Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Гробовете край Неделино са от средновековен некропол

Снимка: РИМ Смолян

Част от средновековен некропол от X – XII  век са четирите гроба – три на възрастни и един детски, които  собственици разкриха в ливадата си близо до Неделино, в местността „Барица“, при извършване на строителни работи.

При зачистване на единия от скелетите археолозите са открили два бронзови пръстена. Изображението върху единия дава основание на експертите да направят точната датировка на гробовете. Това обясни за Радио Кърджали археологът от Регионален исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян д-р Николай Бояджиев.

Разположението на труповете – изток-запад, потвърждава предположението, че погребенията са християнски, поясни специалистът. „Обредът е християнки, както и начинът на изграждане на гробовете е типично средновековно – гробната камера е изградена от местни плочести камъни, които ограждат гробовете от всички страни и горе са похлупени с големи плоски камъни. Ориентацията на скелетите е изток-запад – глава на запад, крака на изток, като ръцете на покойниците са скръстени или на корема, или на гърдите, какъвто беше и нашият случай. Така че можем със сигурност да кажем вече, че се касае за средновековен некропол, от който на този етап, при тези изкопни работи, случайно се попада на четири гроба“, описа археологът.

Д-р Бояджиев допусна, че е възможно в непроучената все още част на местността да има още гробове. Има голяма вероятност наблизо да е имало селище, щом има некропол, считат специалистите. Към момента не са известни исторически източници, които да сочат средновековно населено място в близост. „През столетията се е свличала пръст и на повърхността не личи нищо. Теренът е ливада, по-рано вероятно е била обработвана като нива. Тоест гробовете са доста надълбоко“, поясни д-р Бояджиев.

В момента обектът е временно консервиран. Очаква се комисия от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата да предпише по-нататъшни действия по опазване и проучване на обекта. „Не мога да се ангажирам със срокове, времето в момента не е благоприятно“, поясни д-р Николай Бояджиев.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова

БНР подкасти:

Вижте още

Представят енциклопедия „Тракия“ за 26 март

Представяне на енциклопедия „Тракия“, изготвена от Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) и от Тракийския научен институт е едно от събитията, с които тази година ще бъде отбелязан 26 март – Ден на Тракия. Събитието ще е на 28 март в Националната библиотека „Кирил и Методий“. Това съобщи за Радио Кърджали председателят на СТДБ Красимир..

публикувано на 22.03.23 в 16:15

Провеждат информационна кампания за кърджалийските фермери

Български фермерски съюз провежда Национална информационна кампания в помощ на заетите в сектора. Това каза председателят Георги Стоянов за Радио Кърджали. Събитието ще се проведе днес в Кърджали и е първото такова за областта. Кампанията е оформена така, че да отговори на питания от страна на фермерите. Експерти от Министерството на земеделието ще..

публикувано на 22.03.23 в 10:30

Българка: Вярвам, че Георги ще продължи добрите дела на баща си отец Александър Чакърък

Вярвам, че синът на отец Александър Чакърък Георги, както и цялото му семейство ще продължат делото му – да бъде мост между българския и турския народи, а също да съхранява традициите на предците си. Това каза Розалина Гьобеклиева от Хасково в ефира на предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали. Семейството на Гьобеклиева има..

обновено на 19.03.23 в 18:48
Иво Маев, политолог

Иво Маев: Предизборната кампания е вяла, политиците не искат да дразнят избирателите

Това е най-скучната и невидима предизборна кампания. Това заяви в ефира на Радио Кърджали политологът Иво Маев и кометира причините. " Дневният ред на хората е друг. Притиснати са от икономически обстоятелства и влошена социално-икономическа среда. В този смисъл, правенето на активна кампания в голяма степен може по-скоро да дразни избирателите,..

публикувано на 17.03.23 в 12:49

От Паспал: Апелът към политиците е да се съвземат

70 годишният Христо Омаров от село Паспал, община Ардино вярва, че след изборите на 2 април политическата картина в страната ще се промени към по-добро. Апелът му към политиците е да се съвземат и вече да почнат да правят нещо добро за България.  Пенсионираният миньор понякога отскача и до Мадан, където също има жилище, но не може да..

публикувано на 17.03.23 в 10:04

Дигитализираха сто графики на Владимир Чукич

С то графични рисунки на кърджалийския художник Владимир Чукич бяха представени в  Керимовата къща в Кърджали.  Рисунките, създадени и публикувани в местните вестници в периода 1979 - 2009 г., са адаптирани чрез графична компютърна обработка. Изложбата е в рамките на проект на Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров" - „Дигитални..

публикувано на 16.03.23 в 12:47

Предлагат финансова и логистична подкрепа на млади предприемачи от региона

На обучение- среща канят бъдещи предприемачи, които искат да обогатят мрежата си от контакти в България и в чужбина консултанти. Събитието е в рамките на проект по трансграничната програма за сътрудничество между България и Гърция – INTERREG. Това съобщи за Радио Кърджали един от организаторите на срещата, доц. Тодор Ялъмов, заместник-декан на..

публикувано на 14.03.23 в 17:35