Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Малките групи „живеят“ трудно в народното събрание

Григор Захариев: Парламентът работеше под външен натиск

Григор Захариев
Снимка: Мехмед Реджеб


Като недобра оцени работата на отминалото 48-мо народно събрание депутатът от Кърджали от партия „Български възход“ Григор Захариев.

Сред трудните решения, взети от закрития вече парламент, той посочи свързаните със закупуването на втора ескадрила от F16. Екс депутатът призна, че на Комисията по отбрана се е наложило да направи неоправдана на пръв поглед сделка. Посочи и причината – „поради грешки и неща, които не са догледани в първата сделка, втората трябваше да бъде направена, за да бъдат доставени още осем самолета и въоръжение към първите осем. Това беше една сделка, която бяхме принудени да направим, защото, ако бяхме получили първите осем самолета, те нямаше да могат да изпълняват своите функции. … Аз, лично, подкрепих  идеята за вторите осем самолета, защото смятам, че това е пътят за модернизация на българската армия. Ние трябва да имаме  съвременно въоръжение и то да е функционално“, каза Захариев.

Не добра е оценката на депутата за работата на 48-то НС, като цяло. „Твърде много време се губи в „излишни“ дебати. Неща, които са ясни вече като гласуване и като законопроекти, се обсъждаха с часове. Нещо, което аз, лично, не го приемам за нормално“.

Народното събрание работеше под много силен външен натиск, имам предвид държави … чуждестранни интереси. Партия „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ въведоха много такива законопроекти, даже до последно гласувахме такива неща, които не са от дневния ред на българския народ“, каза екс депутатът. Като пример Захариев посочи гласуването за Гладомора в Украйна през 1932-1933 г. „Това не е нещо, което е на дневен ред за българския народ. Имаше много законопроекти, които  можехме да видим през това време и те да се отразят пряко на живота на народа, който ни е изпратил там заради това да се грижим за него“, категоричен беше той.

Захариев изрази надежда за по-голяма избирателна активност, за да има достатъчна представителност следващия парламент. „С новия Изборен кодекс, който приехме ударно и според мен пак под някакъв натиск, не мога да кажа какъв, би трябвало да се активизира народа да гласува по-масово“, каза екс депутатът.

Другото му очакване е, че „хората, които ще влязат в парламента, ще се занимават повече с дневния ред на българските граждани“.

По повод социологическо проучване, което сочи голям брой разочаровани избиратели на партия „Български възход“, Захариев коментира: „До голяма степен по-големите парламентарни групи ни потискат от гледна точка на това, че дори и част от нашите идеи те си ги присвояват“. Като пример той посочи възможността възобновяеми енергоизточници да се монтират в домакинствата. „Ние направихме така че това да не бъде с разрешителен режим от енергоразпределителните дружества, с които в един момент частникът става конкурент. Ние това го направихме, но по-големите партии казаха – ами, благодарение на нас стана. Малка парламентарна група трудно съществува в това пространство без да й бъде отнета възможността да има собствено лице“, категоричен беше Захариев. По оценката му най-голямото разочарование на избирателите на партията е дошло от гласуването за предоставяне на оръжие на Украйна. „Аз, лично гласувах против. Но и там нещата стояха малко по-различно. Ние казахме така: искаме да получи българската армия оборудване и въоръжение такова, каквото е необходимо и ние да дадем наше. Това обаче, първото, се пропусна и в края на краищата остана, че сме гласували за даването на оръжие на Украйна, което в този си вид, според мен не е добре за България“.

Акценти в предизборната кампания на партия „Български възход“ ще са проблемите на хората, „всичко, което касае народа пряко, неговото съществуване и оцеляване в тези тежки кризи, които са в момента в България, които се вихрят със страшна сила.

В 48-мия парламент групата на „Български възход“ „направихме всичко възможно да има диалог и този диалог да води не към разрушаване на мостовете между хората и между парламентарните групи, а към създаването дори и на нови мостове. Всички, които се опитаха да направят нещо, сме ги подкрепили, като сме си запазили своята самоличност и идентичност. Мисля, че в 49-ия парламент ще има по-голяма диалогичност“ изрази увереност Григор Захариев.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова
Вижте още

Хасково скоро ще има своя "Нулев километър"

Хасково ще има своя „Километър нула“. Това съобщи в сутрешния блок на Радио Кърджали „След първото кафе“ архитект Драгомир Андонов. Той е президент на Ротари клуб „Хасково-Аида“, който е инициатор за поставянето на арт-инсталацията. Идеята има съгласието и подкрепата на община Хасково. Целта е да се обозначи тъй нареченият километър..

публикувано на 28.03.23 в 14:47
д-р Диана Вълчева

Ковид ограничи туберкулозата

Туберкулозата вече не е болестта на бедността. Все по-често заболяват и хора, които не са сред най-бедните, които са с висок стандарт. Сред причините за нарастването на заболеваемостта в по-широк мащаб в света е стреса, в който живеем. Това сочат наблюденията на специалисти. Самолечението и безконтролното приемане на антибиотици са сред..

публикувано на 23.03.23 в 15:57

Представят енциклопедия „Тракия“ за 26 март

Представяне на енциклопедия „Тракия“, изготвена от Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) и от Тракийския научен институт е едно от събитията, с които тази година ще бъде отбелязан 26 март – Ден на Тракия. Събитието ще е на 28 март в Националната библиотека „Кирил и Методий“. Това съобщи за Радио Кърджали председателят на СТДБ Красимир..

публикувано на 22.03.23 в 16:15

Може ли ябълката да бъде опасна или защо да измиваме плодовете

Защо някои от ябълките в търговската мрежа изглеждат гланцирани. С какви вещества обработват плодовете и какъв риск крият те за здравето ни. Възможно ли е да се стигне до алергична реакция, ако не измиете старателно плодове, които са повърхностно обработени.  Как да предпазим децата, а и възрастните - да измиваме плодовете или да ги обелим. Тази тема..

публикувано на 08.03.23 в 13:09

Отец Николай: Прошката е важна, за да осъзнае човек сам себе си

На 26 февруари е Неделя Сиропустна, наричана още Сирни Заговезни или Прошка. Денят се отбелязва седмица след Месни заговезни и седем седмици преди Великден. В понеделника след Сирни Заговезни започва Великият пост. На Сирни Заговезни се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да..

публикувано на 24.02.23 в 16:33

За безопасен интернет и срещу агресията работят през февруари в Съвета по наркотични вещества в Кърджали

Агресията в живота на младите хора е темата на събитие, което се организира от Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали и местната комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. То е посветено на т.нар. "Ден на розовата фланелка", в който училищата от много страни по света отбелязват борбата срещу тормоза с различни..

публикувано на 22.02.23 в 12:45

Ферит Йоанна Текбаш: Болката от разрушените храмове е голяма

Земетресението в Турция разруши най-стария християнски храм в света след Йерусалимската.  Църквата „Св. апостоли Петър и Павел“ в Антакия, която някога беше една от най-красивите и исторически църкви в Турция се срути. Това е огромна загуба за всички в Хатай. Мога да кажа, че всички разрушени от земетресението християнски храмове бяха..

публикувано на 20.02.23 в 14:09