Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Сивов от акустичния проект Точка.бг : Красивият текст е най-важен за нас


Зорница Попова, Тодор Янкулов, Красимир Първанов и Пламен Сивов се събират като формация в „Точка БГ“ преди 12 години. Обединява ги любовта към поезията, представена под красивия акомпанимент на китара. Всички те са с различни професии, но ги свързва и позитивната нагласа към живота, преклонението пред хубавото слово и акустичното звучене. Така е поставено и началото - на един от фестивалите „Поети с китара“, каквито има и в момента.

 Смислените и силни текстове, в които всеки може да се припознае и да разпознае спомени от живота си, красивото съчетание на гласове и усещане за една малко позабравена красота е формулата, която кара музиката им да се помни и да се отличава от масовите комерсиални тенденции.

Името на групата идва от една от най-популярните им песни със същото заглавие, написана през 2009 г. от Пламен Сивов.

Първият им албум излиза през 2011 г. със заглавие „Нови градски песни“. Вторият албум – „Предверие“ е създаден в сътрудничество с музиканта Минко Ламбов в неговото студио и съдържа песни с духовна тематика, а третият е със заглавие „Акварел“.„Август“ излиза през април 2015 г. В него участват като гост-музиканти Венко Поромански (ударни инструменти), Борис Таслев (контрабас) и Цветина Панайотова (цигулка).За период от две години групата изнася концерти за българските общности в Скопие, Виена, Братислава, Лондон, Варшава и Краков (Полша). Основните концертни изяви на групата в София са в НДК, но ги канят и на частни тържества. За любовта към хубавата музика и поезия, за смисъла да правиш изкуство и по други теми разговарям с Пламен Сивов, един от вокалистите в Точка.бг.

ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА ГРУПАТА ОТ ХОРА ОТ РАЗЛИЧНИ ПРОФЕСИИ И КАК СА СЕ СЪБРАЛИ

"Само да кажа, че освен лекаря, и адвокатът също не е практикуващ

Как стана така, че създадохме групата? Както всяко хубаво нещо, си има своята предистория. Това, което нас ни събра, беше любовта към определен вид музика и определен вид музициране. Защото всички от нас, които създадохме групата, тези четирима души, имаме отношение към един определен жанр - т.нар. изпята поезия на английски singer songwriter, един много популярен в цял свят стил, обикновено свързан със солиращи изпълнители с китари. Тук при нас той беше популярен може би, малко по-назад във времето". Според Сивов, в един момент този стил е изтласкан от други, но всъщност "в България има страшно много хора, които продължават да обичат такава музика, продължават да имат чувствителност към хубавата поезия, която може да се пее".

Отделните изпълнители от Точка.бг се запознават по фестивали на поетите с китари. "Започнахме да слушаме един на друг песните, да си припяваме и да се опитваме да пеем заедно. И по един естествен начин се случи и групата - решихме, че много от песните, които чувахме в солови изпълнения, биха звучали много добре в аранжимент за четири гласа и три китари". 

Песните са градски песни, на съвременния човек, тъй като голямата част от хората живеят по градовете.

За тези 12 години групата имат издадени 6 албума и стотици концерти - и в България и в чужбина.

КАК ПИШАТ ТОЛКОВА КРАСИВО В ТОВА СТРЕСОВО И СУРОВО ВРЕМЕ

"Не мисля, че в суровото и стресово време, от нас се очаква да пишем сурови и стресови песни. Тъкмо обратното. Искам да кажа, че точно в такова време, като че ли човек се посяга много повече навътре към себе си и се протяга, и търси думи, които да му дадат надежда и някакъв смисъл на това съществуване. От друга страна, никой от нас няма усещането, че живее в някаква драма и трагедия. С такива нагласи сме, затова и пишем по този начин".

Това обаче не означава, че писаната им поезия е несериозна. Има песни, които са драматични, които засягат по-тъжни страни на битието, вътрешни и екзистенциални проблеми.  "Нашият звук е предимно лиричен, баладичен, с акцент върху любовта".

