Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Деян Николов:Правителството се опитва малко ’’под масата’’ да ни вкара в Еврозоната

| обновено на 07.02.23 в 09:43Инициативен комитет настоя българите да бъдат питани на референдум дали са съгласни България да запази българският лев като единствена официална валута до 2043 г.
"В България в следващите поне 20 години няма да бъдем готови за влизане в Еврозоната“, смята говорителят на инициативния комитет Деян Николов. Той е икономист. Завършил е „Бизнес и икономика“, със специализация „Икономическа социология“. Развива се професионално в сферата на логистиката, статистиката, бизнес анализа, мениджмънта. Работи с някои от най-големите компании в света. В момента е част от мениджмънт борда на компания, която разработва софтуерни продукти, които на базата на изкуствен интелект прогнозират и оптимизират оперативните процеси на най-големите световни логистични компании. Ежедневно комуникира с бизнес елита на Европа и света.
Попитан как върви подписката в момента, Николов отговори, че на този етап ’’ Подписката върви доста добре, може би надминава нашите очаквания. В момента имаме стотици пунктове в цялата страна, както и хиляди хора събират’’. Николов припомни, че за да е задължителен референдума за запазване на българския лев, трябва да се съберат над 400 000 подписа в рамките на 12 седмици: ’’До 10 април ни е срока. Ако продължим да събираме с това темпо, и дано и времето да е с нас, ще успеем, може би и по-рано да съберем подписите. И всъщност, защото обществото ни не иска да влезе в Еврозоната, затова върви така лесно ’’, каза Николов. Той уточни, че и в Родопите събирането на подписи върви доста добре, и квотата на този етап се преизпълнява с около 30 %.
Деян Николов смята, че решението на хората, които полагат своя подпис за провеждане на референдум, е информирано. Съгласява се обаче, че липсва на този етап  информационна кампания. ‘’ Липсваше широко обществено обсъждане изобщо още когато се заговори за Еврозоната. И има добра причина за това, защото няма много аргументи в полза на това да влезе България в Еврозоната. Правителството се опитва малко ’’под масата’’ да ни вкара в Еврозоната, без информационна кампания, без допитване, без анализ на ползите и вредите. Въпреки че има решение на Парламента, което е с ранг на закон, нито БНБ, нито Министерство на финансите, които са двата органа, които трябваше да изготвят такъв анализ, така и не си свършиха работата. Единственото което имаме е един анализ, който е в работен вариант, изготвен от над 30 експерти на БНБ в рамките на 130 страници, и почти всичко което обясняваме на хората, е на  база на написаното в този анализ, който наистина е смъртоносен за темата и за Еврозоната. Ако трябва да се осланяме на този анализ, България не е готова, и няма да бъде готова поне в следващите 20 години. Точно затова годината която сме избрали, е 2043-та’’ .
Като пропаганда определи Деян Николов твърдението, че няма юридически механизми да се проведе този референдум : ’’ Да, България е поела ангажимент да влезе в Еврозоната чрез Договора между България и Румъния за присъединяване към ЕС,  който препраща към Договора за учредяване на Европейския съюз, Договора от Маастрихт, в който е записано, че всяка държава поема ангажимент да влезе в Еврозоната в някакъв момент. В момента ние сме държава с дерогация, и можем да не въвеждаме еврото колкото време пожелаем’’. Николов уточни, че не може да се провежда референдум дали да влезем в Еврозоната, но датата на въвеждане на еврото не е записана изрично, т.е. отлагането не е уговорено.
Цялото интервю с Деян Николов може да чуете в прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Гинка Динчева
Вижте още

Хасково скоро ще има своя "Нулев километър"

Хасково ще има своя „Километър нула“. Това съобщи в сутрешния блок на Радио Кърджали „След първото кафе“ архитект Драгомир Андонов. Той е президент на Ротари клуб „Хасково-Аида“, който е инициатор за поставянето на арт-инсталацията. Идеята има съгласието и подкрепата на община Хасково. Целта е да се обозначи тъй нареченият километър..

публикувано на 28.03.23 в 14:47
д-р Диана Вълчева

Ковид ограничи туберкулозата

Туберкулозата вече не е болестта на бедността. Все по-често заболяват и хора, които не са сред най-бедните, които са с висок стандарт. Сред причините за нарастването на заболеваемостта в по-широк мащаб в света е стреса, в който живеем. Това сочат наблюденията на специалисти. Самолечението и безконтролното приемане на антибиотици са сред..

публикувано на 23.03.23 в 15:57

Представят енциклопедия „Тракия“ за 26 март

Представяне на енциклопедия „Тракия“, изготвена от Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) и от Тракийския научен институт е едно от събитията, с които тази година ще бъде отбелязан 26 март – Ден на Тракия. Събитието ще е на 28 март в Националната библиотека „Кирил и Методий“. Това съобщи за Радио Кърджали председателят на СТДБ Красимир..

публикувано на 22.03.23 в 16:15

Може ли ябълката да бъде опасна или защо да измиваме плодовете

Защо някои от ябълките в търговската мрежа изглеждат гланцирани. С какви вещества обработват плодовете и какъв риск крият те за здравето ни. Възможно ли е да се стигне до алергична реакция, ако не измиете старателно плодове, които са повърхностно обработени.  Как да предпазим децата, а и възрастните - да измиваме плодовете или да ги обелим. Тази тема..

публикувано на 08.03.23 в 13:09

Отец Николай: Прошката е важна, за да осъзнае човек сам себе си

На 26 февруари е Неделя Сиропустна, наричана още Сирни Заговезни или Прошка. Денят се отбелязва седмица след Месни заговезни и седем седмици преди Великден. В понеделника след Сирни Заговезни започва Великият пост. На Сирни Заговезни се припомнят Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им, и вашият небесен Отец няма да..

публикувано на 24.02.23 в 16:33

За безопасен интернет и срещу агресията работят през февруари в Съвета по наркотични вещества в Кърджали

Агресията в живота на младите хора е темата на събитие, което се организира от Общинския съвет по наркотични вещества в Кърджали и местната комисия за противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. То е посветено на т.нар. "Ден на розовата фланелка", в който училищата от много страни по света отбелязват борбата срещу тормоза с различни..

публикувано на 22.02.23 в 12:45

Ферит Йоанна Текбаш: Болката от разрушените храмове е голяма

Земетресението в Турция разруши най-стария християнски храм в света след Йерусалимската.  Църквата „Св. апостоли Петър и Павел“ в Антакия, която някога беше една от най-красивите и исторически църкви в Турция се срути. Това е огромна загуба за всички в Хатай. Мога да кажа, че всички разрушени от земетресението християнски храмове бяха..

публикувано на 20.02.23 в 14:09