Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Експерти проучват нагласите за екообразование в Кърджали

Снимка: salesmaster.tech

Ученици от Кърджали ще създават еко ядра в училищата за повишаване на знанията за опазване на околната среда.

Кърджалийски школа и организации са откликнали на предложение на екоспециалисти за обучителна програма. „Ние създадохме рамката на тази образователна програма, която предполага повишаване на екологичните знания, съвместни действия в посока учене и практически дейности и постигане на умения и тяхното споделяне“, описа инициативата основният организатор Даниел Костов. Той е експерт в областта на екологията с интереси в теми, свързани с устойчиво образование, кръговост на икономиката, отчетност и спазване на законовите изисквания.

Първи стъпки по програмата вече са извървени в община Ивайловград. Осъществени са уроци на тема екологична компетентност и познаване на нормативната уредба. Организирани са акции, в които граждани са предали свои електроуреди за рециклиране. „Резултатите бяха много добри“, каза екоспециалистът.

Той описа предстоящите стъпки със заинтересовани в община Кърджали за повишаване на екокултурата и подобряване и запазване на околната среда. „Ще направим одити на училищата, за да разберем нивото на техните екологични практики, както и нивото на знанията и уменията в областта на устойчивост и екологично познаване на света наоколо, след което ще предложим и заедно ще планираме стъпки за екологично образование и курсове и практически занятия, които ще бъдат както идентифициране на проблемите в общините, така и приоритизиране на направленията, в които трябва да се работи. И тогава заедно – екологичните ядра на училищата и общините, да постигнем промени“, обясни Даниел Костов.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Галина Стефанова

БНР подкасти:

Вижте още

Хасково скоро ще има своя "Нулев километър"

Хасково ще има своя „Километър нула“. Това съобщи в сутрешния блок на Радио Кърджали „След първото кафе“ архитект Драгомир Андонов. Той е президент на Ротари клуб „Хасково-Аида“, който е инициатор за поставянето на арт-инсталацията. Идеята има съгласието и подкрепата на община Хасково. Целта е да се обозначи тъй нареченият километър..

публикувано на 28.03.23 в 14:47
д-р Диана Вълчева

Ковид ограничи туберкулозата

Туберкулозата вече не е болестта на бедността. Все по-често заболяват и хора, които не са сред най-бедните, които са с висок стандарт. Сред причините за нарастването на заболеваемостта в по-широк мащаб в света е стреса, в който живеем. Това сочат наблюденията на специалисти. Самолечението и безконтролното приемане на антибиотици са сред..

публикувано на 23.03.23 в 15:57

Представят енциклопедия „Тракия“ за 26 март

Представяне на енциклопедия „Тракия“, изготвена от Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) и от Тракийския научен институт е едно от събитията, с които тази година ще бъде отбелязан 26 март – Ден на Тракия. Събитието ще е на 28 март в Националната библиотека „Кирил и Методий“. Това съобщи за Радио Кърджали председателят на СТДБ Красимир..

публикувано на 22.03.23 в 16:15

Може ли ябълката да бъде опасна или защо да измиваме плодовете

Защо някои от ябълките в търговската мрежа изглеждат гланцирани. С какви вещества обработват плодовете и какъв риск крият те за здравето ни. Възможно ли е да се стигне до алергична реакция, ако не измиете старателно плодове, които са повърхностно обработени.  Как да предпазим децата, а и възрастните - да измиваме плодовете или да ги обелим. Тази тема..

публикувано на 08.03.23 в 13:09

Отец Николай: Прошката е важна, за да осъзнае човек сам себе си

На 26 февруари е Неделя Сиропустна, наричана още Сирни Заговезни или Прошка. Денят се отбелязва седмица след Месни заговезни и седем седмици преди Великден. В понеделника след Сирни Заговезни започва Великият пост. На Сирни Заговезни се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да..

публикувано на 24.02.23 в 16:33

За безопасен интернет и срещу агресията работят през февруари в Съвета по наркотични вещества в Кърджали

Агресията в живота на младите хора е темата на събитие, което се организира от Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали и местната комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. То е посветено на т.нар. "Ден на розовата фланелка", в който училищата от много страни по света отбелязват борбата срещу тормоза с различни..

публикувано на 22.02.23 в 12:45

Ферит Йоанна Текбаш: Болката от разрушените храмове е голяма

Земетресението в Турция разруши най-стария християнски храм в света след Йерусалимската.  Църквата „Св. апостоли Петър и Павел“ в Антакия, която някога беше една от най-красивите и исторически църкви в Турция се срути. Това е огромна загуба за всички в Хатай. Мога да кажа, че всички разрушени от земетресението християнски храмове бяха..

публикувано на 20.02.23 в 14:09