Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свещеникът-рокер: Вярата обединява общуването с Бога и „бензина в кръвта“

3
Отец Бисер Пасков
Снимка: Галина Стефанова

Връзката между свещенослужението и хобито, свързано с „бензин в кръвта“ е вярата, категоричен е отец Бисер Пасков, енорийски свещеник в с. Новачене, с. Бацова махала и с. Мечка община Никопол. Той беше един от съдиите в „Кърджали офроуд фест 2023“, който се завърна след двугодишно прекъсване, заради ковид пандемията и се проведе между 3 и 5 март. „Както един състезател, когато застане на старта и вярва, че той ще финишира здрав, успешен и може би един от първите, така и с вяра заставаме в храма и отправяме своите молитви към Господа за здраве, спасение, за наше благополучие. Така че общото в двете неща за мене, специално, е вярата и на второ място е любовта, защото, както е написано и в Светото писание, Бог е любов“, казва отец Бисер в студиото на предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали.

Отец Бисер кара всякакви видове мотори. Носи „бензин в кръвта“ си още от дете. Има ATV, има ендуро мотор, лодка, чопър 1100 кубика. На любопитните погледи и питания отговаря, че не кара моторите си с расото и уточнява, че няма нищо необичайно в това един свещеник да е и рокер или офроудър, защото „аз първо съм роден човек, а по-късно, по призвание може би, ставам свещеник“, както това се случва с „доктори, съдии, всеки, както си избере посоката в живота или по-точно, както му е предначертано“.

Дядо му и местния свещеник го въвеждат в храма и вярата още в детските години. Във времената на тоталитаризма, заради влизането му църквата, е наказан от училищните власти. Това го отдалечава от мечтата да стане свещеник. Но което е угодно Богу да се случи, се случва. След време се връща в храма.

Голям процент от завръщането на хората днес в черквите е по-скоро мода, но макар малкия процент вярващи, са искрени, сочат наблюденията на отец Бисер.

Съвременните технологии помагат на обръщането отново на хората към религията, счита свещеникът. „Поканени“ от публикации във фейсбук на вековната църква, в която служи и е възстановил, при него идват да се венчават и кръщават децата си хора от цялата страна. „Това ме кара да вярвам, не че вярата се връща, а че вярата я е имало винаги и ще я има“, категоричен е отец Бисер. „Няма човек без вяра, без значение каква религия изповядва. Та ние дори вечер, като си легнем, си правим планове за утрешния ден – това е вяра. Ние вярваме, че на утрешния ден ще се събудим живи, здрави и ще си свършим своите задължения и ще осъществим своите планове“, споделя свещеникът.

Щастлив е от успешното съчетаване, от намерения баланс, между блаженството, което му носи общуването с Бога и адреналина, който го изпълва в офроуд преживяванията.

Отец Бисер и Сечкин Ахмедов

В студиото на „На чаршията, в чата“ отец Бисер Пасков гостува с колегата си, също съдия в офроуд състезанието, Сечкин Ахмедов от Никопол. И двамата обещаха да се върнат отново в Кърджали, впечатлени освен от забележителностите, също така от многото млади усмихнати хора. „Отворени сърца, усмихнати, това е благодат“, по думите на отец Бисер.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Бузлуджа запали светлина в най-тъмните дни на България

Назми Мюмюн ,  бивш член на националното ръководство на БСП. През целия ми живот, от който над 50 години отдадох на моята партия – БСП, Бузлуджа винаги е била свързана с нещо ново, с нещо важно, проправящо пътя на хората с леви идеи. И сега, Надежда, която се разгоря в сърцата на стотици хиляди хора в България, когато държавата ни изживява тежка..

публикувано на 05.08.24 в 18:39
Рая Назарян

Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер

Рая Назарян няма да бъде кандидат за служебен премиер, стана ясно след срещата и на "Дондуков" 2 с президента Румен Радев. Преди дни, след отправена реплика от Делян Пеевски, един от председателите на ДПС, Рая Назарян декларира, че няма амбиции да е служебен премиер.

публикувано на 05.08.24 в 15:48

Президентът продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство

След като парламентарната група на партия "Има такъв народ" върна неизпълнен третият мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев продължава с процедурата по назначаване на служебно правителство и насрочване на извънредни предсрочни избори. Той обяви, че още днес ще разговаря с председателя на Народното събрание Рая Назарян, която е..

публикувано на 05.08.24 в 14:00

ИТН връщат третия мандат

Президентът Румен Радев ще приеме в 12 часа днес представителите на парламентарната група на "Има такъв народ", на която бе връчен мандат и възложено да посочи кандидат за министър-председател, съобщават от администрацията на държавния глава. Мандатът ще бъде върнат на президента неизпълнен, съобщи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. В..

публикувано на 05.08.24 в 09:58

Хасково отбеляза 121 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

С тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на героите от Илинденско-Преображенското въстание Хасково отбеляза 121 години от избухването на славната илинденска освободителна епопея. Община Хасково и Военно формирование 52 740 Хасково организираха тържествения ритуал. Почетният строй прие заместник-командирът на Втора механизирана бригада..

публикувано на 02.08.24 в 13:55

При операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ в Кирково провериха 490 лица

422 моторни превозни средства  и 490 лица са били проверени в специализирана операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“ на територията на РУ – Кирково за периода от 15 юли до 31 юли. В хода на операцията са заснети 1863 клипа за превишена скорост, за които ще бъдат издадени електронни фишове. За констатираните други нарушения на Закона за..

публикувано на 02.08.24 в 12:46

Земетресение е регистрирано край Асеновград

еметресение с магнитуд 2,2 по Рихтер е регистрирано снощи между Асеновград и село Моминско. Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.  Трусът е отчетен в 3,32 ч. Няма данни за щети.

публикувано на 02.08.24 в 09:30