Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кямуран Местан: Студът може да е опасен за възрастни и болни

д-р Кямуран Местан
Снимка: личен архив

Приема се, че студът е полезен за човешкото тяло, защото подобрява съня, изгаря мазнините, сваля килограми, подмладява кожата, намалява възпаленията в мускулите и потушава алергиите – почти. Но минусовите температури, които ни споходиха тази седмица, могат да бъдат сериозен проблем за здравето на всеки човек. Защо студът е опасен и кой е най-застрашен от мразовитото време? 

По време на еволюцията човешкият организъм се е приспособил да съществува в зимни и екстремни условия, но последните десетилетия хората се изнежиха, поради напредъка на технологиите, който съпътства живота ни, и минусовите температури започнаха сериозно да вредят, смята кардиологът д-р Кямуран Местан.

Традиционно вирусите са едно  от нещата, които ни вредят в зимните месеци. Хубавото е, че последните години вече има ваксини и много информация как да се предпазим от тях, обяснява специалистът. 

Освен болестите, чисто физиологически студът влияе на човешкия организъм, но тялото ни включва компенсаторни механизми, в които да преодолее ниските температури. Един такъв механизъм е намаленото отделяне на пот. Зимата се потим по-малко и така се пази топлината на човешкото тяло.

Топлината се запазва и при друг механизъм - свиването на кръвоносните съдове в кожата, което води до намаляване на циркулацията на кръв, казва д-р Местан.

 При хипертониците обаче, свиването на кръвоносните съдове, води до дискомфорт и проблеми с кръвното налягане, което започва да играе. Затова в много от случаите трябва да се регулират лекарствата им.

Сред зимните проблеми е и промяната на хранителния режим. Това е времето, когато се приемат по-тлъсти и консервирани меса. Те обаче съдържат много сол, а тя води до задържане на течности и вода и до повишаване на кръвното налягане отново.

Не бива да се пренебрегват през зимата и тревожно-депресивните състояния. Почти не им обръщаме внимание, но те се появяват през есенно-зимния сезон и са  свързани със скъсяването на светлата част от денонощието и със синтеза на серотонин или т.нар. хормон на щастието. Когато той се произвежда в по-малки количества, това води до отключване на тревожно-депресивни състояния и до "опашки" пред кабинетите на кардиолозите заради една фиксираност от страна на пациентите върху сърдечно-съдовата им система - те се оплакват от прескачане на сърцето, нестабилно кръвно налягане отново, казва д-р Местан.

Той уточнява, че най-уязвими от студа и минусовите температури са възрастните хора с хронични заболявания, особено на сърдечно-съдовата и дихателната система и някои ендокринни нарушения, като захарен диабет. А една от големите заплахи е измръзването, до което се стига, ако се включат защитните механизми на организма и кръвоносните съдове се свият, за да не губи тялото топлина. Това може да доведе до много бързо изстиване и охлаждане и след това до измръзване. Почти винаги то тръгва от периферията на тялото - ушите, върха на носа, пръстите на ръцете и краката. Затова човек трябва да се движи, ако е продължително време на студено навън, и да прави леки разтривки на най-уязвимите части на лицето и ръцете и краката.. Много е важно да не се заспива. 

Съветваме възрастните хора да излизат в светлата част на деня, да се обличат добре, да не се отдалечават много от дома си, винаги да имат телефон, казва д-р Местан. Той припомни, че малко количество алкохол може да помогне на измръзнал човек да се затопли и възстанови функциите на организма и разказа, че санбернарските кучета, които се използват като спасители в Алпите, имат вързано на врата си малко буренце с коняк. Така намереният в планината измръзнал човек отпива глътка-две, за да се сгрее.

Повече чуйте в интервюто на Станислава Георгиева с кардиолога д-р Кямуран Местан



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кольо Парамов: Депутатите няма да вдигнат ръка срещу себе си, защото при предсрочни избори оценката за тях може да бъде жестока

Всичко това, което се случва в момента, е достатъчно добре прогнозирано, и ние знаехме, че ще се стигне накрая до тук- да попаднат всички политически формации в Парламента до пиковата ситуация . Неслучайно при четвъртият избор прогнозирахме, че ще направят всичко възможно в един момент, а то стана до шестият избор, да се търси изход само..

обновено на 09.07.24 в 15:09
Мехмед Юмер

Мехмед Юмер: Анкара изчаква с отношението си към ситуацията в ДПС

Няма яснота в момента как Анкара гледа на ситуацията в ДПС и от Турция изчакват думата на почетния председател Ахмед Доган. Това мнение изказа пред Радио Кърджали журналистът и политически наблюдател, бивш главен редактор на в. "Заман", Мехмед Юмер: " През 2020 г., когато ДПС провеждаше своята 10-та национална конференция дойде изненадващо видео..

публикувано на 08.07.24 в 12:56

Милан Миланов: Разнобоят в ДПС е обезпокоителен

Безпокойство от това, че има разнобой в ДПС, изрази пред Радио Кърджали общественикът Милан Миланов в коментар на политическата ситуация у нас от последните дни: Миланов каза, че е било предвидимо, че по всяка вероятност няма да се състави правителство, при това съотношение на силите в българския парламент, а непредвидимото е било самото..

публикувано на 08.07.24 в 12:07

Д-р Гюлестан: Не може партия, създадена от страдание, да се управлява авторитарно и еднолично

"Слуховете за смъртта на Ахмед Доган са леко преувеличени" - така с перифраза на известната сентенция на Марк Твен общественикът д-р Фикри Гюлестан коментира в ефира на Радио Кърджали ситуацията в Движението за права и свободи. И обясни: " ДПС е много деликатна, много особена партия. Там нещата не могат да пипат така, с груби рице. Не може да се..

публикувано на 04.07.24 в 16:47
Боян Джапунов

Боян Джапунов - какво е да събереш 800 000 харесвания в социална платформа

Боян Джапунов, който е само на 17 години и успява да постига големи успехи още от сега в музикалните среди и социалните мрежи. Той дори не се познава с хора от музикалния бизнес в България, но сам и с малко помощ и подкрепа от двама негови приятели вече снима и видеоклипове, освен че записва свои авторски парчета на български език. Той..

публикувано на 04.07.24 в 15:30

Радослав Милев: В предизборна ситуация сме

Ситуацията е предизборна, отиваме на избори. Това е категоричното мнение на Радослав Милев, областен лидер на "Демократи за силна България" в Кърджали. Без подкрепата на ГЕРБ не може да има стабилно правителство в този парламент, каза той и обясни, че на всички политически сили ще е трудно да се явяват за седми път на избори, нападките не спират, но..

публикувано на 04.07.24 в 11:22

Ресми Мурад: Няма разединение в структурите на ДПС в Кърджалийско

„Структурите на „Движението за права и свободи“ в област Кърджали са сплотени и единни и не одобряват този начин на изразяване на позиция“. Това каза в ефира на Радио Кърджали председателят на областната структура на ДПС Ресми Мурад по повод отворено писмо и изразяване на публични позиции от някои структури след снемането на доверие от..

публикувано на 02.07.24 в 21:15