Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Митева: Бъбречните заболявания са коварни, профилактиката при децата е задължителна

Проф. Полина Митева и Веселина Джамбазова, инициатори на инициативата
Снимка: Галина Стефанова

Повече от 100 деца от общините Ивайловград и Крумовград бяха прегледани профилактично за бъбречни и урологични заболявания и аномалии в рамките на инициативата „Нефрологична подкрепа за деца от малките селища“, организирана от Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания, съобщи председателят на сдружението Веселина Джамбазова. Прегледите извърши един от водещите специалисти в областта на детската нефрология и хемодиализа проф. Полина Митева.

Не са констатирани болни или деца с урологични аномалии сред всички прегледани 110 деца на възраст между 5 и 17 години в двете общини, което е радващо, каза проф. Митева. Масово обаче са били с т.нар. „звездно небе“ – мехури, пълни с утайка. „Тази утайка е предпоставка за развитието на бактерии от една страна. От друга страна  - за образуване на камъни. Децата трябва да се приучват от ранна възраст на тоалет. … Родителите трябва да учат децата си да пият вода и да пикаят. На два часа и половина да изпразват мехура. Но за да изпразват мехура, те трябва да са и пили вода. Това е много важно“, категорична беше проф. Митева.

Бъбречните заболявания могат да са различни – от такива, които не изискват специфично внимание до такива, които водят до тежки последствия, подчерта тя. И допълни: Бъбречните заболявания са скрити заболявания. Човек може да мисли, че е здрав, а те да подклаждат огънчето, докато в един момент ги намерим в краен стадий“.

Професорът припомни, че е важно родителите да се възползват от въведения задължителен профилактичен преглед на шестмесечна възраст за установяване на бъбречни заболявания и урологични аномалии. Ако бъдат открити навреме може да се предотвратят тежки последици.

Идеята на настоящия проект е да бъдат прегледани децата от малки населени места и ако се установят проблеми, да бъдат „хванати“ в ранен етап и да бъдат насочени към специализирана помощ.

Проф. Митева сподели изненадата си, че в Ивайловград няма дори елементарна лаборатория за изследване на урина.

Трябва да се отбележи, че тази инициатива се организира благодарение на съвместното действие на лекари, представители на институции, неправителствени организации и спонсори, които осигуряват средствата за логистиката, подчерта Веселина Джамбазова.

На този етап инициативата си е поставила цел да извърши профилактични прегледи на децата в поне осем общини в страната. Организаторите не биха отказали обаче на всяка община, която би проявила желание нейните най-млади жители също да бъдат включени.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова
Вижте още

Турция е най-предпочитан бизнес партньор според БТПП

Актуално проучване на Българската търговско-промишлена палата показва, че Германия отстъпва досегашното първо място като най-предпочитан бизнес партньор за родните компании. Лидерската позиция в момента заема южната ни съседка Турция. Разликата между двете страни обаче е едва 1%. Челната шестица на предпочитаните партньори от българския бизнес се..

публикувано на 26.03.23 в 13:19
Търсят се смели млади предприемачи и от област Кърджали

Фондът на фондовете и алма-матер с нов конкурс за младежки стартъпи

Фондът на фондовете и Софийският университет „Св. Климент Охридски" стартираха второто издание на националния конкурс „Най-добър младежки стартъп в България”. Това съобщи за Радио Кърджали доц. Тодор Ялъмов, зам.-декан „Научноизследователска дейност, иновации и проекти“ в Стопански факултет на Софийския университет. Конкурсът е отворен..

публикувано на 24.03.23 в 22:01

Провеждат информационна кампания за кърджалийските фермери

Български фермерски съюз провежда Национална информационна кампания в помощ на заетите в сектора. Това каза председателят Георги Стоянов за Радио Кърджали. Събитието ще се проведе днес в Кърджали и е първото такова за областта. Кампанията е оформена така, че да отговори на питания от страна на фермерите. Експерти от Министерството на земеделието ще..

публикувано на 22.03.23 в 10:30

Българка: Вярвам, че Георги ще продължи добрите дела на баща си отец Александър Чакърък

Вярвам, че синът на отец Александър Чакърък Георги, както и цялото му семейство ще продължат делото му – да бъде мост между българския и турския народи, а също да съхранява традициите на предците си. Това каза Розалина Гьобеклиева от Хасково в ефира на предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали. Семейството на Гьобеклиева има..

обновено на 19.03.23 в 18:48
Иво Маев, политолог

Иво Маев: Предизборната кампания е вяла, политиците не искат да дразнят избирателите

Това е най-скучната и невидима предизборна кампания. Това заяви в ефира на Радио Кърджали политологът Иво Маев и кометира причините. " Дневният ред на хората е друг. Притиснати са от икономически обстоятелства и влошена социално-икономическа среда. В този смисъл, правенето на активна кампания в голяма степен може по-скоро да дразни избирателите,..

публикувано на 17.03.23 в 12:49

От Паспал: Апелът към политиците е да се съвземат

70 годишният Христо Омаров от село Паспал, община Ардино вярва, че след изборите на 2 април политическата картина в страната ще се промени към по-добро. Апелът му към политиците е да се съвземат и вече да почнат да правят нещо добро за България.  Пенсионираният миньор понякога отскача и до Мадан, където също има жилище, но не може да..

публикувано на 17.03.23 в 10:04

Дигитализираха сто графики на Владимир Чукич

С то графични рисунки на кърджалийския художник Владимир Чукич бяха представени в  Керимовата къща в Кърджали.  Рисунките, създадени и публикувани в местните вестници в периода 1979 - 2009 г., са адаптирани чрез графична компютърна обработка. Изложбата е в рамките на проект на Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров" - „Дигитални..

публикувано на 16.03.23 в 12:47