувки, чанти, портмонета, колани, информира Маркова.

Данните за отминалата година показват значително нарастване на случаите и стойността на контрабандно пренасяната валута. За 2022 г. тя е с левова равностойност над 27 млн.лв. Най-често пренасяната непозволено валута е в евро, британски лири и щатски долари.

Рекордната сума, установявана на българска граница е открита на МП „Капитан Андреево“ в края на месец май, при проверка на автобус с турска регистрация, пътуващ от Румъния за Турция. На четири различни места са открити общо 40 пакета с евробанктноти с равностойност 3 150 589 лева. Две седмици по-късно митничарите разкриват контрабанда на евро с левова равностойност близо 2 000 000 лева. Парите са укрити в специално изграден тайник в автобус, пътуващ от Германия за Турция, информира Диана Маркова.

През изминалата година се запазва тенденцията паричните средства да бъдат пренасяни в товарни автомобили на път от Западна Европа и Великобритания към Турция“, обобщи тя.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Никола Чанев

Чанев свиква среща за околовръстния път на Кърджали

Областният управител на Кърджали Никола Чанев ще инициира среща с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“, за да коментират перспективите за изграждането на обходен път. Той е изискал и информация за забавеното начало на основния ремонт на пътя за Маказа в участъка от входа на..

публикувано на 01.05.24 в 17:22

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс.  В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде..

публикувано на 01.05.24 в 14:11
Момичета от СУ “П. Р. Славейков” лазаруват

Девойки от “Славейков” пресъздадоха обичая "Лазаруване"

Група девойки от 9 и 10 клас на СУ “П. Р. Славейков” представиха обичая "Лазаруване".  Рано сутрин, преди Лазаровден, те посетиха заместник-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, областния управител Никола Чанев, началника на РУО-Кърджали Ангелина Костова, както и директора на училището Милко Багдасаров и заместниците му, за да честитят..

публикувано на 27.04.24 в 15:52

Лазаровден е

Момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева пресъздадоха пролетния момински обичай "Лазаруване" в двора на детския комплекс.  Пред дошлите на празника деца и родители, малките лазарки, облечени с пъстри носии и закичени с цветя, разказаха за традициите и обичаите за Лазаровден, пяха лазарски песни, играха хора..

публикувано на 27.04.24 в 14:05

БСП ще определи на пленум кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

обновено на 27.04.24 в 12:05
Даниела Петрова

Общинският съветник Даниела Петрова предлага мобилно туристическо приложение за Кърджали

Общината да възложи изработването и въвеждането на мобилно приложение, с което туристите да се ориентират по-лесно в туристическите обекти в Кърджали. Това предложи на последната сесия на Общинския съвет председателят на Постоянната комисия по европейски проекти и туризъм Даниела Петрова. За Радио Кърджали тя обясни: "Посредством мобилното приложение..

публикувано на 26.04.24 в 15:43

"Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел

От 26 април 2024 г., „Български пощи“ възстановяват приемането на писмовни пратки и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски EMS пратки. От компанията обръщат внимание, че във връзка с обстановката в Израел и възможностите на авиопревозвачите са възможни забавяния в доставките.  Не са изключени анулирания на полети в последния..

публикувано на 26.04.24 в 12:09