Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямата награда на поетичния конкурс в Свиленград замина за Плевен

Литературен конкурс в Свиленград - 2023 г.
Снимка: Община Свиленград

Голямата награда на осемнадесетото издание на Националния поетичен конкурс „Жената - любима и майка” в Свиленград бе присъдена на Асан Хаджипехливанов от Плевен.  Журито го удостои с отличието за цикъл стихотворения, посветени на майката. 

Наградата, парична премия, и статуетката на конкурса връчи кметът на община Свиленград арх. Анастас Карчев. 

Той честити на победителя и на всички отличени, благодари на журито за дългогодишното партньорство и на създателя на конкурса Елена Манолова.

„Въпреки трудните години община Свиленград ще продължи 18-годишната вече традиция да провежда и развива този национален конкурс, който ни зарежда с духовност”, каза кметът.

Останалите награди в конкурса в различните категории и места връчиха председателят на журито Боян Ангелов, членовете на журито - поетите Боряна Станева и Атанас Звездинов и заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова. 

Наградният фонд на тазгодишното издание на конкурса е 1500 лева. 

„Вече 18 години добрите стихове, посветени на жената, идват в Свиленград”, каза в приветствието си председателят на журито и председател на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Той отбеляза връзката на Свиленград с патриарха на българската литература Иван Вазов - един от създателите на Съюза на българските писатели, който тази година чества 110-годишен юбилей. Боян Ангелов пожела конкурсът да се утвърди като един от най-престижните литературни форуми в България и благодари на общината и НЧ „Просвета 1870” за достойното организиране на събитието.

Боряна Станева и Атанас Звездинов също поздравиха участниците и организаторите на конкурса и отбелязаха, че са щастливи да бъдат част от този форум.

В своето изказване заместник-кметът Мария Костадинова нарече събитието поетичен празник и пожела този конкурс да пребъде, за да могат хората да изливат душата си в стихове и песни, както е препоръчвал приживе поетът Ивайло Балабанов, вдъхновител на конкурса.

Втора награда журито присъди на Върбан Велчев от Враца, който е най-възрастният участник в конкурса - на завидните 92 години. 

Отличеното стихотворение е „В небесна люлка”. Третото място е за Ваня Акъллиева от Русе и стихотворението й „Ако можеш, обичай ме”. В тази възрастова група журито определи четири поощрителни награди – за Марина Чанова от Свиленград - една от най-ревностните участници в конкурса, и стихотворението й "Майка и любима"; за Христина Борисова от Севлиево и стихотворението „Есенна”; Миглена Йорданова от София за „Ноктюрно за една сирена” и за Илияна Каракочева от София и творбата й „Делнично”.

Във възрастовата категория до 18 години първо място журито присъди на Тонислава Колева от Свиленград, ученичка в СУ "Д-р Петър Берон", за нейното стихотворение „Жена”. Второ място зае Теодора Тодорова от Силистра, на 12 години, ученичка в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” за стихотворението "Сред другите жени". Трето място журито отреди на Петър Димитров от Свиленград, на 15 години, ученик в ПГССИ „Христо Ботев“. Неговото стихотворение е наречено „Жена, дала ми живот”. Също четири са поощрителните награди и в тази възрастова категория. 

Те са за Елена Георгиева на 13 години от с. Равда, ученичка в СУ „Любен Каравелов”, гр. Несебър. Нейното стихотворение е "Най-красивата жена в света". Втората поощрителна награда е за Петя Малянова от Свиленград. Тя е ученичка в 5 в клас на I ОУ Иван Вазов“, участвала е със стихотворението „Две думи”. Мария Зелиу получи третата поощрителна награда. Тя също е от Свиленград, на 14 години и е ученичка в VIII клас на ПГССИ "Христо Ботев". Озаглавила е творбата си "Благодарност и още нещо”. Четвъртата поощрителна награда замина при Стоян Антов от Лом, на 17 г., ученик в СУ „Димитър Маринов“, за стихотворението „Непосветено”.

Церемонията по награждаването се състоя в шато „Катаржина Естейт”, Мезек. 

Специален гост беte композиторът Хайгашод Агасян, който изпълни обичани популярни и свои песни като поздрав към всички гости. 

В програмата участваха Детска вокална група "Весели звънчета", Кейси Георгиева и Паула Богданова от Спортен клуб по танци "Златните момичета", солистите на Хорова школа Свиленград Йоана Георгиева и Радина Къналиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Марияна Ликова, директор на Общински център за култура и младежки дейности

Домът на културата готви три концерта през април

В Дома на културата подготвят три концерта в три последователни седмици през април. Това съобщи директорът Марияна Ликова. “Всички творчески формации към Общински център за култура и младежки дейности подготвят самостоятелни концерти. От опит мога да кажа, че от изминалата ни юбилейна година, когато това го направихме, това се възприе много добре..

публикувано на 15.04.24 в 09:58

Художници-педагози от Пловдив гостуват с изложба в Смолян

В Художествената галерия в Смолян ще бъде представена гостуваща изложба " Човек и пространство " на преподавателите от Национална художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив. Изложбата е на творчестоко обединение „Collegium pro arte+”, а в експозицията са включени творби на 20 преподаватели. В творбите си те пресъздават своето разбиране за..

публикувано на 12.04.24 в 08:35

Ротари клуб Момчилград проведе благотворителен пролетен бал

200 души се събраха на Традиционния пролетен бал на Ротари Клуб в Момчилград, проведен тази година в памет на д-р Айлин Адем. Благотворителното събитие премина под мотото "Децата ни със специални нужди- Спортуват!" Основни движещи лица на бала бяха  президентът на Ротари клуб Момчилград- Акиф Акиф и народният представител- Адлен Шевкед. Присъстваха..

публикувано на 08.04.24 в 17:15
Станислав Стратиев

Подготвят премиерата на "Рейс" в Родопския театър в Смолян

Родопски драматичен театър  „Николай Хайтов“ се подготвя за премиерата на най-новия си спектакъл - „Рейс“ от  Станислав Стратиев, каза директорът Румен Бечев. Постановката ще се играе на 15 април.  На снимката в текста: Румен Бечев - Директор на Родопския драматичен театър Премиерата ще покаже един нов прочит на пиесата на Станислав..

публикувано на 04.04.24 в 13:55

Не ме лъжи!

"Не ме лъжи. Облак от дим, изпълва съня, тихо прокрадваш се ти..." Това е част от текста на съвместния музикален проект на Александър Симеонов от група Strykers и Константин Кацаров от група Ренегат.  Двамата бяха участници в последния сезон на "Гласът на България" в отбора на Иван Лечев. Идеята за обща песен се ражда по време на двубой в..

публикувано на 02.04.24 в 12:02

Смолян посреща с премиера Световния ден на театъра

Родопският драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще отбележи Световния ден на театъра - 27 март, представяйки най-новата постановка в афиша си, наречена „Обичай ме“, съобщиха от културната институция.  Спектакълът е със специалното участие на Йоана Буковска. Третата премиера на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ Смолян тази година е..

публикувано на 26.03.24 в 17:36

Започнаха снимките на "Made in EU" в Димитровград

В Димитровград започнаха снимките на най-новия филм на Стефан Командарев – "Made in EU".  „Пътят до снимки винаги е дълъг, но началото на снимачния процес е много вълнуващо. Следващите седмици ще сме изцяло потопени в историята“, казва Стефан Командарев.  Той отново работи с Катя Тричкова като продуцент, със Симеон Венциславов – по сценария, и с..

публикувано на 22.03.24 в 13:12