Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ферит Йоанна Текбаш: Болката от разрушените храмове е голяма

Снимка: Личен архив

Земетресението в Турция разруши най-стария християнски храм в света след Йерусалимската. Църквата „Св. апостоли Петър и Павел“ в Антакия, която някога беше една от най-красивите и исторически църкви в Турция се срути.

Това е огромна загуба за всички в Хатай. Мога да кажа, че всички разрушени от земетресението християнски храмове бяха исторически ценни. Болката от загубата е дълбока. Това каза за Радио Кърджали Ферит Йоанна Текбаш от Централния съвет на ориенталските християни в Германия.

„Мога да кажа, че всички разрушени от земетресението християнски храмове бяха исторически ценни. Болката от загубата е дълбока. Църквите и джамиите в този регион за вярващите са места за молитви, а за останалите са исторически ценности, които няма как да ги върнем.“ 

Според Ферит Йоанна Текбаш, броят на християните, които живеят в Хатай и Мерсин е между 8 и 12 хиляди.

Разрушената църква "Св. апостоли Петър и Павел" в Антакия.
Вижте още

В Златоград подготвят празник на кафето

Общината в Златоград подготвя празник на кафето. Той ще се проведе на 30 юни и 1 юли на площада в родопския град и ще бъде наситен с много културни и музикални събития. "Това е една идея, която възникна преди няколко години, когато разглеждахме архива от стари снимки на стария пазар в Златоград. Попадна ни снимка с камили, разположени точно на..

публикувано на 06.06.23 в 17:46
Александър Симов

Александър Симов: От първия ден това правителството влиза в конфликт с хората

Сред обявените приоритети на бъдещото правителство ги няма истинските приоритети на хората, като битката с цените например. За сметка на това се говори за конституционна реформа, която никой не знае каква точно ще е. Това каза в интервю за Радио Кърджали журналистът Александър Симов. Според него правителството е в конфликт с хората от първия..

публикувано на 06.06.23 в 10:14
Бьорн - Петер Тоссе /в дясно/ показа как норвежец свири българска народна музика

Наследник на викингите представи в Кърджали български фолклор

Наследник на викингите представи в Кърджали българска народна музика. Бьорн – Петер Тоссе е от Норвегия, свири на акордеон, а балканският фолклор е в сърцето му от дете. Всичко започнало, след като малкият Бьорн намерил акордеон в дома на баба си, за който не знае откъде се е появил. Започнал да свири на 8 години. В началото било трудно, защото..

публикувано на 05.06.23 в 14:07
 Георги Пеев

Георги Пеев: Донорството е разказ за живота

"Донорството и трансплантациите са един разговор за живота и колкото нормален е този разговор и колкото повече се говори за това, толкова до повече хора в нашето общество ще стигне, защото няма по-ценно нещо от това да спасиш човешки живот." Това каза за Радио Кърджали журналистът от Хасково Георги Пеев. Разговорът с него се състоя часове преди в..

публикувано на 01.06.23 в 20:55
Мира Баджева

Мира Баджева: Импийчмънт би довел Радев на власт

Парламентарните партии нямат интерес от импийчмънт на президента Румен Радев, в момента това само би му позволило да направи свой политически проект, с който да спечели следващите избори и да управлява, коментира в ефира на Радио Кърджали анализаторът Мира Баджева. Според нея политическото късогледство на кандидатите да управляват не е толкова..

публикувано на 31.05.23 в 14:00
Страхил Делийски

Страхил Делийски: Политическият елит не е способен да си свърши работата

Като поредна фаза на нещо, започнало дори преди повече от пет години, определи случващото се в държавата в момента политическият коментатор Страхил Делийски в ефира на сутрешния блок на Радио Кърджали. Според него това е неспособността на политическата система да си свърши работата:  " Работата на политическата система е да регулира социалните..

публикувано на 31.05.23 в 10:49

Готвят детското влакче в "Простор" за първи курс на 1 юни

Една от емблемите на Кърджали – детската железница в Парк Простор, трябва да започне курсове в Деня на детето, 1 юни, след двегодишно прекъсване заради ковид-пандемията. За първа година поддръжката и управлението са възложени на общинското предприятие  „Паркинги, гаражи и зони за паркиране“. Каква е готовността влакчето за тръгне навреме и да..

публикувано на 25.05.23 в 11:58