Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Павлин Кръстев: В приключилия парламент започнахме диалог

Павлин Кръстев
Снимка: Личен архив


Четиридесет и осмото народно събрание е на започнатия диалог между политическите сили. Такава оценка даде за приключилия вече работа парламент депутатът в него Павлин Кръстев от Движението за права и свободи.

Коалициите, в които влизаше ДПС в 48-ия парламент са били премерени и в полза на добрите решения за избирателите, коментира депутатът от Кърджали. Той посочи някои от добрите решения, взети с участието на Движението. „В Комисията по икономическа политика може би направихме едно нещо много добро, че спряхме това, че застраховките „Гражданска отговорност“ на българските граждани няма да се вдигнат драстично с 50, 75 или 100 процента“, подчерта Кръстев.

Той посочи още приетите промени в Закона за горите, които ще помогнат, по думите му, да бъде правена санитарна сеч превантивно, по преценка на горските власти, за да бъдат предотвратявани бедствия. „Също така този закон дава възможност да бъде гарантирано осигуряването на дърва за огрев на нуждаещите се в районите, на достъпни цени, като Горското вече ще може да продава дърва за огрев само и единствено тогава, когато местното население е задоволено“, каза екс депутатът.

Решението за промяна в изчисляването на минималната работна заплата от следващата година, както и безплатните учебници за всички ученици до завършване на средно образование, включително тези по майчин език, бяха другите успехи на 48-то НС, взети с гласовете на ДПС, които посочи Кръстев.

Той отрече ДПС да е влизало в безпринципни коалиции. По думите му Движението е работило с различните парламентарни групи по законопроекти „в зависимост от това кое ще бъде по-добро за българските граждани и за българските избиратели и в различните моменти сме гласували с различните партии“.

Това дали ще има  кабинет в 49-то НС предполагам, че отсега никой не може да го каже. Но мога да кажа само едно нещо, че 48-то народно събрание, 47-то и 46-то бяха провалени именно заради липса на диалог“, каза Кръстев. Според него в 48-то НС са поставени основите на необходимия диалог, което му дава надежда за бъдещия, 49-ти парламент „с една ясна коалиция или с един програмен кабинет, който вече да работи за българските граждани“.

„Плаващите" мнозинства не са добри за парламента, защото не е ясно кой носи политическата отговорност. Рано е все още да се каже при какви условия и с кои партии ДПС би влязло в коалиция в идния парламент, коментира Павлин Кръстев.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова
Вижте още

Хасково скоро ще има своя "Нулев километър"

Хасково ще има своя „Километър нула“. Това съобщи в сутрешния блок на Радио Кърджали „След първото кафе“ архитект Драгомир Андонов. Той е президент на Ротари клуб „Хасково-Аида“, който е инициатор за поставянето на арт-инсталацията. Идеята има съгласието и подкрепата на община Хасково. Целта е да се обозначи тъй нареченият километър..

публикувано на 28.03.23 в 14:47
д-р Диана Вълчева

Ковид ограничи туберкулозата

Туберкулозата вече не е болестта на бедността. Все по-често заболяват и хора, които не са сред най-бедните, които са с висок стандарт. Сред причините за нарастването на заболеваемостта в по-широк мащаб в света е стреса, в който живеем. Това сочат наблюденията на специалисти. Самолечението и безконтролното приемане на антибиотици са сред..

публикувано на 23.03.23 в 15:57

Представят енциклопедия „Тракия“ за 26 март

Представяне на енциклопедия „Тракия“, изготвена от Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) и от Тракийския научен институт е едно от събитията, с които тази година ще бъде отбелязан 26 март – Ден на Тракия. Събитието ще е на 28 март в Националната библиотека „Кирил и Методий“. Това съобщи за Радио Кърджали председателят на СТДБ Красимир..

публикувано на 22.03.23 в 16:15

Може ли ябълката да бъде опасна или защо да измиваме плодовете

Защо някои от ябълките в търговската мрежа изглеждат гланцирани. С какви вещества обработват плодовете и какъв риск крият те за здравето ни. Възможно ли е да се стигне до алергична реакция, ако не измиете старателно плодове, които са повърхностно обработени.  Как да предпазим децата, а и възрастните - да измиваме плодовете или да ги обелим. Тази тема..

публикувано на 08.03.23 в 13:09

Отец Николай: Прошката е важна, за да осъзнае човек сам себе си

На 26 февруари е Неделя Сиропустна, наричана още Сирни Заговезни или Прошка. Денят се отбелязва седмица след Месни заговезни и седем седмици преди Великден. В понеделника след Сирни Заговезни започва Великият пост. На Сирни Заговезни се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да..

публикувано на 24.02.23 в 16:33

За безопасен интернет и срещу агресията работят през февруари в Съвета по наркотични вещества в Кърджали

Агресията в живота на младите хора е темата на събитие, което се организира от Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали и местната комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. То е посветено на т.нар. "Ден на розовата фланелка", в който училищата от много страни по света отбелязват борбата срещу тормоза с различни..

публикувано на 22.02.23 в 12:45

Ферит Йоанна Текбаш: Болката от разрушените храмове е голяма

Земетресението в Турция разруши най-стария християнски храм в света след Йерусалимската.  Църквата „Св. апостоли Петър и Павел“ в Антакия, която някога беше една от най-красивите и исторически църкви в Турция се срути. Това е огромна загуба за всички в Хатай. Мога да кажа, че всички разрушени от земетресението християнски храмове бяха..

публикувано на 20.02.23 в 14:09