Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

ЕС отпуска до 15 000 лева на домакинство за собствен соларен панел

Европейския съюз отпусна средства, с които домакинствата в България да могат да кандидатстват за изграждане на собствени фотоволтаични системи.

„Това е огромен шанс, социална мярка, която достига директно до хората. Очаквам тя да има дълготраен и силно положителен ефект както за икономиката и екологията като цяло, така и за всички, които успеят да се възползват от нея“.

Това коментира в ефира на Радио Кърджали енергийният експерт Илия Илиев

Той е роден в Хасково, бил е енергиен експерт в 41-то, 42-то и част от 43-то Народно събрание. Председател е на Българската асоциация за възобновяема енергия.

„Изграждането на собствени фотоволтаични системи може да направи домакинствата напълно енергийно независими, или почти независими от доставчиците на електроенергия“, смята Илия Илиев.

Отпуснатите от ЕС средства ще се използват по две направления. Осигуряване на системи за битова топла вода и соларни панели за производство на електроенергия.

По първата част помощта за домакинствата е до 1960 лева, а по втората, за соларните панели може да достигне до 15 000 лева. В зависимост от това към коя мярка ще се насочат повече кандидати, отпуснатите средства могат да достигнат за между 10 000 и 15 000 български домакинства.

Важно е да се знае, че това е мярка от зеления преход. 

Кандидатите за финансиране към момента на кандидатстване трябва да имат не ефективен метод на отопление – печка или котел с твърдо гориво.

Целта на мярката е и да намали количеството вреди емисии в атмосферата.

Кандидатите трябва да са български граждани или граждани на ЕС, със собствено жилище, в рамките на границите на населеното място на дадената община.

Ако са граждани на трета страна трябва да имат статут на постоянно пребиваващи.

Кандидатът трябва да е собственик на поне 51 процента от жилището, то трябва да е основното му жилище.

Ако има по-малко от 51 % от собствеността ще му е необходимо съгласието на останалите съсобственици.

Важно е също така да се знае, че във входа или в сградата не трябва да има регистрирани юридически лица с нестопанска цел. Защото мярката е ориентирана изцяло към физически лица и енергия, единствено за битови цели.

За това какви са критериите, трудна ли е процедурата и кои са най-важните неща, които трябва да знаем когато кандидатстваме по тази мярка? На всички тези въпроси отговаря енергийният експерт Илия Илиев в сутрешния блок на Радио Кърджали „След първото кафе“.

Цялото интервю на Радка Петкова може да чуете в прикачения звуков файл:По публикацията работи: Божидар Събев
Вижте още

Хасково скоро ще има своя "Нулев километър"

Хасково ще има своя „Километър нула“. Това съобщи в сутрешния блок на Радио Кърджали „След първото кафе“ архитект Драгомир Андонов. Той е президент на Ротари клуб „Хасково-Аида“, който е инициатор за поставянето на арт-инсталацията. Идеята има съгласието и подкрепата на община Хасково. Целта е да се обозначи тъй нареченият километър..

публикувано на 28.03.23 в 14:47
д-р Диана Вълчева

Ковид ограничи туберкулозата

Туберкулозата вече не е болестта на бедността. Все по-често заболяват и хора, които не са сред най-бедните, които са с висок стандарт. Сред причините за нарастването на заболеваемостта в по-широк мащаб в света е стреса, в който живеем. Това сочат наблюденията на специалисти. Самолечението и безконтролното приемане на антибиотици са сред..

публикувано на 23.03.23 в 15:57

Представят енциклопедия „Тракия“ за 26 март

Представяне на енциклопедия „Тракия“, изготвена от Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) и от Тракийския научен институт е едно от събитията, с които тази година ще бъде отбелязан 26 март – Ден на Тракия. Събитието ще е на 28 март в Националната библиотека „Кирил и Методий“. Това съобщи за Радио Кърджали председателят на СТДБ Красимир..

публикувано на 22.03.23 в 16:15

Може ли ябълката да бъде опасна или защо да измиваме плодовете

Защо някои от ябълките в търговската мрежа изглеждат гланцирани. С какви вещества обработват плодовете и какъв риск крият те за здравето ни. Възможно ли е да се стигне до алергична реакция, ако не измиете старателно плодове, които са повърхностно обработени.  Как да предпазим децата, а и възрастните - да измиваме плодовете или да ги обелим. Тази тема..

публикувано на 08.03.23 в 13:09

Отец Николай: Прошката е важна, за да осъзнае човек сам себе си

На 26 февруари е Неделя Сиропустна, наричана още Сирни Заговезни или Прошка. Денят се отбелязва седмица след Месни заговезни и седем седмици преди Великден. В понеделника след Сирни Заговезни започва Великият пост. На Сирни Заговезни се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да..

публикувано на 24.02.23 в 16:33

За безопасен интернет и срещу агресията работят през февруари в Съвета по наркотични вещества в Кърджали

Агресията в живота на младите хора е темата на събитие, което се организира от Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали и местната комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. То е посветено на т.нар. "Ден на розовата фланелка", в който училищата от много страни по света отбелязват борбата срещу тормоза с различни..

публикувано на 22.02.23 в 12:45

Ферит Йоанна Текбаш: Болката от разрушените храмове е голяма

Земетресението в Турция разруши най-стария християнски храм в света след Йерусалимската.  Църквата „Св. апостоли Петър и Павел“ в Антакия, която някога беше една от най-красивите и исторически църкви в Турция се срути. Това е огромна загуба за всички в Хатай. Мога да кажа, че всички разрушени от земетресението християнски храмове бяха..

публикувано на 20.02.23 в 14:09