ЗА СЛИВАНЕТО НА ГЛАСОВЕТЕ В СЪСТАВА И ДАМАТА - ЗОРНИЦА ПОПОВА

Имаме и дама, трима души сме мъже, които свирим на китарите и пеем и една дама, Зорница Попова. Тя е един доста сериозен и незаменим женски вокал, защото придава цвят и една характерна атмосфера на групата. Без женски вокал, не бихме звучали по този начин....Имаме и бас, Тодор Янкулов, имаме и баритон, имаме и опити за тенор, но нямаме чист тенор".

Групата предпочита да изпълнява песните си на български, защото така публиката се докосва до цялата красота на текста. 

Акцентът в музиката на Точка.бг е именно текстът. 

В чуждоезикова аудитория, песните също се възприемат добре.

Канят ги на рождени дни, на сватби, на фирмени партита и различни весели поводи. 

И още - за ценностните послания, за това как се разпознаваме в песни със смисъл и за тенденциите в музиката, да чуем от интервюто на Радка Петкова с Пламен Сивов, от Точка.бг в прикачения файл. 


По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Орк. "Млади загорци" ще свирят на Илинденския събор в кърджалийския квартал Веселчане

В кърджалийския квартал Веселчане ще се проведе Илинденски събор, организиран от Народно читалище “Родопски фар - 1938”. Събора се провежда за трета година и вече е част от културния календар на община Кърджали.  За празника тази година организаторите са поканили орк. “Млади загорци” от гр. Стара Загора. Откриването е от 18 часа на 20 юли. По-рано..

публикувано на 13.07.24 в 17:17

Клуб "Ахридос" с благотворителна кауза

Жените от спортно-интелектуален  клуб "Ахридис" - Кърджали участваха на празника “Дни на приятелвството в Кърджали”, което се проведе в парк “Русалка”. На своя щанд те предлагаха ръчно изработени икони и други ръкоделия, а средствата от тях ще бъдат дарени на църквата "Св. пророк Илия" в с. Опълченско. Пенка Шукерска е жената, която рисува иконите. За..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

200-годишни носии бяха показани за първи път на открито в Кърджали

Народни носии на около 200 години бяха оказани за първи път на открито в Кърджали. Носиите са използвани при снимките на филма за капитан Петко войвода. След края на снимките те са дарени на Тракийското дружество в с. Светлен, което ги поверява на Исторически музей - Попово. Носиите са от Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Елхово и Ивайловградско, както и..

публикувано на 13.07.24 в 13:46

Клуб "Ахридос" и доброволци подготвят църквата "Св. пророк Илия" за храмовия празник

Последни приготовления текат в двора на църквата “Свети пророк Илия” в с. Опълченско, преди храмовия празник на 20 юли. Спортно-интелектуален клуб “Ахридос” преди 5 месеца се заемат да почистят и облагородят двора на храма, който бе обрасъл с храсти и бурени. Моторът на тази кампания е Елена Топалова, която успява да обеди другите членове от клуба, а и..

публикувано на 11.07.24 в 11:04
Евгений Дайнов

Проф. Дайнов: Пеевски преяде с власт, идва политическият му залез

Опит за рестарт, пореден опит политиката да се пренаглася, за да е на висотата на задачите, които трябва да реши. Това вижда в настоящата ситуация у нас политологът проф. Евгений Дайнов. „Това прераждане, пренагласяне е много болезнен процес. Не е само в България, в целия свят текат такива процеси“, подчерта анализаторът. По думите..

публикувано на 10.07.24 в 21:39

Съзвездие от български и турски изпълнители ще пеят в Крумовград

Николина Чакърдъкова и Неврокопски танцов ансамбъл, Тони Димитрова, Десита, турските изпълнители Бурак Булут и Куртулуш Куш ще пеят в Крумовград по време на третото издание на   „Среща на крумовградчани от близо и далеч“. Празникът ще се проведе в рамките на три дни, от 18 до 20 юли. Наред с културната програма, общината организира и изложба..

публикувано на 10.07.24 в 15:16

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43