Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малките групи „живеят“ трудно в народното събрание

Григор Захариев: Парламентът работеше под външен натиск

Григор Захариев
Снимка: Мехмед Реджеб


Като недобра оцени работата на отминалото 48-мо народно събрание депутатът от Кърджали от партия „Български възход“ Григор Захариев.

Сред трудните решения, взети от закрития вече парламент, той посочи свързаните със закупуването на втора ескадрила от F16. Екс депутатът призна, че на Комисията по отбрана се е наложило да направи неоправдана на пръв поглед сделка. Посочи и причината – „поради грешки и неща, които не са догледани в първата сделка, втората трябваше да бъде направена, за да бъдат доставени още осем самолета и въоръжение към първите осем. Това беше една сделка, която бяхме принудени да направим, защото, ако бяхме получили първите осем самолета, те нямаше да могат да изпълняват своите функции. … Аз, лично, подкрепих  идеята за вторите осем самолета, защото смятам, че това е пътят за модернизация на българската армия. Ние трябва да имаме  съвременно въоръжение и то да е функционално“, каза Захариев.

Не добра е оценката на депутата за работата на 48-то НС, като цяло. „Твърде много време се губи в „излишни“ дебати. Неща, които са ясни вече като гласуване и като законопроекти, се обсъждаха с часове. Нещо, което аз, лично, не го приемам за нормално“.

Народното събрание работеше под много силен външен натиск, имам предвид държави … чуждестранни интереси. Партия „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ въведоха много такива законопроекти, даже до последно гласувахме такива неща, които не са от дневния ред на българския народ“, каза екс депутатът. Като пример Захариев посочи гласуването за Гладомора в Украйна през 1932-1933 г. „Това не е нещо, което е на дневен ред за българския народ. Имаше много законопроекти, които  можехме да видим през това време и те да се отразят пряко на живота на народа, който ни е изпратил там заради това да се грижим за него“, категоричен беше той.

Захариев изрази надежда за по-голяма избирателна активност, за да има достатъчна представителност следващия парламент. „С новия Изборен кодекс, който приехме ударно и според мен пак под някакъв натиск, не мога да кажа какъв, би трябвало да се активизира народа да гласува по-масово“, каза екс депутатът.

Другото му очакване е, че „хората, които ще влязат в парламента, ще се занимават повече с дневния ред на българските граждани“.

По повод социологическо проучване, което сочи голям брой разочаровани избиратели на партия „Български възход“, Захариев коментира: „До голяма степен по-големите парламентарни групи ни потискат от гледна точка на това, че дори и част от нашите идеи те си ги присвояват“. Като пример той посочи възможността възобновяеми енергоизточници да се монтират в домакинствата. „Ние направихме така че това да не бъде с разрешителен режим от енергоразпределителните дружества, с които в един момент частникът става конкурент. Ние това го направихме, но по-големите партии казаха – ами, благодарение на нас стана. Малка парламентарна група трудно съществува в това пространство без да й бъде отнета възможността да има собствено лице“, категоричен беше Захариев. По оценката му най-голямото разочарование на избирателите на партията е дошло от гласуването за предоставяне на оръжие на Украйна. „Аз, лично гласувах против. Но и там нещата стояха малко по-различно. Ние казахме така: искаме да получи българската армия оборудване и въоръжение такова, каквото е необходимо и ние да дадем наше. Това обаче, първото, се пропусна и в края на краищата остана, че сме гласували за даването на оръжие на Украйна, което в този си вид, според мен не е добре за България“.

Акценти в предизборната кампания на партия „Български възход“ ще са проблемите на хората, „всичко, което касае народа пряко, неговото съществуване и оцеляване в тези тежки кризи, които са в момента в България, които се вихрят със страшна сила.

В 48-мия парламент групата на „Български възход“ „направихме всичко възможно да има диалог и този диалог да води не към разрушаване на мостовете между хората и между парламентарните групи, а към създаването дори и на нови мостове. Всички, които се опитаха да направят нещо, сме ги подкрепили, като сме си запазили своята самоличност и идентичност. Мисля, че в 49-ия парламент ще има по-голяма диалогичност“ изрази увереност Григор Захариев.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57